Liberty Galați a realizat un profit record de 300 de milioane de euro, în anul 2021, însă acești bani nu se regăsesc în investițiile din Combinat și nici în salariile angajaților. Nu s-au realizat investiții semnificative în Liberty Galați, în ultimul an, după acest profit imens de 300 de milioane de euro, și nici salariile siderurgiștilor nu au crescut cu mai mult de 5%, din câte știm noi. Și-atunci, putem întreba împreună: unde sunt banii?
Liberty Galați nu numai că nu a făcut investiții ca să își modernizeze activitatea, ci a început să închidă noi unități de producție.
De exemplu, cotidianul Monitorul de Galați a scris în data de 30 august 2022 că Liberty Galați intenționează să închidă și singurul furnal care mai funcționa în combinat.
„La începutul celei de-a doua săptămâni a lunii septembrie Liberty Galaţi opreşte singurul furnal rămas în funcţiune. Ei spun că pentru 2 luni, dar financiar vorbind nu au niciun câştig decât dacă îl opresc cel puţin 6 luni. Costul repornirii furnalului este de peste 25 milioane de euro. Dacă opreşte furnalul trebuie să oprească tot fluxul cald (aglomerare, furnal, oţelărie şi turnare continuă). Anul trecut Liberty Galaţi a avut un profit declarat de 350 milioane euro. Acum opreşte furnalul din lipsă de materii prime. Nu au mai dat bani pentru achiziţie de materii prime”,
a relatat publicația Monitorul de Galați.
Tot Monitorul de Galați a precizat la vremea respectivă că furnalul ar urma să fie închis definitiv din cauza lipsei comenzilor, a preţurilor enorme la gaze şi energie electrică, a stocurilor de produse siderurgice acumulate de clienţii tradiţionali şi a preţurilor de dumping practicate de unităţile siderurgice din est.
Așadar, în loc de investiții concrete din acel profit imens de 300 de milioane de euro, după cum a scris cotidianul Viața liberă, se auzea că se închide și singurul furnal aflat în funcțiune.
Acest profit nu se vede astăzi nici în salariile angajaților pentru că, potrivit unor surse, unii siderurgiști au în continuare lefuri de 2.500 de lei net lunar, deși muncesc în condiții grele.
Iată că nu sunt bani pentru investiții în Combinat, bani pentru salarii nu se găsesc, așa că este posibil ca Liberty Galați să fi externalizat mare parte din profitul de 300 de milioane de euro către compania mamă.
Corect ar fi ca Liberty Galați să clarifice public acest aspect, să spună ce anume a făcut cu profitul de 300 de milioane de euro realizat în anul 2021.
Dar Liberty Galați a găsit bani pentru artista Delia: 35.000 de euro pentru un concert de 30 de minute, pe stadionul Oțelul Galați, în prima etapă de campionat din Liga 2 (vezi mai jos articolul din Fără Mogul).
Liberty Galați a plătit 35.000 de euro pentru „maneaua Oțelul” cântată de Delia pe stadion. Pentru salariile siderurgiștilor nu se găsesc însă bani, deși Liberty Galați a raportat profit de 300 de milioane de euro
În momentul în care ai peste 5.000 de angajați, cum are Liberty Galați, activitatea ta devine automat de interes public, chiar dacă ești firmă privată, pentru că de deciziile pe care le iei tu ca societate depinde viața a 5.000 de familii.
Acei 5.000 de angajați sunt dependenți de acel salariu, de societatea pe care tu o conduci bine sau prost.
Și dacă acei 5.000 de oameni din Liberty Galați rămân, Doamne-ferește, fără serviciu, asta dezechilibrează viața întregului Galați, deci este de interes public ce faci tu acolo ca societate comercială cu banii, cu profitul, cu tot ce întreprinzi tu.
De asta insistăm să aflăm ce anume a făcut Liberty Galați cu profitul imens de 300 de milioane de euro, să vedem unde anume s-au dus banii.