Un om educat este un om care, în mod automat, se va descurca mai ușor în viață. Va dispune de pârghii în plus pentru a-și asigura un trai decent.
O altă problemă majoră a țării noastre este migrația tinerilor spre alte țări.
La acest capitol, Galațiul „excelează”, din păcate. Culmea, problema migrației este în strânsă legătură cu problema educației care, în cazul multor tineri, nu este croită după abilitățile și competențele lor.
În link-ul de mai jos puteți vedea exact ce anume prevede legea inițiată de deputatul USR Bogdan Rodeanu.
Concret, vorbim despre acei tineri care au absolvit liceul, însă pentru că nu au dat sau nu au luat examentul de Bacalaureat, sunt acum blocați în parcursul lor, aceiași tineri care nu se pot întoarce către o școală profesională. Pentru că, momentan, așa e legea strâmbă pe care deputatul Rodeanu s-a zbătut s-o schimbe!
Acei tineri absolvenți dar fără bacalaureat se află, din păcate, undeva, între planuri. Oameni care nu pot face primii lor pași în viața de adult și care nu găsesc o soluție viabilă pentru a-și asigura cele necesare traiului zilnic.
Legea Educației Profesionale Postliceale gândită de deputatul USR Bogdan Rodeanu a trecut deja de Camera Deputaților, aflându-se, în acest moment, pe masa premierului Ludovic Orban, dar și pe masa vicepremierului Raluca Turcan.
Dacă în 2018 discutam despre 69.000 de tineri aflați în această situație, la nivel de țară, situația actuală este cu atât mai gravă, numărul lor depășind 100.000. Tineri răspândiți în toată țară care nu știu cum și de unde să înceapă. Tineri lăsați în întuneric.
Noi propunem folosirea infrastructurii universitare pentru a crea școli profesionale de meserii axate pe domenii noi, în conformitate cu cerințele actuale ale antreprenorilor, aplicate tehnologiilor existente. Avem cadrul legal de finanțare, există deschidere în acest sens, astfel că elevii care nu au absolvit Bacalaureatul, ar putea beneficia, în regim gratuit, de studii care să le ofere continuitate și, în definitiv, un sens în viață.
Gândiți-vă cum ar arăta, pe viitor, Galațiul, dacă tinerii ar rămâne aici!
Universitatea „Dunărea de Jos” are infrastructura a peste zece facultăți tehnice care ar putea să susțină o astfel de inițiativă legislativă.
De altfel, Galațiul reprezintă un exemplu pentru mediul academic național și, mai mult decât atât, în Galați există și deschidere!
În plus, s-ar putea mișcora astfel numărul de tineri care trăiesc la limita subzistenței, din ajutor social, și le-ar oferi acestora mijloace de trai demne. La rândul lor, marii angajatori ar putea fi scutiți de școlarizarea angajaților. În concluzie, toată lumea ar avea de câștigat!
„Haideți să privim ca exemplu un tânăr din mediul rural care a terminat un liceu într-un oraș ca Tecuciul sau ca Târgu Bujor, nu a luat bacalaureatul, iar în momentul de față privește către prietenii lui din Anglia sau din Spania, gândindu-se că singura soluție salvatoare pentru viitorul lui stă în plecarea din țară.
Stop emigrării tinerilor români în străinătate!
În loc să-l țină șomer sau cu statut de asistat social, statul român îi poate oferi acestui tânăr posibilitatea de a se înscrie la o postliceală, cu specializare sudură – este un exemplu, dar poate fi orice specializare – la o universitate de genul celei din Galați.
Timp de 2 ani de zile cât învață pentru a fi a un bun tehnician în sudură, și nu un inginer, acesta poate lucra într-o companie de tipul Șantierului Naval Galați, unde poate câștiga un salariu, poate face practică la locul de muncă, poate câștiga vechime și poate căpăta experiență profesională.
Dar să zicem că profesorii de la Facultatea de Litere îl pot pregăti la disciplina Limba Română pe care nu a promovat-o la bacalaureat. Ori să zicem că profesorii de la Facultatea de Științe îl pot pregăti la matematică, altă disciplină pe care nu promovat-o la bacalaureat. Acest tânăr, în doi ani de zile, are foarte multe șanse să-și ia și examenul de bacalaureat. Iar după acei doi ani, cu bacalaureatul luat și cu postliceala terminată, își poate continua studiile în cadrul Universității, ca student, și poate finaliza studiile superioare mult mai repede datorită disciplinelor deja promovate în școala postliceală.
Prin acest mecanism, statul român poate să transforme un șomer – devenit practic un asistat social – într-un inginer cu 6 ani experiență profesională, cu 6 ani vechime în câmpul muncii; îl poate transforma într-un tânăr care are toate perspectivele și dorința de a rămâne în țară, de a-și întemeia o familie, de a lua un credit pentru un apartament sau pentru o mașină”,
subliniază deputatul Bogdan Rodeanu, inițiatorul legii.
Ca o concluzie, o astfel de lege ar lupta pe mai multe planuri. Pe de-o parte ar opri exodul tinerilor din localitățile gălățene, pe de altă parte, i-ar ajuta pe aceștia să-și contureze un drum corect în viață.
(P)