Adesea, negările de la obraz ale autorităților sunt mult mai grave decât deficiențele de infrastructură în sine.
Fiindcă atitudinea de mistificare a realității va perpetua practic actuala stare de lucruri printr-o inacțiune mereu justificată prin motive inventate.
De exemplu, în cazul apelor care năvălesc pe străzile Galațiului la prima ploaie mai serioasă, blamarea cetățenilor pentru pretinse gunoaie care ar înfunda sistemul de canalizare are drept scop ascunderea faptului că acesta suferă de o gravă subdimensionare.
Și nu vorbim aici neapărat de diametrul conductelor montate, cât de capacitatea pompelor care mai și trebuie să facă față unui traseu cel puțin curios.
Într-un material precedent, colegul Iulian Grosu a arătat aici, pe Alternativa – Jurnalism fără mogul, cum, încercând să găsească vinovați pentru faptul că străzile au fost invadate de cantități mari de apă și că sistemul de canalizare a fost depășit, primarul Pucheanu a spus că asta s-a întâmplat din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare:
„După ploaia de seara trecută (joi, 11 iunie – n.n.), în mai multe zone ale orașului, inclusiv în centru, străzile au fost acoperite de apă pentru o scurtă perioadă de timp. Acest lucru s-a întâmplat din cauza cantităților însemnate de precipitații, de 30 de litri pe metru pătrat, dar și din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare.”
Bonusurile mari la salariile șefilor cu economii la cheltuieli se țin. Pe spatele cetățenilor, evident
Pe de altă parte, chiar și când vremea nu este vitregă, precum cea de joi, Apă Canal „face economie” la electricitate și nu mai pompează apele reziduale pe traseul – incomod de altfel – dinspre port către stația de epurare aflată la ieșirea spre Teuci.
Așa s-a întâmplat și acum un an și jumătate, la fel se întâmpla și anul trecut în noiembrie, când nici nu ploua, nici alte precipitații majore recente nu căzuseră.
Vezi cum a fost, De Centenar, Galațiul, suburban ca acum 100 de ani! A mai aruncat niște rahat în Dunăre (VIDEO)
Iar aceste „șuntări” al traseului normal al apelor uzate către stația de epurare se fac adesea ziua în amiaza mare, pentru a se face economii. Bani care mai apoi să se regăsească probabil în bonusuri sau în sumele discreționare plătite firmelor „de casă” abonate la aprovizionarea Apă Canal cu scule, echipamente, consumabile, servicii de tot felul etc.
Vezi un VIDEO HALUCINANT: Dovada impotenței complice a Gărzii de Mediu din cauza căreia gălățenii ajung să își facă nevoile direct în Dunăre
Pentru că, da, Garda de Mediu, prin sancțiunile „cu avertisment”, încurajează aceste practici.
Lucrări scumpe, dar făcute anapoda
De fapt, problema rezidă în faptul că, având colectoare subdimensionate și trasee prost făcute, adesea cu sens de curgere la deal, Apă Canal ar trebui să pompeze intens apele reziduale pentru a le duce până la stația de epurare, dar mai ales pentru a menține străzile neacoperite de ape.
Apă Canal nu vrea să scape din mână profiturile uriașe la care se raportează bonusurile șefilor și, în acest cerc vicios, Galațiul se alege cu o frumusețe de lacuri pe străzi.
Dovada incontestabilă stă, de exemplu, acest veritabil lac de acumulare care se formează în zona sensului giratoriu cunoscut drept „Intersecția Fără Rost”.
Practic, intersecția se acoperă de ape din cauza unor guri de scurgere pe care, ce să vezi, nu cetățenii le înfundă fiindcă ei nici nu au drum pe acolo.
Muncitorul din imaginea de mai sus se deplasează către centrul intersecției, pastila de beton pe unde traversează liniile de tramvai, pentru a desfunda canalizarea de acolo. Prin centrul IFR nu traversează niciun pieton, cu atât mai puțin cetățeni care să-și lase gunoaiele acolo.
În schimb, ceea ce se poate observa cu ochiul liber este panta nefirească a străzii, lăsată într-o zonă unde nu există gură de scurgere, pe când linia cu guri de scurgere stă mai sus, de cealaltă parte a străzii, fiindcă proiectarea și execuția nu au ținut cont de realitatea din teren.
Iar aici ar trebui luați la întrebări fix cei care acuză cetățenii, adică edilii, în frunte cu Pucheanu.
Dosarele achizițiilor publice, netransparente pentru a nu se vedea costurile
Dacă ne aducem bine aminte, în zonă, chiar prin locul din centrul intersecției, au fost cel puțin două intervenții la țevile Apă Canal, una foarte recentă, acum câteva luni. Cel puțin o dată s-a intervenit și la conductele de diametru mare, de canalizare.
Și provocăm public aici Primăria Galați – și în special primarul Pucheanu – să ne pună la dispoziție dosarele tuturor lucrărilor care s-au făcut pe partea de colectare a apelor pluviale în sensul giratoriu de la intersecția străzilor Basarabiei, Nae Leonard, Tecuci, G-ral Ioan Dragalina.
Fiindcă trebuie să știți că, pe vremea lui Dumitru Nicolae, Marius Stan, dar și a altor personaje de tristă amintire precum Eugen Chebac sau Nicolae Bacalbașa la Consiliul Județului, nu s-a întâmplat vreodată să ne fie refuzat accesul la vreun dosar de achiziție pe bani publici.
Dar în mandatul primarului Pucheanu – fie că vorbim despre asfaltări de străzi, cumpărări de autobuze, concerte sau alte șușe pe bani publici – NICIUN dosar din cele solicitate conform legii nu ne-a fost pus la dispoziție. Or, asta spune multe despre ce s-ar putea ascunde în respectivele dosare.
Revenind la cazul străzilor cu diverse investiții derulate pe partea de canalizare, nu putem ști dacă acestea chiar sunt funcționale sau doar au fost pozate în subteran numai pentru a se bifa niște contracte, respectiv niște încasări. Dar se poate observa într-un final la prima ploaie.
Cum este, de exemplu, noua conductă de apă potabilă instalată pe traseul ce urcă spre Micro 19, pe marginea drumului de la ieșirea spre Tecuci. Rămasă necuplată în timp ce conducta veche scapă apa ca o strecurătoare, îmbibând terenul din jur.
Vezi cum este Calea ferată Galați-București în pericol! Apă Canal nu este în stare să-și cupleze noua conductă | VIDEO & GALERIE FOTO
Un alt exemplu de colectare pluvială făcută în bătaie de joc este cea de pe strada Traian, atât în zona Pieței Centrale, dar și la sensul giratoriu din Bariera Traian. Iar aici vorbim despre o investiție încă în garanție, edificată în mare parte de fostul primar, Marius Stan, din bani europeni. Dar nu că noul primar ar fi avut ceva de comentat…
„Nu plătiţi apa de ploaie, ci serviciul efectuat de Societatea Apă Canal S.A Galaţi, care include: colectarea, transportul şi epurarea apelor meteorice”,
se arată pe site-ul instituţiei, la capitolul Întrebări frecvente.
Doar că pe strada Stadionului, de exemplu, în ciuda faptului că acum șapte-opt ani a fost îngropată o ditamai conducta de canalizare de 1.000 mm diametru – care s-a și lăsat la un moment dat, cu tot cu stradă, din cauza proastei așezări în fundație – nu veți observa niciun grătar de colectare a apelor pluviale deasupra ei.
De fapt, conducta nu a fost nici acum cuplată la sistemul de canalizare, dar banii pe lucrare s-au păpat de mult!
Și mai sunt multe străzi în Galațiul urban care nu au sistem de colectare a apelor pluviale, dar unde, bineînțeles, cetățenii sunt obligați ca peste tot să plătească taxa respectivă. Pentru ca apoi să fie insultați de edili, fiind învinuiți de lucuri pe care nu le-au făcut ca să se acopere lucrurile prost făcute de cei aleși să gestioneze banii publici.