Uniunea Scriitorilor are în jur de 2700 de membri. 2276 au avut drept de vot, ceilalți neavând cotizația plătită la zi. Din cei cu drept de vot, 1261 și-au ridicat buletinele de vot, iar 1242 le-au și folosit. Rezultatele, în ordinea alfabetică a candidaților, sunt următoarele:
Dan Lungu 336
Nicolae Manolescu 744
Stefan Mitroi 98
Simona Vasilache 43
Narcis Zarnescu 7
15 voturi anulate
Cele peste 300 de voturi obținute de Dan Lungu arată că există o dorință puternică de schimbare în Uniunea Scriitorilor, de care noua coducere nu e prea dispusă să țină cont. Istoria mandatelor precedente arată că chiar așa a și fost.
Președinția Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sud-Est, a fost decisă prin opțiunile scriitorilor membri din Filială. În sala Protoieriei, de lângă Biserica Sf. Nicolae din Galați, au votat 54 de scriitori. Au intrat la numărătoare 53 de voturi, 1 vot fiind anulat. Distribuția voturilor a fost următoarea: Corneliu Antoniu – 34, Zanfir Ilie – 16, Andrei Velea – 3. Rezultă că președinte al Filialei Sud-Est a USR rămâne pentru cinci ani tot scriitorul Corneliu Antoniu.
Au fost prezenți la alegeri reprezentanți ai USR de la București. Reprezentantul criticului Nicolae Manolescu (care nu a putut veni) a fost criticul Radu Voncu (director de programe al USR), dintre candidați au fost prezenți prozatorul Dan Lungu și prozatorul Stefan Mitroi, a asistat și poetul Gabriel Chifu. Scriitoarea Doina Rusti s-a ocupat personal de urna de vot a USR. Spre final a venit și criticul Daniel Cristea-Enache.
Candidatul Andrei Velea se întoarce la poemele de debut numite „Omul Vag”, îl felicită pe poetul Corneliu Antoniu, președintele reconfirmat în funcție al filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, dar și pe directorul bibliotecii VA Urechia, Zanfir Ilie, care ar merita postul de vicepreședinte în filială (dacă ar fi înființat). Crede că filiala Sud-Est poate fi informatizată și că poate primi tineri în componența ei, puncte pe care a insistat în program. Rămâne pozitivist: „Trăiască poezia și marii visători!”
Ruxandra Anton: „Felicitări, Corneliu! Nu știu dacă azi omul a sfințit locul sau locul l-a sfințit pe om”.
Marius Grama: „Membrilor generației din care face parte Andrei Velea li se spune de vreo 17-18 ani: “voi trebuie sa veniți, voi trebuie sa faceți, vouă va vom preda ceea ce lăsăm în urmă, voi sunteți câștigătorii, felicitări pentru curaj, ești un tânăr care promite”!!! Respect candidaților (chiar a fost o competiție mult mai decentă decât văd că se întâmplă la București), felicitări, Corneliu Antoniu. Domnia sa a câștigat, pentru ca a obținut cele mai multe voturi, în urma unui exercițiu democratic! Andrei Velea trebuie să mai aștepte. Pensia!”
Nu au nume încă, dar sunt destule vocile care spun că vor pleca din Filială (din votanții lui Zanfir Ilie desigur), astfel încât în scurt timp în filială nu va mai exista numărul minim necesar de membri și aceasta se va desființa. Sinistru, dar posibil.
Realitatea alegerilor din USR se vede altfel din interior decât din exterior. Media de vârstă este mult prea mare pentru ca actualii membri să poată mandata ușor o schimbare, altfel foarte dorită din vorbe. Discuțiile despre îndemnizația la pensie monopolizează agenda, iar discuțiile despre performanța literară tind spre zero sau sunt tributare unei viziuni învechite. Sună bine ideea că literatura ar trebui să fie flexibilă, avangardistă, dispusă să se auto-inventeze. Dar USR e doar o uniune de breaslă și reprezintă, din păcate, o parte a literaturii române, în special cea care vrea să stea tihnită la pensie. Este motivul pentru care foarte mulți scriitori de succes nu sunt membri ai Uniunii. Sunt cei care au optat pentru candidatura lui Dan Lungu, singurul candidat care insistă că Uniunea trebuie să apere libertatea de exprimare artistică și prestigiul scriitorului în societatea de azi. Nu e cazul ca USR să devină un club elitist.
Adunările Generale ale Filialelor USR au avut loc în perioada 11 – 29 aprilie, potrivit unui calendar publicat pe site-ul USR. Membrii filialelor au votat într-o urnă pentru preşedintele filialei, comitetul de conducere al filialei şi, unde fost cazul, reprezentanţii în Consiliul USR, iar într-o altă urnă au votat pentru preşedintele USR.
Nicolae Manolescu, reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România pentru al patrulea mandat, a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în 2009 şi 2013.
Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru titular al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. El este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.
Ultima oră! Prin Decizia nr. 1811 din 7 mai 2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Nicolae Manolescu nu mai poate ocupa funcții publice. Înalta Curte a admis recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 2811 din data de 2 noiembrie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. ICCJ a casat sentinţa recurată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. De asemenea, ICCJ a respins recursul incident declarat de Nicolae Manolescu Apolzan, ca rămas fără obiect. Definitivă.
În concluzie, în acest moment Nicolae Manolescu nu poate ocupa funcții publice, rămânând în vigoare, până la rejudecare, decizia ANI privind icompatibilitatea președintelui USR cu vreo funcție publică.
În 2014, conform unui comunicat ANI, instituția a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 326.896,38 lei (aprox. 77.832 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu soția de către Manolescu-Apolzan Nicolae, Ambasadorul României la UNESCO, Paris, potrivit informațiilor B1tv. „În anul 2009, Manolescu-Apolzan Nicolae a realizat venituri salariale în cuantum de 664.492,62 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 991.389 lei.
A spus-o un mare scriitor și filosof: „Despre ceea ce nu se poate vorbi, trebuie să tăcem”