Cu această probă irefutabilă în față, ne izbește, cu știutul damf de stătut, felul în care se face politică la Centru (în Coaliție de centru-dreapta, unii iau banii și alții nu sunt lăsați să-și bage la interes procurorii lor, care să stea cu ochii pe banii ălorlalți) și cam ce politică-rasol de interes public iese din alegerile în teritoriu.
Odată intrați în funcție, aleșii locului revin la obiceiurile proaste ale zonei, altele decât cele țipate în campania de alegeri. Toată lumea pare că se re-orientează după concepte de tipul „mai pune mata două kile și sar și eu gardul cimitirului”.
Aceasta pare să fie deviza de viață a oamenilor plantați de partide în Consiliul Local Cudalbi. Aici, într-o deplină frăție liber-schimbistă de stânga-dreapta, aleșii votează unanim și zdrobitor orice le pune sub nas Primarul Pro România, cât timp nu e prin preajmă vreun activist civic sau un muncitor de presă.
Vedeți ce a ieșit când un activist și un muncitor de presă au plonjat în ședințele de obiceiuri administrative de Cudalbi: să fie transparență, dar activiștii civici și presa să închidă ușa pe dinafară!
(și nici în procesul verbal de ședință!?) iar presa poa să stea acasă, să lase consilierii să lucreze, căci ei nu au nevoie de circ…filmat.
Ajunși aici, trebuie remarcata prestația eroică și tenace a activistului civic și politic Stănică Ambrinoc, un adevărat supraviețuitor al traversării mlaștinilor de apatie, comodități, complicități, lăcomie, duplicități și interese obscure personale, pe care le etalează sfidător sau oportunist, majoritatea liderilor și aleșilor momentului, inclusiv cei din Cudalbi.
Implicat civic, dar și politic, încă din perioada 2013-2014, a fost foarte activ în susținerea candidaților la alegerile prezidențiale (Monica Macovei în primul tur, apoi Klaus Iohannis, care va câștiga spectaculos cel de-al doilea tur).
„Colaborarea” conflictuală cu Grigore Gheonea, actualul primar al comunei Cudalbi, începe în noiembrie 2014 (Gheonea fiind viceprimar PSD), la panourile de afișaj, unde poza lui Ponta se „revărsa” peste afișele lui Iohannis.
Prin Vasile Dodu, fost primar din partea PDL până în 2012, Stănică Ambrinoc (via Doru Resmeriță) se înscrie în PNL (în 2014, PDL tocmai fuzionase cu PNL).
Stănică Ambrinoc s-a implicat în „revoluția părinților cu clanul Crîsnic”, (profesoara de matematică Cezara Crîsnic și soțul acesteia, Micea Crîsnic, directorul școlii) în anul 2017, a făcut cunoscut scandalul cu sustragerea ștampilei de control la alegerile locale din 2012) și a prezentat Consiliului Local propuneri de rezolvare a conflictelor, Ambrinoc fiind și membru în Federația Națională a Asociațiilor de Părinți.
Cu state de activitate vechi în CL Cudalbi, Stănică Ambrinoc n-a fost niciodată evacuat din sala de consiliu, chiar când primar era Ștefan Drugan, de la PSD (trecut la PNL, imediat după pierderea alegerilor locale din 2020).
Confirmarea încrederii cetățenilor din Cudalbi față de activitatea civică și politică a lui Stănică Ambrinoc vine în 2019. PLUS Cudalbi, sub coordonarea lui Stănică, va obține cel mai bun scor din județ (18%), în campania prezidențială, cu candidatul Alianței USR PLUS, Dan Barna.
Deși este originar din Cudalbi, Stănică Ambrinoc are domiciliul la Galați, deci i se aplică legea: n-are voie să participe la ședințele CL Cudalbi, darămite să mai și facă intervenții și propuneri în sprijinul cetățenilor.
Primarul Pro România nu suportă să nu fie lăsat să lucreze, îl arde flama camerei, cere oprirea de urgență a filmatului, iar consilierii, vopsiți în toate culorile politice, n-au nimic împotrivă (inclusiv cei trei consilieri PNL, care se presupune că ar fi opoziția la masa compactă de pesediști și proromâniști).
Secretarul comunal, care este bănuit a fi agent politic PSD, este și el convins că presa nu are ce căuta la „lucrările ” Consiliului, decât cu aprobare/vot de la CL. Evident, cum nimeni n-a cerut să fie supusă la vot prezența presei, Primarul a hotărât: presa, dacă nu iese din sală, să stea la colț!
Dacă punctul cu „domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă” este discutabil, celelalte prevederi ale Codului Administrativ sunt inatacabile și implacabile: (1) Ședințele consiliului local sunt publice.
(2) Caracterul public al ședințelor consiliului local este dat de:
(13) Sinteza dezbaterilor din ședințele consiliului local, precum și modul în care și-a exercitat votul fiecare consilier local în parte se consemnează într-un proces-verbal, semnat de președintele de ședință și de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.
(14) Președintele de ședință, împreună cu secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale își asumă, prin semnătură, responsabilitatea veridicității celor consemnate.
(15) La începutul fiecărei ședințe, secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale supune spre aprobare procesul-verbal al ședinței anterioare. Consilierii locali și primarul au dreptul ca, în cadrul ședinței curente a consiliului local, să conteste conținutul procesului-verbal și să ceară menționarea exactă a opiniilor exprimate în ședința anterioară.
(16) Procesul-verbal semnat de președintele de ședință și de către secretarul general al unității/subdiviziunii administrative-teritoriale, precum și documentele care au fost dezbătute în ședința anterioară se depun într-un dosar special al ședinței respective, care se numerotează și se sigilează de președintele de ședință și de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, după aprobarea procesului-verbal sau de către persoana cu atribuții în acest sens, desemnată în condițiile legii.
Mai mult, PV-ul poate fi contrafăcut și publicat chiar și nesemnat și votat în ședința următoare. Se întâmplă la zi, intervenția activistului civic Stănică Ambrinoc, prezentată CL Cudalbi în luna iulie nu a fost consemnată în PV-ul prezentat CL în luna august.
Evident, lipseau din document propunerile făcut de activistul AMIC partidelor reprezentate la Cudalbi, de implicare în activitățile „dialogul aleșilor cu cetățenii”, propuse a fi organizate măcar odată la trei luni.
Specific pentru „democrația” administrativă de la Cudalbi, opoziția la majoritate e o poveste pentru votanți creduli, în CL e consens deplin între partide, e concordie, armonie, constructivism și colaboraționism total, majoritatea este zdrobitoare, deci nimeni nu are obiecții când se propune evacuarea activistului civic Stănică Ambrinoc, de la ședința de CL din luna august.
Ca să nu fie discuții fără rost, PV-ul nici nu a mai fost postat pe site-ul Primăriei Cudalbi, iar secretarul-agent electoral Constantin Albu nu aude, nu vede și tace în tehnica „mucles de PSD”.
„Subsemnatul Stănică Ambrinoc, coordonatorul Comunității locale PLUS, vă sesizez următoarele abuzuri petrecute la ședința Consiliului Local Cudalbi în data de 25 august 2021:
Așadar, să recapitulăm! Activistul AMIC Stănică Ambrinoc, originar din Cudalbi, prezent încă din 2017 la ședințele CL Cudalbi, sesizează Prefecturii Galați excesele și abuzurile secretarului comunal Constantin Albu; Prefectul USR Gabriel Panaitescu nu răspunde la petițiile activistului USR-PLUS Stănică Ambrinoc, probabil la presiunile fostului jupân USR, Bogdan Rodeanu, care îl și exclude din partid, pentru semnalarea altor abuzuri și ratări politice ale acestuia; Prefectul Panaitescu, recunoscut ca expert în tehnica muclesului și a călimărilor vărsate peste amenzi date Sidex, chiar specialist al administrației de tip „cine nu muncește, nu greșește”, a spus „da” la audiența solicitată de Stănică Ambrinoc în august.
Stănică Ambrinoc cere Prefectului sancționarea unui dublu abuz: plenul CL Cudalbi votează scoaterea acestuia din sala de ședințe, deoarece a semnalat neconformitatea cu realitatea a procesului-verbal al ședinței anterioare, adică exact ședința din iulie 2021, unde Stănică Ambrinoc și jurnalistul Silviu Vasilache, „unul de pe stradă”, au fost puși la colț de primarul Grigore Gheonea sub pretextul că „vor să aducă circul în Consiliu”.
Suplinitorul de Prefect (PNL) Paul Cristea preia ștafeta de la Panaitescu, și spune și el „pas” la sesizarea flagrantului de fals în acte publice comis de secretarul Constantin Albu. În traducere: ehehe, cercetarea disciplinară durează mult (din aprilie până în septembrie-decembrie) și costă enorm (pe Panaitescu, chiar funcția), vom analiza, etc.
Cu puțintică răbdare, cercetarea aflată pe fluxul administrativ Panaitescu încă de prin luna aprilie va fi gata cât de curând, într-un an-doi, dacă nu cumva pe fluxul administrativ Andra Costache sau Paul Cristea intră alt Prefect, din alt Guvern…
Până atunci, cudălbenii pot încerca (privind și filmul-flagrant Altenativa-fără mogul) să sesizeze conotațiile ascunse în cele două alternative pe care le vântură ședință după ședință aleșii lor din Consiliul Local: demo-crație (adică puterea poporului bine informat – de către presă sau chemat de Primar la dialoguri cu cetățenii) sau dictat-ură (intraductibil).