La cocteilul Opoziției de Galați, jumătatea paharului cu Putere de dreapta era goală

In Actual, Politruci&Traseiste

Pe vremea coronavirusului, pericolul stângismului de cumetrii avansate și mafiotisme transpartinice, marca PSD Galați, este cât casa. Bacilul dezorientării electoratului s-a răspândit în mase și se activează din ce în ce, pe măsură ce vine timpul de selectat candidați la alegerile locale. Oriunde te duci, agamiții  infectați iar nu știu cum și mai ales cu cine să voteze. Pe acest fond de alertă epic contaminatoare, Opoziția se opune cât se poate de mult să lase selecția candidaților pe seama selecției naturale.

La Vila Classic, Partidul Împreună pentru Moldova a chemat toată suflarea ”de dreapta”, să decidă cum ar fi să fie susținut un candidat unic cu șanse maxime. Șansele rămân, dar candidatul maxim e pe drumul dintre șefii mici de la județ și Jupânii ăi mari dă București.

Atenție, semnele de boală sunt tipice: ce candidați vrea provincia la orașe și sate trebuie să ștampileze mai întâi în stilul trosc-pleosc ăi de la Centru.

Ca să nu avem și de data asta la Galați niște dârci de tip dandanache trimiși de la București, cei cu simțire și gândire de opoziție la PSD s-au mobilizat oarecum, dar nu cine știe ce. 

Paharul de cioc-boc al Partidului cel propune pe Marius Stan Primar era cu jumătatea plină în sus

dar cel al unora dintre alți opozanți era invers. Cel mai pe invers este paharul cu elixir electoral al președintelui, deputatului și candidatului Cătălin Cristache.

Oripilat de „sistemului toxic şi clientelar generat şi întreţinut de PSD”, liderul maxim PMP, Cătălin Cristache, este acum și dezolat de „chiulăii dreptei”, George Stângă și Bogdan Rodeanu, și a trântit (în ziarul de partid) un pumn în masa negocierilor: Gata, voi merge mai departe pe cont propriu”.

A se detecta aici supradimensionarea orgoliilor unor oameni relativ mici, raportați la ce munte de probleme grele au de urcat. Presa de tip „foaie verde de Moldova” a scris că după înțelegeri de doi câte doi, va candida la Primăria Galaţi preşedintele USR Galaţi, Bogdan Rodeanu, iar la Consiliul Judeţean ar putea fi candidat PNL-istul Onuţ Atanasiu. Oleacă mai încolo, hai și cu una mai trăsnită: Onuţ Atanasiu la Primărie şi Rodeanu la judeţ, dar merge și un fonfleu cu Rodeanu la Primărie și  Stângă la judeţ. Chestia e că din aceste aranjări nu apare ca bifată poziția lui Cătălin Cristache de PMP, de unde și treaba mare cu contul propriu.

Ne facem că nu contează burzuluiala lui de pe presa feisbucului: „…se confirmă zvonurile că au propria lor înţelegere şi că-i doare fix în partea dorsală de aşteptările legitime ale cetăţenilor…(…) le înţeleg mesajul că nu vor şi pace, voi acţiona în consecinţă, prezentând proiectul meu privind Renaşterea Galaţiului, etc.” Președintele organizației municipale Galați a PMP, consilierul local Oana Claudia Iurescu, prezent la negocierile-dezbateri cu cvorum restrâns a lovit și mai crunt în unitatea dreptei:  „Eu cred, după 5 ani de politică și 4 ani de activitate în Consiliul Local Galați, că mâna cu care PSD-ul și-a făcut treaba la Galați este PNL-ul”.

Asta pare a pahar aruncat în nasul dialoganților, dar orișicât.

Au venit la discuții Împreună pentru Moldova-gazdă și moderator, PMP, AUR, Restart România și PACT. Au lipsit PNL, USR, #Rezist, Forța Națională și PLUS.

Marian Dumitru, moderatorul întâlnirii care a vizat unificarea dreptei la Galați, și  Marius Stan, în calitate de candidat pentru Primăria Galați (susținut de partidul Împreună pentru Moldova) au pus niște accente de viitor apropiat optimist.

„Întâlnirea de studiere a coeziunii dreptei de la Galați e declarată ca succes. Dreapta este o convenție tehnică – se acceptă la aceste discuții și este „de dreapta” oricine face opoziție la PSD.

A fost întâlnirea de cunoaștere, există interes față de comunitate și există rezonare pentru ideea de opoziție.

Nu mai este timp de a vorbi de unirea forțelor de dreapta. Responsabilitatea cere ca nici un candidat să nu fie numit de la București. Metoda de desemnare este sondajul, cu intenție de vot pe persoană. Cel cu prima șansă poate fi candidatul dreptei. Niciunul dintre cele cinci partide nu tine cu dinții să aibă candidatul propriu, se vor ghida către cel cu prima șansă. A fost unanimitate să fie un armistițiu: fiecare își urmează culoarul propriu în campanie. Nu vor fi atacuri reciproce.

Vom transmite concluziile dezbaterii noastre și către cei care au lipsit: PNL, USR, PLUS. Va fi o selecție de valoare, nu de anihilare reciprocă, în urma atacurilor.

Dezbaterea vrea să transmită celor două forte mari ale dreptei-PNL și USR- să pună binele comunității deasupra interesului de partid. A fost dialog purtat cu bunăvoință și respect reciproc. Îi așteptăm pe toți la următoarea întâlnire. Anterior, au fost discuții de tipul fiecare cu fiecare, dar reprezentanții partidelor și-au urmat agenda proprie. Sunt speranțe că vor veni.

Marius Stan: „Liderii de partid nu-și asumă candidaturi, se sperie, nu vor să dea piept cu electoratul, votul le poate demola poziția politică”

Marius Stan nu-i dojenește pe cei care au lipsit, le găsește alibi- ei abia și-au definitivat opțiunile, ALDE și ProRomânia nu au încă candidați.

„Mesajul e simplu: indiferent de deciziile de la centru, eu îi rog să țină cont de Galați. Este orașul unde trăiesc, trebuie să aibă grijă de el. PSD nu a fost invitat, nu era cazul. La Galați, Opoziția și opozanții au cam fost deseori împreună cu Puterea. Indiferent de cum au coabitat, fie că sunt de stânga sau de dreapta, la foloase au fost împreună. Ați remarcat cu câtă fervoare – ca să nu spun ură- am fost atacat în cei patru anui de mandat, dar și după?!. Acuzele continuă, mă bucură, asta înseamnă că pentru ei au fost patru ani de secetă. Dacă am ocazia, voi proceda la fel.

Liderii de partid nu-și asumă candidaturi, se sperie, nu vor să dea piept cu electoratul, votul le poate demola poziția politică, nu au suficiente voturi care să le justifice poziția de lider, deci nu se bagă la funcția de primar sau de președinte de județ. Ei se pricep doar la manipulat consilierii, ca să facă jocuri. Jocuri, adică interese. Ce directori pun la Transurb, Piețe, la deconcentrate, pe cine plasează la APDM, AFDJ, ITM… Nu e un secret, oamenii ăia alimentează pușculița partidelor. De la care se dedulcesc liderii partidelor.

Prin anunțarea candidaturii mele am vrut să atrag atenția că așa-zisa opoziție, de dreapta, lâncezește

 Am vrut să-i trezesc, și văd că i-am trezit bine de tot. Dau în mine, mă găsesc partizan al PSD, că am venit să fac jocul PSD…Ori, eu am răni și acum…Și ei au…Când spun PSD, spun de un sistem, de o mentalitate păguboasă, care ne-au adus unde suntem, cu peste 100 000 de oameni plecați în ultimii ani de zile, plecați la muncă. Pleacă la Brasov, Bucuresti, Cluj.

Mai e puțin și rămân ei între ei, nu vor avea ce să-și mai împartă, căci orașul va fi praf.

 Mi-a păsat de oraș, nu de situația mea. Dacă eram un ticălos, stătem în consiliu, eram un primar fără putere, îi lăsam pe cei de la PSD să se înfrupte din banul public, și mai eram ales odată. Am refuzat, m-am bătut cu ei, am de gând să-i deranjez și pe mai departe. Mă acuză de traseism politic, la UNPR…E un compromis cu UNPR, dar de care orașul a beneficiat. Doi ani la rând am primit subvenție de câte 100 de milioane pentru sistemul centralizat de încălzire și drumul prin curtea Poliției de Frontieră. Apropo, mai sunt câteva luni și expiră perioada de cinci ani în care Primăria trebuia să construiască acel drum. Neconstruindu-l, terenul revine la Ministerul de Interne. Anul acesta sigur va expira termenul… Vine timpul să am reacții la toate aceste probleme.

Nu am criticat, din principiu: am pierdut alegerile, îi lași pe cei aleși să-și facă proiectele

Presa vorbește mereu de nereguli, dar singurul mod de a-i taxa este votul, odată la 4 ani. Atunci, în campanie, vorbești. Dacă aș vorbi mereu, aș fi catalogat ca un frustrat (oricum, în campanie va fi catalogat ca fripurist, oportunist, etc. – n.red.).

Țintim, vrem să identificăm cel mai bun candidat al Opoziției, dacă vor să câștige. Candidatul nu trebuie să fie însă hotărât la București și să nu fie propus prin înțelegerea a doar două partide. Avem la USR un senator Dârcă, nimeni n-a auzit de el, dar asta spune că noi gălățenii suntem degeaba pe aici, nu contăm.

Declarativ, toți vor să fie alegeri în două tururi, doar 300 de parlamentari, dar nu avem decât un blat, restul politicienii dau din gură, jurnaliștii din pix. Degeaba”.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu