De ce Jandarmeria trebuie desființată: „Ieșim din dispozitiv și le dăm cu dispozitive pirotehnice”

In Fără categorie

Pentru numeroase indicii de înscenare, dar și pentru comportament de haită scăpată de sub control – atât în piață, cât și post-factum – Jandarmeria Română trebuie reformată radical.

Prin desființare și reînființare, cu alt nume, cu alte criterii, cu altă conducere. Cum s-a întâmplat cu serviciul de informații intern, fosta Securitate care a fost înlocuită peste luni bune de Serviciul Român de Informații.

Un astfel de precedent, petrecut nu peste o schimbare de regim, ca la granița dintre ’89 și ’90, ci în interiorul unei perioade democrat-europene, ar fi o lecție puternică. Ar contribui decisiv la conduita unei viitoare instituții de forță respectabilă, nu o bătaie de joc ca acum.

Iată motivele pentru care reformarea Jandarmeriei Române, devenită doar o „Jandragnerie”. Pentru cei care vor să vadă la diferite momente evoluția protestului, cel mai complet film aici, din cinci părți.

1. Peste 99% din Piața Victoriei era ocupată de oameni pașnici, care nu încercau să sară gardurile din fața Guvernului, nu agresau jandarmii. Rezultatul a fost însă o baie GENERALĂ de jeturi cu piper, gaze lacrimogene, fumigene și grenade iritante sau cartușe cu gaz CS.

Ce proceduri, strategii, reguli și standarde respectă această instituție de se ajunge la o așa agresiune, a peste 200.000 de cetățeni (priviți mulțimile care se revărsau încă 50-100 m pe bulevardele adiacente) pentru maxim 100 de inși care, din când în când, aruncau cu sticle de apă în jandarmii din colțul estic al Pieței?

2. Chiar și de la 250 km dacă veneai, cum am venit noi, observai că forțele de ordine erau dispuse ca pentru o înscenare. Respectiv, în colțul pieței unde se aflau instigatorii, fix acolo se afla un tun cu apă care, din când în când, mai „pișa” anemic către „ultrașii” care aruncau cu bidoane de plastic spre jandarmi. Oare cum de nu se mutau instigatorii în cealaltă parte a porții Guvernului, unde nu era niciun tun cu apă?

Colțul stânga (spre Aviatorilor)

Colțul dreapta (cu bd. Iancu de Hunedoara)

Să nu uităm că tunul cu apă a fost adus cu puțin înainte să înceapă adevăratele agresiuni ale instigatorilor (după ora 20), vedeți pe film (de la minutul 25).

3. În ciuda faptului că era vorba de numai câteva zeci de inși (acela gol, din fața obiectivului, este tot spațiul pe care îl puteau răvăși) care agresau jandarmii, aceștia nu se descurcau să-i extragă din mulțime. Fie că o făceau deliberat, fie din impotență, este clar că Jandarmeria are un deficit funcțional grav.

Mai exact, nu știe, nu poate sau nu vrea să-și facă treaba pentru care, cică, este antrenată și dotată.

4. Amplasată într-o zonă cu vizibilitate fix pentru televiziunile Antena 3 și România TV (pentru că Digi24, Realitatea și ProTV aveau postamentele cameramanilor și dubele în celelalte colțuri ale pieței), „scena” pe care se desfășurau agresiunile instigatorilor la adresa jandarmilor era doar aceea de la intersecția bulevardelor Iancu de Hunedoara și Lascăr Catargiu.

Așadar fix sub obiectivele televiziunilor „prietene” cu puterea. Și îl recunoașteți pe „stegarul dac” în detaliile următoare ale penultimei imagini de mai sus?

5. Deși puteau riposta foarte precis, agresorii fiind aproape de ei, chiar în fața lor, adesea părând că și schimbă câteva cuvinte, jandarmii trăgători, ascunși în spatele rândului de scutieri, trăgeau grenadele și cartușele cu gaze mult în față, adesea și la zeci de metri.

Astfel, s-a ajuns ca persoane aflate la 2-3 sute de metri de clădirea Guvernului să fie gazate până la leșin, cum este și fata din fotografie care a leșinat tocmai în preajma Muzeului Antipa (vezi indicator de control). Purtarea tinerei pe brațe, până la salvare, o puteți vedea și mai jos, în film.

Personal, am fost „împinși”cu gaze lacrimogene aproape 150 m pe Buzești, la aproape 1 km de clădirea Guvernului, și asta între 21:30 și 21:45, cu mult înainte de incidentele care cică ar fi declanșat intervenția în forță. De ce avea interes Jandarmeria să nenorocească manifestanții pașnici de la sute de metri depărtare, copleșindu-i cu gaze, în timp ce instigatorii erau tolerați la 5-10 m de cordonul din jurul Guvernului?

6. Cel puțin împrejurul rulotei și al scenei improvizate – unde au venit dealtfel și vedetele de la Realitatea, și Răzvan Ștefănescu, cel cu numărul MUIEPSD – erau numai oameni pașnici și nu a existat nicio busculadă.

Or, acțiunea de eliberare în forță a Pieței Victoriei, cu tunul de apă pornit cu presiune, a început fix din centrul pieței, din această zonă. Deci Jandarmeria avea ce avea cu protestatarii „agresivi” prin mesaj, nu cu cei agresivi fizic.

7. Când am fost să-i vedem de aproape pe instigatori, am constatat că aceștia înșiși fuseseră atât de bine „infiltrați” de protestatari întregi la cap, care-i rețineau din gesturile necugetate (de a arunca cu bidoane de apă în jandarmi, nicidecum cu pietre, cum s-a spus), încât, efectiv, în preajma Guvernului nu mai era rost de altercații de la ora 22 încolo.

Mulți „ciudați” chiar păreau că stau de vorbă cu jandarmii – observați-l pe tipul cu tricou roșu, ras în cap.

Despre acest fapt pot depune, cu siguranță, mărturie și cameramanii independenți, unii cocoțați pe semaforul din colțul bd. Iancu de Hunedoara și Lascăr Catargiu.

De ce s-a întețit aruncarea de grenade după acest moment, de „oboseală” al instigatorilor și s-a decis inclusiv trimiterea plutonului de diversiune prin mulțime, cu jandarmerița de sacrificiu în coadă?

Mai mult, chiar și atunci când au încercat să se infiltreze în altă parte, în stânga Guvernului (îi vedeți dezbrăcați până la brâu), nu au mai avut vreun succes. Oamenii, ca ultimă reacție în fața provocatorilor sau a vreunei inițiative aparente a jandarmilor de a intra peste ei în zona centrală din fața Guvernului, se așezau chiar și jos.

De ce s-au întețit atunci lansările de grenade și cartușe lacrimogene după ora 22? S-a dorit crearea unei aparenete dezordini în partea îndepăratată a Pieței Victoriei, unde nu erau televiziuni și pe extremitățile dinspre bulevarde, unde au avut apoi loc represaliile cele mai dure?

8. Când am fost să vedem câte dube de jandarmi erau parcate pe bd. Iancu de Hunedoara, am intrat printre acestea și cei rămași să le păzească și chiar am făcut un live pe pagina de Facebook a Alternativa – Jurnalism fără mogul. În jur de ora 22:15, într-una din stațiile celor rămași la dube, s-a auzit:

„Baza, suntem 21” „Spune, 21!” „Baza, ieșim din dispozitiv și (le?) dăm cu efecte pirotehnice”

Cum adică, instituțiile statului dau cu efecte pirotehnice? Noi știam că ăsta este apanajul galeriilor de fotbal și al huliganilor în general. 

Iată de ce este imperios necesar accesul la înregistrarea tuturor convorbirilor din stațiile de emisie-recepție din după-amiaza, seara și noapte de 10 august spre 11!

9. De fiecare dată când lucrurile deveneau efectiv exemplar de calme, se aprindeau luminițe, iar oamenii stăteau chiar pe gardurile de la Gvern (!) fără măcar să le zgâlțâie, începea agitația printre jandarmi. Erau momentele de calm care îi readuceau pe protestatari în număr mare în piață, dând forță demonstrației. Se aprindeau luminițe, se striga în cor etc.

Fix într-un astfel de moment a survenit așa-zisa somație cu semnale luminoase despre care mulți care nu erau familiarizați cu protestele din București (cei din provincie, diaspora) au fost efectiv luați prin surprindere. e aici și busculada din partea de N-V a pieței, unde erau cei mai liniștiți și mai neavizați protestatari.

S-a dorit fix intimidarea celor care se duc la proteste doar atunci când au cu adevărat ceva de spus?

10. Ulterior protestelor, Jandarmeria s-a dovedit o instituție care comunică dezastruos spre sinistru și manipulator. S-a dovedit o instituție din care nu se află cine conduce, cine coordonează, cine răspunde etc. Mai rău, s-a dovedit o instituție cre își arogă o poziție deasupra legii, nerăspunzând cererilor parchetului, propunând legislații speciale pentru accesul presei, în general, sfidând cele mai elementare principii democratice și ale statului de drept.

Oameni care nici măcar nu-și asumă uniforma și onoarea militară, comandă operațiuni în civil, îi tâlhăresc pe cetățeni de telefoane, le dau picioare în gură, le sucesc mâinile la spate.

Incidentul de acum fix 11 ani și jumătate (10 februarie 2007), când jandarmii români au ucis niște protestatari neînarmați (și civici) în Kosovo, scăpând necercetați, a fost un precedent bolnăvicios. Jandarmii în frunte cu Cucoș au fost „rotiți” din teatrul de operațiuni îninte de finalizarea anchetei, cu toată nemulțumirea celor din comanda forțelor Națiunilor Unite.

Scăpati fără măcar o cercetare, oameni suspectați de omucidere au ajuns în fruntea Jandarmeriei cu convingerea că lor nimic nu li se poate întâmpla în carieră decât bine. Evenimente inclusiv în țară, precum cele din 2012, rămase necercetate și neelucidate, duc la o cangrenă a sistemului instituțional în ansamblu.

Toți cei care au lucrat cu un minim proiect în viața lor știu că, uneori, te costă mult mai puțin să renunți și s-o iei de la capăt decât să tot sucești și să cârpești pe parcurs.

Trebuie analizat cu mare luciditate dacă Jandarmeria Română mai poate fi reformată. Inclusiv sub amenințarea ca putregaiul de la centru să strice și ce-a mai rămas poate decent prin provincie.

Poate este cazul ca Jandarmeria Română să fie reformată radical, prin desființare și reînființare. Cum au fost, de exemplu, poliția rutieră coruptă din Ucraina sau poliția în ansamblu din Georgia. Asta n-ar însemna anarhie, ci restructurare instituțională. Se disponibilizează toți lucrătorii, se preiau atribuțiunile de către altă instituție, poliția de exemplu, și se fac alte angajări sub altă denumire, după alte criterii etc. Cine mai intră bine, cine nu, nu. Asta e, n-au murit securiștii care n-au mai prins loc la SRI…

În schimb, la „moartea” Jandarmeriei, efectul de însănătoșire a statului de drept în România ar putea fi unul nesperat de bun. Un precedent democratic care le-ar da fiori și altor instituții când le-ar ispiti alunecarea pe panta discreționarului…


Poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn De ce Jandarmeria trebuie desființată: „Ieșim din dispozitiv și le dăm cu dispozitive pirotehnice”

  • Cand angajezi pe cineva , chiar si pentru a te proteja de propria-ti nebunie , il mandatezi pe respectivul sa faca ce trebuie ca sa nu iti faci rau . Daca respectivul considera ca trebuie sa te bata , sa te tina , sa te lege , asta e ! Dar cand te bate cu pasiune , cand loviturile sunt aproape letale si nu contenesc nici dupa ce ti-ai revenit din sminteala , cand te bate preventiv si arogant , e bine sa-l concediezi chiar daca isi cere scuze . Altfel , la urmatoarea criza, te va bate mai rau decat ultima data , pentru ca „te-ai obisnuit” cu bataia. Si cum nu e vorba de o persoana pe care o concediezi ci de o institutie , nu poti decat sa desfiintezi institutia . Ar fi oportuna desfiintarea Jandarmeriei pentru a indeparta un factor de risc real la adresa cetatenilor si un mijloc eficient de posibila deraiere a Romaniei de la parcursul euroatlantic si de la democratie .

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu