O simplă desființare a unei platforme de gunoi care deservea sute de familii din cartierul Aeroport are toate motivele să fie privită ca o nouă învârteală imobiliară a administrației PSD în favoarea „băieților deștepți”.
Iar această suspiciune este alimentată de faptul că zona în care se afla platforma betonată, din spațiu verde cu alei, viitor parc – cum a fost lăsată de administrația comunistă – a ajuns teren de construcții haotice dar foarte profitabile.
„Priveliștea” din deschiderea articolului reprezintă colțul de vest al intersecției dintre bulevardele Traian Vuia și Henri Coandă, din cartierul Aeroport, mai precis Micro 38. Acolo unde se află clădirea fostului restaurant botezat de gălățeni „Prinț și cerșetor”.
Gloria ultimului restaurant comunist furată de primele crâșme ale capitalismului sălbatic
Partea dintre restaurant și blocul dinspre sud (J2) a fost inițial menită să ajungă parc străbătut de o alee paralelă cu bd. Traian Vuia și o alee în diagonală, dinspre blocul de la vest (V1) și colțul intersecției.
Brusc, în peisaj s-a împlântat cu forța betonului, „barul lui Bidigă”, cum îl știu toți locuitorii zonei. Acesta s-a ridicat când au erupt marile haiducii imobiliare de după 1996, adică de la începutul celui de-al doilea mandat al primarului Eugen Durbacă.
Ulterior, au apărut dughenele care străjuiesc „Aleea Comerțului”, de la trecerea de pietoni către piață, apoi cele de la bulevard și, mai ales, două „stabilimente” bahice.
Despre faptele de vitejie electorală pesedistă ale lui Ștefan Lazăr, zis „Bidigă”, puteți citi în articole pe care, împreună cu colegul Iulian Grosu, le-am publicat chiar aici, pe ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul.
Citește despre Personajul interlop Bidigă din Micro 40 care primește un teren de 5.000 mp de la Primăria Galați. Bidigă a fost în campania lipitorilor de afișe a PSD Galați | FACSIMIL
Nu-i vorbă că, înainte de a le face servicii electorale celor de la PSD Galați, Bidigă s-a remarcat inițial în anturajul electoral – dar și infracțional – al fostului deputat PDL Galați Mihail Boldea.
Iată de ce semnalul de alarmă tras de noi acum aproape doi ani a stârnit iritare majoră în rândul opoziției din mandatul trecut care, spre deosebire de cea actuală din Consiliul Local, ridica mai cu talent vocea (și votul) împotriva administrației locale pesediste din Galați.
Terenul vânat de Bidigă la viitoarea Centură agită apele. Prima reacție politică și neconcordanțe dubioase în actele Primăriei | FACSIMILE
Iar opoziția fățișă a dus la o bătălie câștigată, dar impresia că interesele imobiliare ale lipitorilor de afișe și trepădușilor din campanie pot avea ecou favorabil rapid și influent în rândul edililor pesediști a rămas.
Află Ce s-a întâmplat la votul pentru concesionarea celor 5.000 mp către Lazăr Ștefan zis „Bidigă”. Încă un mandat ratat, cu documente publice dosite
Să nu uităm că, și pe vremea primarului Marius Stan – liberalul eșuat în tabăra pesedistului deghizat în uneperist Gabriel Oprea, generalul izmenelor – unele interese imobiliare debutate haiducește în vremea lui Durbacă și-au găsit susținere. Și vorbim inclusiv despre acest bar cu etaj, trântit ca nuca-n perete în mijlocul a ceea ce ar fi trebuit să fie un spațiu verde în inima unui cartier foarte aglomerat și poluat de altfel.
În 2015, pentru securizarea definitivă a construcției ridicată ca „provizorie” pe domeniul public închiriat, s-a dorit cumpărarea terenului. Și, ce să vezi, s-a putut!
Inițiată de Marius Stan, hotărârea de Consiliu Local a trecut bine merci prin brânza habarnistă a majorității ridicătorilor de mâini, mai ales că se menționa
„suprafaţa de 179 mp situată în Micro 39A, lângă restaurant Aeroport, aferent bloc V1, pe strada Traian Vuia nr.27 A, cu preţul (derizoriu, n.n.) de 93 euro/mp, fără TVA.”
Priviți cât de… „aferentă blocului V1” din micro 38 este construcția care practic este lipită de gardul fostului restaurant „Aeroport – Prinț și Cerșetor”!
Dar ți-ai găsit ca vreun consilier local gălățean, fost sau actual, de la putere sau de la opoziție, să facă vreo minimă verificare la ce vânzări de terenuri votează? Ce, dau de la ei?…
Pe de altă parte, în ultima vreme, parcă deliberat, Ecosalul nu prea-și mai făcea treaba prin zonă. Probabil din cauza fondurilor tot mai subțiate de contractele preferențiale pe asfaltări cu firmele de casă și achiziții cu firma finului de primar.
Astfel, gunoaiele cam ajungeau să joace tontoroiul prin preajma „barului lui Bidigă”, dar și a celui de-al doilea bar, construit recent (2019), la nici 5 m de scările exterioare ale restaurantului „Aeroport” zis „Prinț și cerșetor”.
Au spus că fac sediu de birou de avocatură, însă a ieșit bar cu terasă
Cel de-al doilea bar, deschis inițial ca o terasă mai mult improvizată, s-a ridicat cu un panou care cita autorizația de construcție ca fiind destinată unui „sediu de birou de avocatură”. Dar, bineînțeles, a fost bar cu terasă de cum s-a inaugurat…
Terasa se află pe latura dinspre nord (în dreapta cum priviți la poză), în vecinătatea scărilor exterioare ale fostului restaurant „Aeroport/Prinț și Cerșetor”.
Pentru toate cele amintite mai sus, locuitorii din zona intersecției bulevardelor Traian Vuia și Henri Coandă au toate motivele să se teamă că, de fapt, desființarea punctului de colectare a gunoiului de pe amplasamentul existent – făcut relativ la standarde, cu platformă betonată și împrejmuire așijderea, pe două părți – ascunde de fapt interese imobiliare.
Prin această desființare, în dauna cetățenilor trimiși la plimbare cu gunoiul cale de circa jumătate de kilometru – până pe str. Camil Ressu, lângă Școala nr. 31 „Gheorghe Munteanu” – ar putea avea de câștigat un investitor imobiliar într-o „afacere de succes” din cele care tot umplu cartierele: bar, sală de jocuri sau de pariuri.
Cum, de altfel, deja au avut de câștigat proprietarii „stabilimentelor” din zonă, care imediat au transformat platforma de gunoi în parcare.
De fapt, imediat după ce au fost ridicate tomberoanele pline fără a se mai pune altele goale în loc, pe 3 ianuarie 2022, câțiva locatari din zona menționată au văzut cum din barul lui Bidigă au ieșit mai multe persoane și au mers să împrejmuiască locul pe care s-a aflat ghena de gunoi desființată de administrația Pucheanu (via Primăria Galați).
Astfel, cetățeni ieșiți din barul lui Bidigă, destul de supărați pe oricine ar fi îndrăznit să le ceară socoteală, au luat niște indicatoare de ocolire chiar de pe șantierul de reabilitare a bd. Traian Vuia, lucrare plătită din bani europeni, și au împrejmuit (delimitat) zona, de parcă ar fi fost a lor.
Sau de parcă știu ei ceva, cam cine urmează să devină proprietar acolo.
Oricum, zona pare a fi a nimănui în privința prezenței autorităților statului – cel mult mai apar polițiștii locali pe acolo doar când trebuie să-și cumpere niște gogoși…
După cum ne-au relatat locuitorii din zonă, chiar și atunci când le-au cerut explicații, cei veniți din partea „întreprinzătorilor” să împrejmuiască fosta platformă de gunoi au fost destul de agresivi în argumente, ca și cum deja fuseseră împroprietăriți cu locul îngrădit provizoriu.
Iar locatarii nu au mai insistat fiindcă, așa cum ne-au relatat temători, n-ar fi prima oară când au probleme că se pun cu cine nu trebuie.
De exemplu, în special de când a izbucnit pandemia, au mai avut probleme după ce au reclamat că, la „barul lui Bidigă”, adesea muzica vuia în miez de noapte și mulți petrecăreți chefuiau în ciuda restricțiilor. Mai exact, cei care au reclamat autorităților deranjarea ordinii publice și/sau încălcarea restricțiilor s-au trezit cu „repercusiuni” – de exemplu, pneuri tăiate pe la mașini…
Așadar, temerile locuitorilor zonei, constrânși să se ducă la jumătate de kilometru sau să concureze cu alte câteva sute de familii pe o platformă improvizată mai la nord, după blocul J8 sunt pe deplin îndreptățite și justificate.
Primăria se face că plouă sau vine cu explicații neoficiale jenibile
La interpelarea noastră prin care solicitam autorii și motivele deciziei de desființare a platformei de gunoi, Primăria pesedizată a Galațiului a răspuns bineînțeles cu o tăcere aparent sictirită – dacă punem în balanță și faptul că, din 4 sau 5 interpelări adresate în acest an, ni s-a răspuns până acum la… 0.
Însă, într-o întâlnire cu unul dintre președinții asociațiilor de locatari din zonă, Vergiliu Vals, omniprezentul director al Primăriei oriunde vine vorba de o neregulă strigătoare la cer pe bani public – la Transurb, în achiziții cu cântec etc. – a dat ca motiv un argument la limita dintre jenant și penibil. Adică jenibil. Cică mașina de salubrizare nu putea intra până la punctul de colectare.
Vă dați seama, de aproape 25 de ani intra mașina ECOSAL-ului să ridice gunoiul de la punctul de colectare din Micro 38, de lângă „Prinț și Cerșetor”. Iar acum, brusc, nu mai încape pe aleea pe care a pătruns atâția ani, după cum ne-au asigurat și muncitorii care o deservesc…
De fapt, după cum au intuit locuitorii din „Aeroport”, miza este cu totul alta și nu ține de interesele lor. Ei sunt buni de plată, cât mai mult – că doar taxele de habitat aproape s-au dublat de când este Ionuț Pucheanu, fostul „prinț al gunoaielor”, primar.
Eventual, cetățenii care l-au votat pe fostul gunoier-șef primar crezând că va face altceva decât ce s-a văzut în primul său mandat, adică haos, betoane și învârteli pe bani publici – pot chiar să-și pună sacii de gunoi în portbagaj ori să-i ia în spinare și să-i ducă unde or ști. Eventual, chiar la viitoarea groapă de gunoi de la Valea Mărului, a colegului-pesedist Fotea, dacă se poate…
Fiindcă, așa cum scriam mai sus, miza nu este serviciul în slujba cetățeanului. Miza ține, eventual, de favorizarea susținătorilor de campanie, a contributorilor discreți, dar în niciun caz nu a contribuabilului public…
Mai țineți minte cum, pe vremuri, se desființau pentru interese imobiliare toaletele publice subterane, dotate cu apă curentă, clădiri zidite, chiuvete și spații decente etc. și apăreau Căcăciosul 1, 2… n?
Ei bine, se pare că a venit rândul și spațiilor betonate ale rampelor de deșeuri.
Pseudoevoluția capitalismului de cumetrie își continuă ravagiile, arestând spații publice, verzi sau nu, în favoarea unor coterii meschine, fie acestea din sfera jocurilor de noroc, alcoolului de duzină sau chiar a parcărilor cu taxare pentru hrănirea SRL-urilor de partid.
Între timp, fostul restaurant, construit temeinic din banii contribuabililor gălățeni – cu fundație bătută cu sonetele, cu ziduri armate de 0,5 m grosime etc. – stă în cea mai mare parte nefolosit. Are doar o sală de jocuri pe o bucățică din parter. Fiindcă în jur s-a permis construirea unor terase și baruri care i-au concurat neloial obiectul de activitate…
Rechinii imobiliari au pus ochii pe zona cu pricina, dar ghena de gunoi le încurca planurile. Așa că au ras-o de pe fața pământului
Nu trebuie să ai două ‘jde facultăți și doctorate ca să realizezi tunul imobiliar pus la cale de diverși băieți deștepți care au probabil intrare în Primăria Galați până sus, la etajul 3 unde se află biroul primarului Ionuț Pucheanu.
Din informațiile pe care am reușit să le punem cam la cap rezultă faptul că administrația Pucheanu intenționează să dărâme coșmeliile (micile magazine) care sunt amplasate acum în fața fostei ghene de gunoi, cu ieșire la B-dul Traian Vuia.
Pe spațiul unde se află magazinele și pe cel pe care s-a aflat ghena de gunoi s-ar putea ridica o clădire de birouri sau de spații comerciale care apoi să fie închiriate unor terți.
Unii au spus că în acea zonă ar merge făcută și o parcare.
Da, dar e păcat să strici un teren cu deschidere „la stradă” pe o parcare.
Cert este că acea ghenă de gunoi din Micro 39 nu ar fi fost desființată dacă cineva, vreun om de afeceri cu cheag la buzunar, nu ar fi pus ochii pe acel teren.
Un teren pe care ghena de gunoi stătea ca un ghimpe în coasta „investitorului”, motiv pentru care a și fost rasă de pe fața pământului, disperându-i pe gălățenii din zonă, care trebuie acum să ducă gunoiul la 10-12 blocuri distanță de ei, în „parohia” altor cetățeni. Vom reveni, pentru că măgăria edilitaro-imobiliară cu iz interlop abia acum începe să prindă contur.