Integru să fii, noroc să n-ai sau Marius Stan curățat și uscat pentru o nouă viață politică

In Local, Politruci&Traseiste

Ne scrie fostul Primar Marius Stan, după ce Alternativa – Jurnalism fără mogul a publicat lista scurtă de gălățeni salvați de Florin Iordache de la PSD – zis „Ciordache” sau “Altă întrebare” – pentru albirea negrilor din Corupția Română.  

Cică că e un afront, o exagerare și o eroare să fie pus la indexul incompatibililor cu viața publică ireproșabilă – și încă cum? – tocmai în asociere cu acest personaj sinistru, care a bulversat România prin insistența și tupeul cu care zdrobește conceptul de integritate și le dă o nouă viață politică multora dintre dubioșii vieții publice.

Primarul Stan are argumente irefutabile, emanate chiar de ANI, și  – oleacă cam târziu, dar mai bine decât deloc – ne poate dovedi că nu este beneficiar al  loviturii de satâr pesedist Iordache, ce dă un brânci înainte și înapoi în viața politică incompatibililor.

Cică e pe bune, negru pe alb, Marius Stan trebuie scos din lista cu nouă mușterii de Galați  ce ar putea trece mai departe către alte funcții și demnități, fără a se sinchisi de incompatibilități sau de suspiciunile  de incompatibilități.

În treacăt fiind, de la cantitate la calitate, să notăm și unitatea de contrarii a Listei ©Iordache : Cristian Dima de la ALDE la Guvernare e incompatibil cu hotărâre judecătorească,  dar nu are probleme la sinecura de la NuclearElectrica – a vrut doar membru în CA, deși putea fi și director.

 Cinstit vorbind, Marius Stan a fost lucrat cu incompatibilitatea doar cu puțin înainte de începerea alegerilor din 2016

Mâna lungă a mafiei politice care dă comandă pentru compromiterea dușmanilor politici îl urmărește pe fostul primar Stan și după doi ani de la eliminarea totală din politica gălățeană.  Cum altfel să descifrăm codul în care este criptată lista celor 675 de „pătați” ce vor fi „spălați” de mâna dibace a lui „Ciordache”. Din Galați este menționat doar fostul primar, Marius Stan, deși în listă au avut loc mult mai mulți pătați.  Incompatibilitatea lui  a fost constatată pe 7 aprilie 2016, în preajma campaniei electorale, când se știa că fostul președinte de club de fotbal (în epocă era alintat „inginer fotbalist de muzică ușoară”) va candida la alegeri pentru Primărie. Se insinua/insista  că neapărat trebuie făcut incompatibil, pentru că a fost în același timp și Primar și administrator și acționar al unei firme de curierat. Privind în urmă, apărarea lui Marius Stan era corectă.

 „În perioada 2003 – 2005, când am fost preşedintele de club de fotbal la Iaşi (Politehnica Iaşi, n.r.) am înfiinţat o firmă de curierat. În 2005, când am plecat din Iaşi am făcut împuternicire notarială celorlalţi acţionari pentru închiderea firmei, ba am lăsat şi banii necesari pentru asta. În 2014, am fost informat că firma nu a fost radiată de la Registrul Comerţului. Aşa că m-am dus şi am radiat-o. De la Finanţe Iaşi am aflat că, din 2005, de când am plecat din Iaşi, activitatea firmei a fost zero, deci nu mi-a adus niciun venit. (…) Conflict de interese există atunci când câştigi ceva”.

ANI face Raport de evaluare privind pe Marius Stan: nu au fost identificate elemente de încălcare a legislației privind regimul conflictelor de interese

Raportul a fost întocmit în 19 octombrie 2017, de Romică Dinică, inspector de integritate la ANI, pe capitole: I – partea discriptivă a situației de fapt, II – punct de vedere al persoanei evaluate; III- evaluarea elementelor de conflict de interese; IV – concluzii. Reținem doar câteva detalii din acest raport despre plictisul public,  tradus în instituții de ticăloșie convenabilă pentru mahării politruci ai zilei.

Activitatea de evaluare privind respectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese s-a efectuat pentru perioada 22 06 2012 (data validării mandatului)  și 16 07 2015 (data emiterii răspunsului Oficiului Național al Registrului Comerțului). În scopul soluționării lucrării, au fost primite documente și informații referitoare la Marius Stan de la următoarele instituții și autorități publice: Primăria municipiului Galați, Direcția pentru Evidența Persoanelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului , Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați,   persoana evaluată.

De la capitolele III- evaluarea elementelor de conflict de interese și IV – concluzii,  scoatem  o frază cheie: „În urma analizării declarațiilor de avere și de interese și comparării acestora cu datele și informațiile din documentele aflate la dosar, în perioada evaluată, privind pe Marius Stan, nu au fost identificate elemente de încălcare a legislației privind regimul conflictelor de interese”.

Prin urmare, Romică Dinică de la ANI dispune:  1. clasarea lucrării nr.15680/A/II/20 04 2015 privind pe Stan Marius;  2. comunicarea Raportului de evaluare persoanei evaluate. Care persoană evaluată ne-a transmis-o și nouă, pentru uz public și istoric.

Curios, Cristian Dima este declarat incompatibil la Galați, dar urcă în ierarhia funcțiilor la nivel național

Chiar înainte de alegerile din 2016, în timp ce era consilier  local și vicepreședinte la Fundația Andreiana Iuventus, Cristian Dima este deconspirat că este incompatibil, după ce fusese împins să greșească, fiind apoi declarat incompatibil.  Incompatibilitatea venea din 2013, când Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a declarat în stare de incompatibilitate pe Cristian Dima deoarece, în exercitarea mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Galați (2012-2016), a participat la ședințele Consiliului Local Galați, în care au fost dezbătute și aprobate în unanimitate două hotărâri ale Consiliului privind majorarea contribuției publice la bugetul Fundației Andreiana Juventus.  În ianuarie 2014, Cristian Dima a atacat în instanță raportul întocmit de ANI, însă a pierdut în iunie 2014 procesul la Curtea de Apel Galați. Dima a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a fost respins de judecători în 2017.

Cu toate acestea, Cristian Dima nu figurează pe lista celor iertați, reșapați și reinventați pentru o nouă viață politică. După cum a declarat la sfârșitul anului, Cristian Dima rămâne nedumerit de soluțiile găsite de Justiție în cauze similare cu ale lui. În două din aceste spețe, persoanele au fost disculpate, în cazul Cristian Dima soluția a fost de declarare a incompatibilității. „Pe același conflict de interese, cei doi au câștigat, Dima a pierdut. Contravine paracticilor judiciare din toate țările, este incredibil cum se schimbă hotărârile între Tribunal și Curtea de Apel. Se judecă cu aceeași unitate de măsură, este independentă justiția?” – se întreabă Cristian Dima.  

Ca și cum nu ar fi fost incompatibil, Cristian Dima a fost numit în Consiliul de Administrație de la Nuclear Electrica. Fostul secretar de stat și preşedinte la ALDE Galaţi devine deci pentru a doua oară beneficiar de algoritm politic, pe linie de partid și de alianță politică. Se confirmă astfel regula clientelismului politic  și a sinecurilor de partid, la o societate cu capital majoritar de stat, care se axează pe producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear. Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica este format din şapte membri. Societatea se află sub autoritatea Ministerului Energiei (controlat de ALDE), statul deţine 82,48 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea – 9,10 la sută şi alţi acţionari – 8,42 la sută.

„Am fost ales în Consiliul de Administraţie. M-am eschivat de la poziţia de preşedinte al Nuclearelectrica pentru că îmi doresc să construim un ALDE cu o organizaţie liberală foarte, foarte valoroasă la Galaţi. Am plecat din postul de secretar de stat fără să mă oblige nimeni, în urma discuției cu fostul premier, acum îmi doresc ca gălățenii să fie reprezentați pe principii liberale autentice, și ALDE să reprezinte liberalii din Galați.” – zice Cristian Dima.

„Incompatibilitatea nu are legătură cu poziția de administrator într-o companie private sau națională. Recunosc că nu am mai urmărit evoluția pachetului legilor pe justiție, opinia mea, după discuția cu dl Tudorel Toader, este că  Parlamentul trebuie să susțină pachetul, nu să fie circ… Decredibilizăm clasa politică și instituțiile statului care asigură democrația în România. Este grav, nu așa va fi viitorul acceptat de comunitatea europeană, nu ne câștigăm poziția de a 7-a putere a Europei. Avem creștere economică, România a mai câștigat două poziții în comunitatea europeană…”

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu