Biserica și PSD au ieșit rău după prima zi a referendumului pentru… nimic. Nici cei mai optimiști susținători ai boicotării referendumului nu și-au imaginat că prezența la vot va fi atât de scăzută după prima zi în care secțiile de votare au fost deschise.
Sâmbătă, 6 octombrie 2018, după închiderea urnelor (ora 21.00) prezența la vot la nivel național a fost de doar 5,72%. În cifre, asta înseamnă că numai 1.046.583 de cetățeni cu drept de vot și-au exprimat opțiunea la referendum, din numărul total de 18.278.496 de persoane câte au fost înscrise pe listele permanente. După ziua de sâmbătă, procentul înregistrat în mediul urban a fost mai mare decât cel din mediul rural, dar și cel de votanți: 636.435 în mediul urban față de 410.148 în mediul rural.
Procentul extrem de scăzut înregistrat după prima zi de votare reprezintă o înfrângere usturătoare pentru Biserică și PSD, principalii artizani ai declanșării acestui referendum inutil.
Însă, în termeni sportivi, acum vorbim despre scorul înregistrat la pauză. După prima repriză. Mâine (duminică) se va juca și a doua repriză și, la cât de motivați sunt Biserica și PSD, se va juca dur. Cu siguranță, după slujba de duminică, preoții de la sate și comune, îi vor alinia pe enoriași și îi vor mâna ca pe oi până la secția de votare. Căci este ordin de zi pe unitate ca preoțimea să facă (scuze!) pe dracu-n patru ca să iasă cvorumul de 30% necesar validării referendumului.
Aruncând un ochi pe statistici, observăm că Brăila a fost mai activă la vot decât Galațiul. Până sâmbătă, la ora 21.00, în Brăila veniseră la vot 19.058 de cetățeni (adică 6,52%), în timp ce la Galați votaseră (într-un fel sau altul) 24.880 de persoane (adică 4,76%).
Puțin, extrem de puțin în dreptul arhiepiscopiei lui Casian, care s-ar putea să aibă mari probleme cu Prea Furăcitul Daniel dacă după ziua de mâine (duminică) nu va raporta recolte record de voturi la hectar.
One commentOn Înfrângere dureroasă pentru Biserică și PSD după prima zi a referendumului. Duminică se vor lua măsuri disperate!
Domnule Grosu, nu vi se pare ca cifrele au fost umflate fabulos? Citesc pe site-l primariei ca in tot judetul sunt 604.556 (cifra in care sunt inclusi si cei plecati din tara si copii si cei sub 18 ani care nu au drept de vot)iar in tabelul d-voastra vad ca suntem 522.000. Oare iar voteaza ci cei din cimitire?