Administrația Pucheanu jumulește gălățenii, dar taxează la mișto companiile locale căpușate de PSD! | FACSIMIL

In Actual, ImpoziTaxe, Local

Acești edili necinstiți ar trebui făcuți de râs prin târg, cu indicii atârnați de gât, precum erau, pe vremea lui Cuza, negustorii cu ocalele.

Fiidcă ar vrea să ne ia cu două mâini și să nu ne mai dea nici cu un deget, pesediștii conduși de Pucheanu au folosit indici de inflație diferiți. Unul mai mare pentru mărirea taxei de habitat și un indice mai mic pentru majorarea redevențelor datorate bugetului local de companiile publice înțesate de clientela de partid.

Pentru cei care n-au apucat prea multe alegeri în viața asta, să reamintim că domnitorul Alexandru Ioan Cuza obişnuia adesea să se îmbrace ca un om de rând, să afle cum trăiesc cei mulţi.

Deghizat în țăran, a încercat și el să vândă două putini de lapte acru chiar la noi în târg, la Galați. Unde un negustor necinstit i-a măsurat laptele cu ocaua mare (1,520 l), dar untdelemnul dat la schimb cu ocaua mică (1,288 l).

Și atunci Cuza a dat ordin ca neguțătorul prins cu ocaua mică să fie purtat pe ulițe cu ocalele legate de gât și să strige „Cu asta nu!” ridicând ocaua mică și „Cu asta da!” când o ridica pe cea mare.

Așa ar trebui purtați prin oraș și jupân pârcălabul Ionuț F. Pucheanu, dimpreună cu vistiernica Rodica Câmpeanu, directoarea financiar-contabilă a Primăriei, și clucerul Ștefan Aurelian, juristul.

Redevențe de nimic pentru patrimonii uriașe

Mâzgălelile de mai jos au fost extrase din rapoartele de specialitate ce au stat la baza adoptării hotărârii de consiliu local 557/2019 privind creșterea taxei de habitat și a HCL-urilor 559, 560 și 561 prin care se indexează cuantumurile redevențelor plătite pentru domeniul și bunurile din patrimoniul public exploatate de către Calorgal S.A., Administrația Piețelor și respectiv Gospodărire Urbană S.R.L.

Dacă citiți cu atenție, veți observa că, atunci când vine vorba de indexat cu inflația redevențele ce trebuie plătite bugetului local de aceste firme-monopol ale statului local, căpușate de pesediști cu carnet dar și lipitori de afișe până la post de portar și femeie de serviciu, indicele de inflație este considerat ca fiind un 3,4%.

Dar când vine vorba de mărit taxa de habitat pentru fraierii de contribuabili ai Galațiului, indicele de inflație, în același set de HCL-uri din același decembrie 2019 vizând anul 2020, devine 4,6%.

Nu mai vorbim de faptul că, plătiți cu 8-10 mii de lei/lună net, acești geniali economiști ai Primăriei au moduri diferite de a scrie un rahat de procentaj, faza cu inflația de 103,4% meritând a-i fi semnalată altui nepereche al României, Mugur Isărescu – poate-l ia cu răcori și ne lasă…

Da, veți spune, e o mică ciupeală fiindcă, la nivelul Administrației Piețelor, de exemplu, diferența dintre aplicarea unui procentaj de inflație sau altul este de vreo 1.000 de euro raportată la cele aproape 90 de mii câte se vor plăti ca redevență pe tot anul.

Să știți că nu-i așa. Aici este vorba de un principiu, din mica ciupeală, din oul furat azi, mâine se ajunge la bou, la exploatarea pe nimic a bunurilor publice – și în regim de monopol – numai ca să aibă o liotă de nemurici, pesediști notorii și acoliții sau slugile lor de unde suge salarii care de care mai grase lună de lună.

Administrația Piețelor are în exploatare vreo 100.000 de metri pătrați din domeniul public. Socoteala o găsiți chiar pe site-ul lor unde am pus noi cifrele pe care le știm, din ochi, pentru Piața Micro 17, cea de flori și cea din I.C.Frimu. Adică, ăștia vor plăti redevență sub 1 (un!) leu/mp anual.

Cum se laudă pesedeii de la Piețe cu eșecurile. Reabilitarea pieții din Micro 17, încă un contract perdant – ca la plaja Dunărea!

Bă, vouă chiar nu vă este rușine?

Directoarea Piețelor, Viorica Sandu (PSD)

O persoană juridică, pentru a avea un loc de parcare al său, marcat și rezervat, trebuie să plătească 218 lei și 25 de bani lunar, adică 2,619 lei anual, adică, la un loc de 5 m lungime și 2 lățime vin peste 260 de lei/mp pe an. Iar Administrația Piețelor, care închiriază tarabele la niște tarife nesimțite, protejează S.R.L.-urile ce vând fără case de marcat în fața producătorilor autentici și stă cu construcțiile neterminate cu anii nu plătește nici măcar un leu pe metru pătrat anual.

Un alt exemplu ar fi cel al Gospodărire Urbană S.R.L. Cam cât de greu credeți că le vine celor de acolo să plătească redevențe de nici 2.000 de euro anual când doar dintr-o înhumare simplă ei încasează aproape 100 de euro conform noilor tarife, majoritatea duble față de cele din Brăila, de exemplu?

Și trebuie spus că, în ședința din 12 decembrie 2019, când s-au votat atât creșterea taxei de habitat, dar și a redevențelor, la ultimele nu a psus nimeni nimic. Băi, dar nimeni! S-au votat fără discuții cu unanimitate. Eu cred că nici n-au observat consilierii care este procentajul, care sunt cuantumurile etc. Păi ce, sunt bunurile lor de-acasă, îi afectează pe ei la buzunar?…

Cam așa arată statul capturat de PSD la Galați, așa își bat aleșii joc și de buzunarele, și de bunurile noastre publice. Asta ca să înțelegeți de ce le convine, de exemplu, celor de la piețe să stea cu multe locații nerepuse în funcțiune cu anii, precumin Piața Moruzzi etc.

Află de ce, în viziunea directoarei Viorica de la Piețe, cetățenii sunt cantitate neglijabilă


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim! 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

4 commentsOn Administrația Pucheanu jumulește gălățenii, dar taxează la mișto companiile locale căpușate de PSD! | FACSIMIL

  • Oct. 2019 fata de oct 2018 – 3,4%. Sursa: Institutul National de Statistica… Ce chestie!

    • Mihai ANGHELUȚĂ, Jr.

      Păi, și atunci de ce taxele cetățenilor, cum este cea de habitat, le indexează lacomii ăștia cu 4,6%?

  • Nu stiu. Dar cei despre care vorbeai nu au gresit (cu 3.4). Articolul tau nu prea are acoperire…

    • Mihai ANGHELUȚĂ, Jr.

      Vă văd om informat. Deci deștept. Iată de ce nu înțeleg de ce țineți să vedeți critica acolo unde nu este. Dar mai și omiteți detaliile strigătoare la cer. Am scris noi undeva în parcursul acestui text că 3,4% este un indice de inflație greșit? Sau am lăsat să se înțeleagă?
      Ce nu vreți dvs. să puneți în discuție fiindcă probabil nu vă convine sunt:
      1. indicele de 4,6% folosit pentru indexarea taxei de habitat de exemplu
      2. indicele de inflație de 103,4% menționat ad literam de către rapoartele de specialitate ale distinsei economiste Câmpanu (ce tabele o fi citit sau ce sistem de notare o fi învățat?…)
      3. Nu mai spun de nivelul absolut rușinos al redevențelor, discutat în detaliu cel puțin în cazul celor de la Piețe, mai sus…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu