După ce multe orașe mari, precum Cluj-Napoca, București, Brașov, Târgu Mureș, Iași și Constanța au luat modelul Timișoara, organizând maratoane de vaccinare, Galațiul pare rupt de lume, rămas captiv într-o înapoiere a imobilității și dezinteresului autorităților locale.
Pe 16 aprilie a avut loc o întâlnire a prefectului și subprefecților Galațiului cu reprezentanți ai asociațiilor medicilor de familie și cei ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate în vederea unui efort comun pentru grăbirea vaccinării.
Întâlnirea s-a soldat cu un comunicat plin de bune intenții din partea subprefectului Andra Costache (PNL), potrivit Impact EST:
„Întâlnirea cu reprezentanţii celor două asociaţii ale Medicilor de Familie din Galaţi, ai Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în urma căreia am analizat procedurile privind vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinetele medicilor de familie, ne dă speranţa că nu mai e mult până ne vom putea bucura din nou de viaţa de dinainte de pandemie.
Sperăm ca un număr cât mai mare dintre medicii de familie să se alăture acestui demers şi suntem pregătiţi să le oferim tot sprijinul necesar pentru o organizare eficientă.
Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie nu va necesita programare pe platformă, aceasta se va face pe liste deschise de fiecare medic în parte.”
Vorbim doar de bune intenții întrucât, din comunicat, nu reiese că vom vedea curând vreo desfășurare de forțe, în Galați, precum cea din Piața Constituției, din București (vezi foto deschidere, sursa Inquam Photos/Octav Ganea).
Cu atât mai puțin vom vedea vreun centru de vaccinare drive-through sau non-stop, cum au început să funcționeze prin alte municipii.
Municipii unde cetățenii plătesc aceleași impozite la bugetul statului, dar și la bugetele locale, ba, în unele orașe, chiar taxe locale mai puține și mai mici.
La cinci zile după întâlnirea de la Prefectură, misterul delăsării autorităților locale ni s-a revelat dintr-o discuție purtată, la inițiativa unui consilier județean cu prefectul și președintele Consiliului Județean, pe tema organizării unei campanii de vaccinare cu sprijinul medicilor de familie.
Astfel, la finalul ședinței, la capitolul diverse, medicul psihiatru George Amocanu, consilier județean PNL, a încercat să obțină un sprijin din partea președintelui Consiliului Județean sau/și a prefectului.
Discuția, este adevărat, a pornit de la suma mică acordată doctorilor pentru fiecare vaccinat: 30 de lei. Dovadă micimii „indemnizației” de vaccinare stă chiar în faptul că însuși Guvernul a mărit-o acum câteva zile la 40 de lei.
Pe de altă parte, în celelalte localități, s-au găsit resurse locale pentru „completarea” acestei retribuiri, medicii de familie încasând, în unele locuri, și dublu sumei alocate de Guvern. Dar la Galați se pare că autoritățile se așteaptă ca vaccinarea să se facă sub formă de, eventual, muncă patriotică.
Mai mult, nu s-a luat în discuție nici măcar o formă de ajutor logistic: săli sau terenuri, pentru primirea cetățenilor care doresc să se vaccineze, retribuirea asistentelor și paznicilor care conlucrează cu medicii în astfel de centre, inițierea unui protocol cu instituțiile de învățământ superior medicale pentru atragerea studenților din ultimul an și rezidenților, asigurarea materialelor consumabile, precum seringi, formulare, substanțe de dezinfecție, digitalizarea respectivelor centre organizate pentru un maraton al vaccinării etc.
Nimic nu s-a discutat de toate acestea. Singura idee pe care a ținut morțiș s-o combată președintele CJ Galați, ajutat și de intervenția prefectului, a fost aceea că nu sunt fonduri și nici medicii n-ar avea motive să ceară să fie plătiți. Cum au, de exemplu, aleșii și demnitarii din administrația publică, inclusiv locală, motive să aștepte pensii speciale. Precum militarii. Vorba aia, la ei e război, ce știm noi?!…
Dacă la președintele Consiliului Județean, Costel Fotea (PSD), te-ai aștepta la astfel de porniri neocomuniste, inexplicabilă pare însă reacția prefectului – vezi minutul 3:10 în video, mai jos – care a decretat ritos că suntem în vreme de război și toți medicii ar trebui să iasă cu seringa în stradă.
Prefectul Gabriel Panaitescu nu mai este nici măcar liberal, cum se clama pe vremuri când a mai ocupat funcția de subprefect, dar și prefect al Galațiului. Mai nou, acesta a revenit, din câte ne aducem noi aminte, a patra oară în Prefectură, înregimentat în rândul „oamenilor noi” (USR).
Doar că prefectul pus de USR pare să aibă cel puțin un punct comun cu pesedistul Fotea.
Revenim curând cu detalii din trecutul „glorios” al lui Gabriel Panaitescu pe care „oamenii noi” din Galați au găsit de cuviință să-l recomande pentru postul de reprezentant al Guvernului în teritoriu.
În ce ne privește, ca gălățeni, tragem nețărmurite speranțe că ne vom alinia trendului general de vaccinare undeva pe la… sfârșitul pandemiei. Când nu va mai fi mare lucru de combătut și, ca atare, nici bugetul județean sau bugetele locale controlate de pesediști nu vor mai trebui, vezi Doamne, cheltuite pe „sabotorii” ăștia de medici.