Incitat de activiștii Curățăm Galațiul, Primarul Pucheanu rămâne erect și oarecum surexcitat de arheologia sifonator-bugetivoră de la Cavoul Roman

Ce a vrut să comunice Primarul Ionuț Pucheanu la conferința de presă dedicată temei „Demersuri pentru punerea în valoare științifică și turistică a obiectivelor arheologice din municipiul Galați (Tirighina-Barboși, Cavoul Roman și Poartă Han Secolul XIX – Turcesc)? Aproape nimic, deoarece toate detaliile din jurul subiectului erau deja comunicate. Poate că a fost doar un pretext de a inaugura noua sală de conferințe de la Noua primărie, poate că tema a fost abordată pentru a fi transmisă în direct pe facebook de freelancer-a Ramy, sau, mult mai probabil, a fost o urecheală în direct a grupului de tineri „Curățăm Galațiul”, care a fixat plăcuța de identificare de pe Cavoul Roman

„Un oraș care nu are istorie, nu știe încotro se va îndrepta!”

 Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: ”Sperăm ca și în cazul celor două obiective să găsim puncte de atracție istorică la nivelul municipiului Galați. În urma săpăturilor și raportului pe care îl vom primi de la specialiști vor urma ceilalți pași legali în vederea alocării de fonduri pentru punerea în valoare a acestor două edificii.”- fragment din comunicatul Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galați.

Continuăm cu comunicatul Biroului: Primăria municipiului Galați a făcut toate demersurile necesare pentru punerea în valoare din punct de vedere științific și turistic a Sitului Arheologic Tirighina Bărboși. Acest proiect fusese blocat pentru că nu exista atunci un aviz de la Ministerul Culturii.

Ulterior s-au demarat săpăturile arheologice preventive cu bani de la bugetul local (mai-iunie 2017), s-a obținut avizul necesar, iar pe data de 28.08.2017 a fost depus proiectul în vederea obținerii unor fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unui proiect de punere în valoare pentru întreaga zonă. Suma care poate fi accesată este de 4,5 milioane de euro.

Săpătura arheologică preventivă desfășurată în perioada mai-iunie 2017 a scos la lumină zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic.

Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate și valorificate științific și turistic într-un muzeu de sit. 

Urmând aceiași pași se dorește punerea în valoare pentru alte două obiective respectiv: Cavoul Roman și Poartă Han Secolul XIX – Turcesc.

Câștigătorul licitației pentru săpături arheologice preventive în cele două locații este Muzeul de Istorie ”Paul Păltânea”, urmează să fie semnat contractul”.

Nu sunt din comunicat, dar sunt pe bune din gândirea revoluționară a Primarului Pucheanu

„Cavoul Roman a fost în ultima perioadă un edificiu extrem de important pentru arheologia națională și mai ales cea locală și surescită extrem de mult interesul. Privesc cu ușor amuzament câți eroi se arată după război, de o lună și ceva am alocat banii, avem licitație câștigată de Muzeul de Istorie Galați, urmează începerea săpăturilor arheologice, și văd societatea civilă cum reacționează… Nu înțeleg de ce după revoluție nu a reacționat nimeni (?!), au avut atâta amar de vreme… Dar ca să lămurim bine ce am spus și în campania electorală, un oraș care nu are istorie, nu știe încotro se va îndrepta.

La Tirighina am reușit să repunem pe zona de interes național cetatea, am săpat, sunt vestigii nescoase la suprafață, am depus proiect, reușim să atragem fonduri, și repunem proiectul pe harta turistică.

Cavoul Roman are alocate 250 000 de lei, sperăm să obținem săptămâna aceasta avizul Ministerului Culturii, pentru a începe lucrările, sperăm să găsim ce căutăm. Am dat și la Poarta de Han (Turcească) 150 000 de lei, pentru excavări, și după rapoarte, urmăm alți pași de alocare de fonduri pentru punere în valoare.

Suntem în plin proces de elaborare a unei hărți turistice a Galațiului, pe care s-o predăm celor care vin aici cu treburi, ca să vadă că au ce vedea…. Vor fi și puncte de informare turistică, desigur, pe fonduri europene.

Terenul Cavoului este al Primăriei, nu despăgubim pe nimeni, se știe, dreptul de proprietate asupra clădirii este accesoriu celui asupra terenului, deci  cine are terenul, are dreptul de proprietate mai puternic.

Nu facem speculații cu Cavoul, așteptăm raportul specialiștilor, și vedem ce facem. Facem ce se pretează. Nu mutăm Cavoul, nu e posibil, nu-l ducem la Muzeu sau la Castrul Bărboși, e greu să duci bucăți de cavou – nu ducem piramida mai departe sau mai aproape de Nil, că ne incomodează.

Muzeul a câștigat licitația, își va găsi subcontractori, ei vor săpa și vor face toate lucrările. Nu s-au îngrămădit la licitație ofertanții, dar de acum începem să îngrădim zona și așteptăm avizul Ministerului”.

PS: BUGETIVÓR, -Ă adj. (peior.) care trăiește în mod parazitar din bugetul statului. (< fr. budgétivore)
bugetivór, -ă adj. (d. bugét și -vor din carnivor). Fam. Iron. Care trăĭște din bugetu statuluĭ (ca funcționariĭ). sursa: MDN. Pentru sifonator, a se consulta BOB PSD.

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version