Cetățeanu-i vinovat că statul se lasă furat? Pompierii dau vina pe hoți când apa le-o taie, de fapt, incompetența și indiferența

In Actual, ImpoziTaxe, Local

Deși viețile cetățenilor sunt zilnic puse în pericol din indiferența evidentă a autorităților – adesea acompaniată de incompetență – tot contribuabilii sunt blamați.

Ieri, în comuna Cuza Vodă, pompierii au fost obligaţi să mai cheme o autospecială cu apă la stingerea unei case. Cea cu care ajunseseră inițial nu putea fi realimentată la faţa locului fiindcă hidrantul, aflat chiar lângă imobilul la care se intervenea, nu era bun. Îi lipsea o garnitură de aluminiu și nu se putea face racordul.

Binînțeles, se dă vina pe cetățeni, că ar fi printre ei inconștienți care fură piesele de la astfel de dotări esențiale.

Tot ce este posibil. Dar cine răspunde de întreținerea acestor hidranți ce are de spus?

Problema hidranților n-a izbucnit la ultimul incendiu

Acum vreo trei ani, a luat foc în media gălățeană informația că circa 150 de hidranți – cam 20% din total – sunt sub pământ, acoperiți de gunoi sau montați prost, iar pompierii nu au la ce cupla furtunurile pentru alimentarea autospecialelor cu apă. Sursele de apă, practic, se puteau identifica doar pe hârtie sau pe unele desene de pe garduri.

Hidranții sunt administrați de Apă Canal S.A., firmă de stat. A „statului local” reprezentat de Primăria Galați, Consiliul Județului și primăriile celorlalte localități asociate. Din 2015, s-a remediat situația? I-a mai verificat careva pe cei de la Apă Canal?

La începutul acestui an, Ministerul Dezvoltării iniția un proiect de lege în scopul asigurării intervenţiei în caz de incendiu. Proiectul prevede şi sancţiuni de 50.000 lei sau închisoarea de la 3 luni la 2 ani pentru cei care deteriorează hidranţii.

Ce s-a mai auzit despre această inițiativă? A fost „împinsă” către legiferare și aplicare cu aceeași tenacitate cu care se forțează anumite modificări ale legislației ce i-ar face scăpați pe mulți corupți?

Ca o paralelă, mai țineți minte că, pentru Gospodărire Urbană, s-au aprobat de către Consiliul Local majorări de 30-50% ale tarifelor facturate către Primărie? Inclusiv cele pentru întreținerea cișmelelor stradale – țâșnitorile din parcuri și piețe.

Dar oare Apă Canal sau cine are în grijă acești hidranți ce tarife mai practică și încasează de la Primăria Cuza Vodă?

E prima oară când se fură acele garnituri? Pompierii au și ei vreo garnitură de rezervă pentru orice eventualitate?

Video mai jos, din știrile Prima TV, să vedeți cum se „închinau” pompierii la hidrant.

Contribuabilul, prostul satului

De ce să dăm din start cu piatra în cetățeni?

Nenea de la Gospodărire Urbană – a cărui deplasare cu „papucul” Primăriei (!) ne costă 3 lei pe kilometru, mai mult decât taxiul – uită frecvent să pună garnitura la loc, n-are una de schimb la el și uită să revină când găsește una ori pur și simplu nu-l interesează etc. Dovadă că multe „țâșnitori” din Galați nici nu funcționează.

A verificat careva dacă nu cumva la fel face și Apă Canal cu hidranții? A verificat careva în ce stadiu de… verificare se afla acel hidrant în situațiile de la Apă Canal? Și, dacă s-a furat să zicem garnitura, cel ce răspunde de hidranți când a verificat hidrantul ultima oară?

Dar ISU când a cerut ultima oară o situație a funcționării hidranților?

Dacă se întâmpla, Doamne-ferește, o nenorocire și ardeau niște nevinovați fiindcă pompierii nu puteau porni jetul în timp util cu debitul necesar, un judecător cu respect față de lege ce credeți că ar decide? Să plătească hoțul, neprins și necunoscut, sau responsabilul de starea de funcționare a hidranților?

Hoțul neprins, contribuabilul vinovat

De ce cerem socoteală și blamăm mai întâi cetățanul, privatul, contribuabilul, pentru neregului care se întâmplă pe domeniul public, cel aflat în responsabilitatea statutului? Nu de aceea îi luăm bani privatului, taxe și impozite, ca să aibă grijă statul de domeniul și serviciile publice?

Nu-ți convine, statule, dă-ne banii înapoi, dă privaților câte o stradă în grijă (pentru asfaltare, întreținere, deszăpezire etc.), ca în Statele Unite sau Canada, de exemplu! Și răspundem noi, privații.

Dar atâta timp cât tu, statule, îți asumi inclusiv SRL-uri și SA-uri numai ca să perpetuezi capitalismul de cumetrie al lui nea Ilici Iliescu, administrezi cu firme… de stat apa, curățenia, gospodărirea, transportul public, căldura, piețele etc., asumă-ți, bre!

Trage-te pe tine, statule, la răspundere până-ți ies ochii din frunte și nu ne da nouă cu praf în ochi, cu nu-ș’ ce hoți inventați pe care oricum tu, statule, trebuie să-i prinzi!

Dar statul nu reușește să prindă nici hoții anunțați, cu repetiție, care fură an de an mâna muzei lui Eminescu, din grupul statuar…

În loc să stăm nițel strâmb și să judecăm logic, preferăm să dăm, așa, la întâmplare, cu piatra în cetățean, fiindcă acesta oricum nu se poate apăra și este „din BIOS” vinovat de toate relele. Inclusiv acela de a plăti fără crâcnire asemenea incompetenți precum cei care ne conduc…


Dacă vrei ca în Galați să mai existe jurnaliști independenți, poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu