Universitatea „Dunărea de Jos” deschide anul universitar cu un record pe ultimii 25 de ani

In Actual, Local, Scoala, Sistemul

În vremuri de restriște se cunosc cei puternici și Universitatea „Dunărea de Jos” nu face excepție.

Anul universitar 2020-2021 începe la cea mai mare universitate gălățeană în niște condiții inedite, atât din cauza contextului pandemic actual, dar și al afluxului de studenți.

Practic, pentru prima oară de când există locuri bugetate și locuri cu taxă, separat – de la jumătatea anilor ’90 – toate locurile „de la buget” au fost ocupate, la toate facultățile, inclusiv pentru formele de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă. Mai mult, după cum spune rectorul Lucian Puiu Georgescu, chiar și o mare parte dintre locurile cu taxă au fost deja contractate de viitorii studenți.

Deci este foarte posibil ca Universitatea „Dunărea de Jos” să înceapă, odată cu acest an universitar, pregătirea celei mai numeroase generații de studenți pe care a cunoscut-o vreodată.

Program și măsuri ajustate pentru fiecare facultate în parte

Anul universitar va începe într-o luni, imediat după procesul electoral, pe 28 septembrie, dar deocamdată în „format” online.

Dar acest format de „distanțare” nu va dura decât o lună fiindcă, de la 1 noiembrie, treptat se vor relua toate activitățile care implică prezența fizică a studenților. Universitatea „Dunărea de Jos” fiind o universitate complexă din punct de vedere al provenienței studenților – inclusiv din spații non-UE, din Republica Moldova, dar și de la extensia din Italia a Facultății de Medicină și Farmacie – au trebuit găsite soluții diferite și flexibile pentru desfășurarea cursurilor și aplicațiilor practice în condiții de siguranță.

De exemplu, activitățile de laborator, care se vor implementa modular, în grupe structurate astfel încât să se poată asigura condiții pentru prevenirea COVID-19. Mai mult, dacă va fi posibil, studenților din Moldova fie li se va asigura transport punctual, cazare și masă pentru 10-14 zile de laboratoare la Galați. Dacă acest lucru nu va fi posibil, se va încerca – pentru semestrul I cel puțin – o repartizare a acestora la grupe de studenți care fac laboratoare cu tematica identică la universitățile partenere din Cahul și Chișinău sau o reprogramare a laboratoarelor pe semestrul II.

Pentru studenții din Italia ai Medicinei, se vor asigura stagii de pregătire în instituții medicale din Peninsulă și abia în semestrul II vor veni la Galați pentru stagiile în spitalele de aici.

La fel, pentru studenții de la Educație Fizică și Sport, se va lucra inclusiv din octombrie în „format real” în ce privește orele de exerciții, asigurându-se o organizare – la sporturile ce presupun formarea de echipe – care să prevină transmiterea unei eventuale infecții cu coronavirus.

Cămine și cantină pentru toți studenții

Universitatea a luat fără ezitare decizia deschiderii căminelor, în primul rând fiindcă este vorba despre interesele generale ale studenților. Prof. dr. Lucian Puiu Georgescu, rectorul „Dunării de Jos”, chiar a ținut să detalieze:

„În acest moment, avem cca. 1.300 de cereri confirmate de cazare în cămin, chiar de la începerea anului universitar, adică 28 septembrie. În condiții de pandemie, cu locurile reduse astfel încât să se poată asigura distanțarea – de la 4 la 3 sau chiar 2 locuri în camere – avem 2.600 de locuri disponibile. Deci putem asigura condiții de cazare pentru toți studenții care vor cere. Cazăm chiar dacă școala este online fiindcă o parte dintre studenți vor să vină la școală, avem studenți care lucrează și trebuie să fie prezenți și la locul de muncă, avem și excepții – studenți care, deși sunt gălățeni, au probleme sociale și trebuie să îi ajutăm să poată beneficia de cazare, avem și studenți români de pretutindeni care automat trebuie cazați cât vin în România, avem studenți din Republica Moldova care vor avea transportul asigurat să vină pentru laboratoare și trebuie să le asigurăm, evident, și cazare.”

Totuși, chiar dacă manifestă o deschidere amplă spre nevoile de cazare ale studenților, universitatea nu face rabat de la măsurile de precauție, asigurând în fiecare dintre cămine cel puțin o cameră de izolare pentru cei cu suspiciuni de infectare, parterul unuia dintre cămine va asigura fluxuri diferite de intrare ieșire la nivelul parterului, în cazul în care va fi nevoie de izolarea unui grup mai mare de studenți.

Mai mult, la cerere, se va putea deschide și cantina, pentru a pregăti mâncare caldă, ambalată pentru a fi distribuită în diferite puncte organizate în campus, în casolete asigurate din punct de vedere sanitar.


(Articol publicitar)


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu