Deși nu au vreun reprezentant în structurile de decizie sau execuție ale Galațiului, cei 15 membri câți numără actualmente filiala locală a Uniunii Salvați România sapă adânc printre decizii și statistici. Vor să vadă unde se frânge eficiența administrativă gălățeană de arată orașul, dar și județul în halul ăsta.
Aflați în vacanță parlamentară, useriștii George Edward Dircă (senator) și Bogdan Rodeanu (deputat) au venit să mai dea o mână de ajutor la filiala gălățeană care i-a propulsat în cel mai înalt for legislativ al României.
Pe lângă propiile rapoarte de activitate parlamentară – din care am putut afla cum luptă contra guvernanței haotice a lui Tudose, contra cumulării pensiei cu salariul de la stat și contra manevrelor discreționare ale lui Dragnea care a convocat nestatutar Parlamentul – Dircă și Rodeanu s-au arătat foarte implicați în probleme locale. Un exemplu ar fi termoficarea și hei-rupul desființării acesteia indiferent de consecințe, după cum remarcă Rodeanu, dar și modul în care sunt cheltuiți banii publici la nivel local, inclusiv pe dotări, să asigure… transparența cheltuirii banilor publici.
Cei doi parlamentari le-au detaliat jurnaliștilor dificultățile pe care le întâmpină în a afla cum s-au cheltuit, de exemplu, pentru așa-zisa informatizare a administrației din 16 localități gălățene.
Pentru o pretinsă „implementare de soluții de e-guvernare” în Galați și 15 comune, s-au cheltuit aproape 2 milioane de euro în 2014. Deocamdată, invocând că ar fi vorba despre informații clasificate (!), Consiliul Județului refuză să pună la dispoziție date despre cum s-au cheltuit banii în vremea președintelui de Consiliu Județean Nicolae Bacalbașa și a ministrului Tehnologiei Informației Dan Nica. Dar USR-iștii au promis că nu se lasă și vor ajunge inclusiv în instanță dacă legea nu permite clasificarea unor astfel de informații de interes public, dar și la Bruxelles, de unde au venit mare parte din banii pe care acum autoritățile refuză să spună cum i-au cheltuit.
Practic, USR-iștii, prin cei 15 membri cât numără acum filiala gălățeană, vor să facă ceea ce pare că în Galați s-a uitat demult: să ia la mână deciziile și acțiunile puterii locale și să tragă semnale de alarmă acolo unde este cazul fiindcă puterea și opoziția, stând, în consiliile județean și local la aceeași masă, par că și-au dat și mâna, șmecherește, pe sub aceasta.
Văzându-i pe parlamentarii USR foarte chitiți pe contre dure inclusiv cu puterea locală, am profitat de prezența senatorului Dircă. I-am amintit de glorioasa sa prestație, ca avocat pro bono, în majoritatea proceselor pe care USR-ul de azi (la acea vreme Uniunea Salvați Bucureștiul) le-a intentat Primăriei Generale a Bucureștiului și unor primării de sector pe probleme de urbanism abuziv. L-am întrebat dacă are în plan să împărtășească din experiența sa colegilor din Galați, să-i îndrume pe aceștia cum să se implice și să ajute comunitatea sau eventuali opozanți gălățeni în acțiuni de corectare a abuzurilor de acest fel la nivel local.
Mai ales că Galațiul este recunoscut ca un oraș unde normele de urbanism, patrimoniul edificiilor istorice și spațiul verde sunt asaltate adesea cu buldozerele chiar de edili, fix cei care ar trebui să se îngrijească de respectare, protejarea sau dezvoltarea lor.
Răspunsul senatorului USR de Galați a fost deopotrivă dezamăgitor și optimist. În sensul că la USR există toată deschiderea pentru „implementarea” locală a unor strategii de combatere legală a urbanismului agresiv, cum a făcut și USB contra edililor bucureșteni. Însă trebuie să fie și gălățenii interesați, iar din rândul juriștilor, cei care pot duce și lupta în instanță, trebuie să existe susținători dispuși să ajute astfel de demersuri. Doar că, din câte a observat Dircă (vezi video mai jos), avocații gălățeni evită să intre în conflict cu Primăria…
„La una dintre consultările pe care le oferim aici, în cadrul cabinetului parlamentar, m-am întâlnit cu un domn care avea o activitate similară (celei a USB), dar din păcate nu a putut să continue. Este foarte dificil să descoperi astfel de lucruri, să promovezi acțiuni în instanță. Noi făceam muncă voluntară, acordam consultanță pro bono USB. Nu știu care sunt asociațiile care se ocupă la modul real de astfel de probleme în Galați, din câte înțeleg nu sunt. Și am înțeles că marea problemă este că avocații de aici preferă să nu se judece în contradictoriu cu Primăria pe astfel de probleme. Așa mi-a fost mie prezentată situația. Sunt reticenți în a se judeca cu autoritățile locale. Sunt însă deschis, dacă există astfel de persoane care sunt interesate și pe care le putem ajuta, sfătui și îndruma, cu mare plăcere! Ne găsesc aici, se pot înscrie în audiență prin Google, putem discute și le putem oferi tot suportul nostru.”
Așadar, disponibilitate există. Mai trebuie să vrea și poporul…