În Poliția Locală Galați numai 40% din personal patrulează prin cartiere. Restul de 60% sunt directori, șefi de serviciu sau fac „muncă de birou”

In BugeTun, ClientiCaptivi, Local

Numărul agenților de ordine publică din Poliția Locală Galați care au drept misiune patrularea prin cartiere este scandalos de mic raportat la totalul angajaților din această instituție subordonată direct Primarului Municipiului Galați. S-a ajuns astfel în situația ca numai 40% din personal să iasă efectiv pe teren (bine, și aceștia stau la umbră vara sau în mașini iarna) prin cartiere, în timp ce ceilalți colegi ai lor (60%) și-au aranjat ploile la serviciu și  „luptă” din birou cu indivizii puși pe scandal.

Poliția Locală Galați, o instituție care de 11 ani stă proptită ca lipitoarea de bugetul local, a devenit un soi de stat în stat, un cimitir al polițiștilor ieșiți la pensie la 50 de ani, o cloacă unde câțiva fraieri hămălesc, iar șmecherii cu trese pe sub cămașă huzuresc.

Avem în față o situație oficială referitoare la numărul agenților de la cele 5 secții de poliție locală din Galați care au funcții operative și care trebuie să iasă în patrulare pe teren pentru a-i descuraja pe derbedei și a reduce fenomenul infracțional.

Potrivit documentului semnat de (încă) directorul general al Poliției Locale Galați, Petrică Hahui, în cele 5 secții de poliție locală sunt înregimentați 123 de agenți operativi dintr-un total de 303 angajați (vezi foto mai jos).

Asta înseamnă 40% din totalul personalului Poliției Locale Galați.

În medie, fiecare din cele 5 secții de poliție locală din Galați are în componență un șef (șef de secție) și 24-25 de agenți operativi.

Șefii de secție nu fac însă misiuni de patrulare ci doar îi coordonează, pontează și „încurajează” pe agenți să ia la pas cartierele Galațiului, acolo unde la adăpostul nopții se produc tâlhării, bătăi, scandaluri cu urlete și manele date la maxim etc.

În raportul pe anul 2021 întocmit de șefii Poliției Locale Galați și transmis primarului Ionuț Pucheanu se specifică faptul că ar fi 232 de „forțe operative” care dispun de 31 de autovehicule de serviciu.

De acord, dar cei 27 de agenți de la Serviciul Rutier considerați drept „forță operativă” nu fac altceva decât să pândească șoferii care parchează aiurea și să contribuie din an în Paști la fluidizarea traficului din municipiu.

Aceștia nu au treabă cu scandalurile din cartierele Galațiului.

În birouri și alte servicii se trăiește bine, de la excelent în sus

Să luăm și alte exemple.

La Biroul Evidența Persoanelor sunt 5 angajați care, ciudat lucru!, dispun de două autovehicule de serviciu. De parcă lucrul cu cărțile de identitate ar necesita un parc auto în adevăratul sens al cuvântului.

La Serviciul Organizare Misiuni și Control Acces (coordonare) sunt înregimentați 14 polițiști locali.

Evident, niciunul dintre aceștia nu execută misiuni de patrulare. Salariații din cadrul acestui serviciu de organizare misiuni și control acces se ocupă cu legitimatul persoanelor care calcă pragul Poliției Locale Galați și îi supraveghează pe durata șederii lor în instituție. Misiune grea de tot, oameni buni!

Mai departe, la Serviciul Bază de Date Dispecerat și Monitorizare Video sunt 12 angajați (funcționari publici) care au la dispoziție o mașină.

Și atât de bine monitorizează video străzile Galațiului cei 12 polițiști locali încât, în anul 2017, când un ofițer din cadrul IPJ Galați (a cărui nevastă lucrează în Primăria Galați), despre care martorii au spus că era băut, a comis un accident rutier pe b-dul G. Coșbuc, lângă fostul restaurant Moldova, și a fugit de la locul faptei cu plăcuțele de înmatriculare, nicio cameră de supraveghere nu a reușit să prindă în raza ei accidentul.

A naibii coincidență, nu-i așa?

Și uite-așa, din 303 de angajați ai Poliției Locale Galați, numai 123 de persoane sunt în linia întâi. Ceilalți (60%) stau la căldură prin birouri, cară două hârtii de colo-colo și așteaptă să se facă ora 16.00 ca să poată rupă ușa pentru că, vorba aia, s-a terminat programul.

Și pentru ca tacâmul să fie complet, la sfârșitul anului 2021 Consiliul Local (CL) Galați a aprobat majorarea salariilor tuturor polițiștilor locali, inclusiv a directorilor care oricum câștigau o căruță de bani.

În acest moment, Poliția Locală Galați are un director general, un director general adjunct, doi directori executivi și alți 20 de șefi care coordonează diferite birouri, servicii și secții, pe salarii de cel puțin 5.000-6.000 de lei net lunar.

Practic, în Poliția Locală Galați fiecare ușă de birou are un șef.

Șeful Poliției Locale Galați este Petrică Hahui (foto sus deschidere), un fost milițian ieșit cu pensie specială, la 51 de ani, din sistemul MAI, vezi articolul mai jos.

Șeful Poliției Locale Galați încasează lunar 18.977 de lei net. Petrică Hahui are pensie specială, dar și salariu de director la stat. Mai mult, el primește și 12.000 de lei pentru că este “membru al unui for consultativ”

Petrică Hahui a fost coleg de poliție cu tatăl actualului primar Ionuț Pucheanu și inițial a picat concursul pentru șefia Poliției Locale Galați, promovându-l abia din a doua încercare.

Vom reveni cu un articol separat despre noile salarii majorate ale polițiștilor locali ca să vedem cu toții cât de bine trăiesc unii, în special directorii și șefii acestei instituții alimentate cu bani exclusiv de la bugetul local al Galațiului.


Dacă vrei să sprijini financiar publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu