Hei, cei cu inima română, care vreți să dați mână cu mână, nu cumva cereți prea mult? O fi Anul Centenar, dar circulația are Undă Verde, băi cetățene!

In AltaTara?, National

Da ce credeați, că numai Galații sunt supărați că Unirea principatelor este o sărbătoare de provincie, de complezență, o șușă politică, niciodată – dar niciodată onorată de prezența unui lider important de la conducerea statului român, modernizat fundamental de pârcălabul de Galați, Alexandru Ioan Cuza?

Să vedeți ce supărați sunt ieșenii, care, indiscutabil, au dat Marii Uniri orașul Primei Uniri, din Moldova.

Este un fapt istoric de fundament, Iașiul a renunțat la orgoliul mărunt de a fi Capitală de provincie pentru a face posibil un mare ideal național – Unirea Principatelor, fără de care nu ar fi existat Marea Unire de la București și România Mare. E de bun simț o constatare: faptul că Galații au dat primul domnitor Principatelor Unite cerea/impunea ca la fiecare sărbătorire de 24 ianuarie să fie prezent la Statuia lui Cuza un oficial al statului român. Sistematic, programatic,  statul român uită că la Galați era să fie noua Capitală a noului stat, apărut la 24 ianuarie 1859.

Din comunicatul trimis sistematic de funcționarii cabinetului de parlamentar al deputatului ieșean Dumitru Oprea și ziariștilor din Galați (cu excepția lui George Stângă, nici un deputat și nici un partid trimis de gălățeni la Parlament să-i reprezinte nu are nimic de comunicat către mass-media pe această cale) aflăm cum vede un politician responsabil chestiunile delicate de pe agenda „oamenilor politici” de azi – onoare, respect, credință, coeziune, consens, devotament, patriotism.

Birou Parlamentar Dumitru OPREA, declaraţie de presă: Pe 24 ianuarie, PSD-ALDE nu onorează Iașul!? 

„Iaşul s-a luptat mulţi ani la rând pentru ca aniversarea Unirii de la 24 ianuarie să devină sărbătoare naţională legală. Ieşenii şi-au dorit ca România întreagă să recunoască meritele oraşului nostru în construcţia României Mari și, în egală măsură, sacrificiul renunţării la statutul de capitală a ţării.

Am păşit deja de aproape o lună în Anul Centenar, dar nimic nu pare să ia forma unei aniversări în care să onorăm trecutul şi să ne bucurăm de planurile pentru următoarea sută de ani a statului unitar român. Nu festivismele sunt cele care ne lipsesc, chiar dacă, aparent, s-a renunţat şi la acestea, pe fundalul larmei politice devenite insuportabile. Noi ducem lipsă de consens naţional măcar pentru o zi, de un moment în care principalii lideri ai României oficiază sărbătoarea Unirii în Capitala Moldovei.

Absenţa autorităţilor «de la centru» demonstrează nu doar conul de umbră în care a intrat sau a fost aruncat Iaşul, ci şi faptul că agenda României a fost schimbată cu agenda personală a liderilor politici de la putere.

Suntem în Anul Centenarului şi România se pregăteşte să cunoască structura celui de-al treilea guvern, pe care PSD-ALDE l-a schimbat în nici un an de zile.

În săptămâna ce trebuia dedicată omagierii celor care au contribuit la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, agenda publică este ocupată de o nouă mascaradă la vârful PSD-ALDE. Parcă niciodată dispreţul conducătorilor faţă de români nu a fost atât de de vizibil!

Din păcate, aşa cum este tratat momentul 24 ianuarie, la fel va fi tratat întreg Anul Centenar de către executivul României. În cel mai bun caz, va fi folosit pentru finanţarea unor evenimente menite a mai umple puşculiţele unor firme de casă ale puterii de la Bucureşti.

Reprezentanții puterii PSD-ALDE au promis, toamna trecută, o reuniune specială a Parlamentului României la Iaşi. Tot atunci urma să aibă loc şi o şedinţă de guvern, care să consfințească priorităţile administraţiei centrale pentru Iaşi şi pentru Moldova. Evenimentele au fost anulate. În schimb, ca un premiu de consolare, ieşenii ar fi fost gratulaţi cu o şedinţă a CEx-ului PSD, care din fericire de data aceasta, a fost anulată!

Dacă PSD-ALDE tratează cu bătaie de joc prezentul, de ce ne mai mirăm că dispreţuieşte cu atâta nonşalanţă trecutul?“

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA , deputat PNL

În ce ne privește pe noi, cetățenii gălățeni cu inima română

ce vrem să dăm mână cu mână la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza (dar pentru scurt timp, că atât se cântă prin difuzoare Hora Unirii de 24 ianuarie), Primăria Galați ne trimite program de… întrerupere a circulației, nu de sărbătorire a Unirii Principatelor. E bine și așa, e mai mult decât nimic, poate că la anul nu va fi nici atât.

Informare

Mâine, 24 ianuarie 2018, circulația va fi închisă după cum urmează:

11.30 – 13.00 – Biserica Vovidenia – str. Logofăt Tăutu

12.30 – 14.00 – str. Domnească, pe segmentul cuprins între străzile Vasile Alecsandri și Cezar

cu ocazia manifestărilor  de cinstire a Unirii Principatelor Române organizate de Instituția Prefectului – județul Galați, în colaborare cu Garnizoana Galați și Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Programul evenimentelor Biserica Vovidenia

12.00 – 12.30 Te Deum pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și mama sa

Statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza

13.00 – 13.05 – Întâmpinarea oficialităților, salutul Drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat al României

13.05 – 13.10 – Evocarea însemnătății Unirii

13.10 – 13.20 – Depunere de buchete de flori la statuie

13.20 – 13.35 – Scurt moment artistic susținut de artiștii Ansamblului ”Doina Covurluiului” a Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”

13.35 – 13.45 – Hora Unirii

Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea”

14.00 – 14.10 – Întâmpinarea oaspeților

14.10 – 15.30 – Vernisajul expoziției ”Personalitățile Unirii Principatelor de la 1859”

ARC PESTE TIMP: UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

1859 – 2018

 Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi vă invită miercuri, 24 Ianuarie 2018, la evenimentul cultural ARC PESTE TIMP: UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE prilejuit de activităţile dedicate sărbătoririi a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române:

–  la Casa Memorială „Casa Memorială Costache Negri”, comuna Costache Negri, jud. Galaţi

ora 1100 program artistic HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ CEI CU INIMA ROMÂNĂ susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale „Elena Negri” din comuna Costache Negri.

– în Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis (vis a vis de Biserica Greacă), Galaţi

ora 1400  vernisaj expoziție AMBIENT ROMÂNESC – AMBIENT EUROPEAN, a doua jumătate a sec. al XIX-lea – începutul sec. al XX-lea

 Arhitectura spațiului expozițional și patrimoniul muzeistic permit sugerarea secvențială a unor interioare de epocă în care se puteau desfășura activități cotidiene mondene, familiale sau  profesionale, atunci când civilizația românească se racorda  la moda europeană, în ansamblul ei. Minicadrele ambientale conturează stilul de viață al elitei socio-politice autohtone și creează o atmosferă, sperăm, ospitalieră, specifică spațiului românesc al epocii și implicit universului citadin gălățean (marcat de ritmul modernizării impus de capitală, cu particularităţi proprii unui oraș-port cosmopolit). Fie că au aparținut unor personalități ori unor necunoscuți, obiectele îmbie imaginația la o călătorie în timpul căreia fiecare se poate considera musafir al unor: saloane mondene, spații de lucru, spații de relaxare cu conotații variate. (muzeograf dr. Elena Ingrid Bahamat)

 ora 1400  vernisaj expoziţie PERSONALITĂŢI ALE UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

Expoziţia organizată de muzeograf Costel Ilie relevă aspecte importante ale unor personalităţi care au contribuit la „Mica Unire”, primul pas spre formarea statului modern român. Aceasta a fost înfăptuită prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei şi Ţării Româneşti (5/24 ianuarie 1859).

 

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu