Surse politice au declarat pentru publicația G4Media că Guvernul României a trimis la Bruxelles două propuneri pentru postul de comisar european. Este vorba despre Rovana Plumb (nr. 1 în lista pentru europarlamentare a PSD) și Dan Nica (nr. 5 în aceeași listă a PSD, la alegerile europarlamentare, din 26 mai 2019).
Noua comisie europeană, condusă de Ursula van der Leyen, este în plin proces de formare iar numele propuse de statele membre UE trebuie validate prin vot de Parlamentul European.
Publicația G4Media mai notează că ambii candidați propuși de premierul Viorica Dăncilă – Rovana Plumb și Dan Nica – au probleme de integritate, numele lor fiind implicate în scandaluri de curupție, care însă nu s-au soldat cu condamnări penale în cazul lor.
„În calitate de ministru de interne, Dan Nica a fost vizat de dosarul EADS, deschis de DNA, dar a scăpat de acuzații, alături de toți ceilalți foști miniștri de Interne implicați, după ce procurorii anticorupție au clasat dosarul. De asemenea, Nica a fost urmărit penal de DNA și în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu, infracțiune care ar fi fost comisă în perioada 2000 – 2004. Din cauza tergiversării anchetei însă, faptele s-au prescris, iar Nica a scăpat și de acest al doilea dosar. În Parlamentul European, Dan Nica s-a remarcat prin susținerea vehementă a discursului anitjustiție promovat de Liviu Dragnea, furnizând chiar în plenul Legislativului informații false. Astfel, la dezbaterea privind statul de drept din România, din toamna anului trecut, Dan Nica a mințit, susținând că rata achitărilor în dosarele de corupție trimise în judecată de DNA este de 98%. Nica a făcut aceste afirmații neadevărate după ce, cu câteva secunde înainte, i-a acuzat pe cei care critică ofensiva PSD împotriva luptei anticorupție că sunt victimele unor campanii de fake news”, precizează G4Media.ro.
Conducerea politică a Comisiei Europene este exercitată de o echipă formată din 28 de comisari (câte unul din fiecare stat membru), în fruntea cărora se află președintele Comisiei, conform europa.eu. Acesta (președintele) decide de ce domeniu politic răspunde fiecare comisar. Colegiul comisarilor este alcătuit din președintele Comisiei, cei șase vicepreședinți ai săi, inclusiv prim-vicepreședintele, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și 21 de comisari, fiecare responsabil pentru un portofoliu, mai precizează site-ul europa.eu.
Pesedistul Dan Nica este personajul de care se leagă declinul Galațiului, din ultimii 20 de ani. Nica a fost parlamentar PSD Galați, din 1996 până în 2004, când a plecat ca europarlamentar la Bruxelles.
De numele lui Dan Nica nu se leagă niciun proiect important pentru Galați, în cei 20 de ani cât el a reprezentat acest județ în Parlamentul României. Deși a fost ministru și apoi vicepremier în două guverne, Dan Nica nu a reușit să aducă vreun investitor în Galați, să facă lobby pentru Galațiul care l-a trimis în Parlament, cu salariu bun, secretară și mașină de serviciu cu girofar.
Și iată că după 20 de ani în care s-a îmbogățit pe spatele Galațiului, iar Galațiul este aproape mort economic, Dan Nica este mai sus ca niciodată. Este la un singur pas de a ajunge comisar european, funcție ocupată în trecut de Corina Crețu, cu avantaje pe care nici nu le-a visat.
Dan Nica este pe cale să ajungă unul dintre cei 28 de comisari europeni, probabil ca semn de recunoaștere pentru că a ținut Galațiul captiv în sărăcie, timp de 20 de ani.
Cititorii care vor să sprijine cu bani activitatea publicației Alternativa – Jurnalism fără mogul o pot face accesând acest link. Sau pot da click mai jos, pe contul nostru de Patreon, unde de asemenea pot face donații. Mulțumim!