Educație pentru plebe: fără autorizație sanitară sau de siguranță la incendii chiar și în clase „noi”

Acest articol nu-i vizează atât pe gălățenii adulți din prezent, cât pe cei din viitor. Care trebuie să știe cum s-au complăcut în tăcere părinții lor.

Modul în care funcționează unitățile de învățământ din gestiunea Primăriei Galați și sub monitorizarea Inspectoratului Școlar denotă cel puțin lipsa de considerație a acestor instituții față de contribuabili.

Recent trâmbițată ca o nouă ctitorie a genialului primar Ionuț Pucheanu, o instituție educațională – care ar trebui să fie măcar la standardele cerute de legislația românească dacă cea europeană încă ne ocolește – se dovedește a fi de fapt o sursă de pericol pentru copiii gălățenilor.

Iată cum se lăuda actualul primar la finalul primului său mandat, chiar înainte de începerea campaniei electorale, în disperare să adune cât mai multe voturi:

Deci grădiniță nouă vorba vine, este mutarea aceleiași Grădinițe nr. 6, de la parterul unui bloc într-o casă parohială, de pe strada Ovidiu nr. 10, în care Primăria a investit o sumă considerabilă pentru a renova clădirea de care însă, conform HCL 101/2018, nu va putea dispune mai mult de 10 ani.

Grădiniţa cu Program Normal Nr. 6 funcţiona, fără autorizaţie sanitară, în două apartamente, la parterul blocului E1, de pe strada Română nr. 10.

Consiliul Local a adoptat în unanimitate hotărârea (HCL 12/2020) privind organizarea rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular din Municipiul Galați pentru anul școlar 2020-2021 fără să clipească, înainte ca noul sediu din strada Ovidiu nr. 10 să fie finalizat. Fără, deci, să se poată constata dacă măcar îndeplinește minime standarde sau e vreo dărăpănătură insalubră și periculoasă.

Că așa este la Galați, se grăbesc să adopte astfel de hotărâri la început de an calendaristic, nu la început de an școlar, cum ar fi normal, când se poate constata clar dacă se poate începe grădinița sau școala într-o anumită locație. Căruța înaintea oilor care aprobă la grămadă…

Noi am scris încă de la postarea primarului, din 28 august – folosind „materialul clientului”, adică fotografiile postate de acesta pe Facebook – că nici soluția de mutare într-o fostă casă parohială mai veche de 100 de ani nu este una fezabilă.

Mai exact, scriam atunci aici, în Alternativa – Jurnalism fără mogul, că

„grădinița, spațiul educațional de unde pornesc copiii în viața lor de învățăcei, se deschide «ca nouă» într-o clădire întunecoasă, strâmtă, cu uși interioare neetanșe, de lemn, o clădire mai veche de un secol!…”

Află cum, Disperat după imagine, primarul Galațiului a inaugurat o grădiniță într-o clădire de peste 100 de ani ca fiind una nouă | GALERIE FOTO

Mai exact, clădirea, așa renovată cum este nu corespunde nicidecum standardelor unei instituții de învățământ, cu atât mai puțin ale unei grădinițe.

Calorifere și țevi neprotejate cu lambriu sau altă minimă protecție, astfel încât copilașii să nu se frigă dacă se ating de ele.

În grupul sanitar, s-au amenajat toalete fără uși, toate în aceeași încăpere, patru de-o parte pentru fetițe, patru de cealaltă pentru băieței. De parcă, fie ei și de 3 – 6 anișori, copiii nu ar avea nevoie de intimitate, de parcă nu ar fi și ei demni de o minimă decență.

Recent, Primăria a continuat să-și laude treaba de mântuială, furnizând chiar fotografii cu „ctitoria” în plină utilizare.

Dintr-o astfel de fotografie, vedem cum țevile și radiatoarele de încălzire au rămas la fel, cu metalul gol, așa cum am scris noi data trecută.

Din fotografia intrării în grădiniță, observăm tencuiala renovată proaspăt deja crăpată, ușile rămase pe stil vechi, cu vopseaua scorojită, și lipsa rampei de acces obligatorii pentru cărucioare.

Ctitorie de primar pesedist în Galațiul pretins european…

Bani s-au dat, condițiile au rămas tot de păcat

Mai grav, nici scopul inițial nu s-a îndeplinit, acela de mutare a grădiniței într-un spațiu care să poată obține avizele.

La solicitarea noastră către Direcția de Sănătate Publică, pentru a afla dacă Grădinița nr. 6 are aviz sanitar în noua locație, răspunsul a sosit așa:

Ce-o fi însemnând formula birocratică a „obținerii notificării” nici nu contează de vreme ce reabilitarea noului spațiu a fost finalizată în august 2020 și orice evaluare din punct de vedere sanitar trebuia să se facă după acest moment.

În ce privește siguranța la incendii, răspunsul Inspectoratului Școlar Județean este foarte clar:

Așadar, Primăria pesedistă a Galațiului a aruncat cu bani publici într-o dărăpănătură insalubră și periculoasă, iar Inspectoratul Școlar Județean se chinuie să scoată dărăpănătura din ilegalitate cu mâna bietelor cadre didactice.

Cam așa înțelegem noi formularea cu bunele intenții manifestate prin „demersuri de obșținere a acestora (avize, n.n.) din partea conducerii unității de învățământ”, nu a proprietarului clădirii, Primăria, care trebuia s-o aducă la standarde înainte s-o dea în funcțiune cu un anumit scop, acela de grădiniță.

Bineînțeles, ISU care ar fi trebuit să ia măsuri, să amendeze sau poate chiar să închidă o asemenea mizerie, face ce a dovedit că știe mai bine – tace ca pompierul în păpușoi, cu demnitatea secată din furtun probabil.

De la Primărie nici nu aveam vreo așteptare, solicitarea către ei a fost făcută doar ca demers procedural, sunt zeci de solictări la care această instituție nu catadicsește să dea vreun răspuns, indiferent care ar fi acesta.

De fapt, Primăria și edilul-șef au și dreptate: cui să răspundă? Unor bieți jurnaliști? Cel mult cititorilor acestora, evident. Printre care s-ar putea afla și părinții unor copii care astăzi merg la grădiniță.

Numai că nu degeaba scriam la începutul acestui articol că acesta este destinat gălățenilor maturi din viitor. Fiindcă nouă nu ni s-a plâns vreun părinte de copilaș care merge la Grădinița nr. 6. Probabil niște neica-nimeni și în viziunea Primăriei, știut fiind că părinții care „sunt cineva” își dau odraslele la grădinițe private, nu se complac în mizeria de la stat.

De aceea este bine ca acest text să rămână aici, să afle peste ani și copilașii de astăzi, cum le-au vândut părinții lor igiena și siguranța prin vot, pe un pumn de promisiuni și de restul propagandă deșănțată.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version