Marius Celmare a venit în USR de la Forța Dreptei, în luna august 2024.
Celmare era om de bază la Forța Dreptei, președinte al organizației municipale, mâna dreaptă a lui Petrișor Potec, dar „brusc și deodată” el a ales să plece la USR.
Altfel spus, Celmare a ales, peste noapte, să devină „cel mic” din punct de vedere politic.
Și susținem treaba asta pentru că nu poți să fii președintele unui partid și să te muți apoi la alt partid, fie el de dreapta, și să crezi că acest lucru va fi trecut cu vederea.
Și la o lună de zile de la sosirea lui Marius Celmare în USR Galați, la alegerile din 7 septembrie 2024, ce să vezi?
Marius Celmare a luat de trei ori mai multe voturi la alegerile interne USR Galați decât președintele organizației municipale al USR Galați, Daniel Zinica.
Marius Celmare a obținut 94 de voturi, iar Daniel Zinica a adunat numai 31 de voturi, potrivit unor documente intrate în posesia redacției Alternativa – Jurnalism fără mogul.
Ceva nu e în regulă aici.
Cum a fost posibil ca un traseist venit de la Forța Dreptei (Marius Celmare) să adune de trei ori mai multe voturi, în USR Galați, decât ditamai președintele organizației municipale, Daniel Zinica?
Adică, stați puțin: membrii USR Galați (atât câți mai sunt ei), cei care au votat la aceste alegeri, l-au preferat pe un traseist sosit doar de o lună în partid în detrimentul președintelui organizației municipale, care a mai fost și consilier local USR Galați, în ultimii 4 ani?
Nu are nicio logică, serios.
E adevărat că Daniel Zinica este fratele lui Silviu Zinica, primarul de la Smârdan care a fugit de la USR la PSD și care, de ceva timp încoace, a început să pupe în fund partidul roșu și să laude așa, cu mantă, realizările președintelui CJ Galați, Costel Fotea (PSD) și guvernarea covrigarului Marcel Ciolacu.
Dar, în acele alegeri interne din USR Galați nu candida PSD-istul Silviu Zinica, ci fratele lui, Daniel Zinica, președintele organizației municipale a USR Galați.
Aceste alegeri aveau următoarea miză: stabilirea membrilor cu drept de vot care îi vor vota pe candidații de pe primele locuri din lista USR Galați pentru parlamentarele din decembrie 2024.
Iar aici actualul deputat Bogdan Rodeanu (aflat deja la al doilea mandat) avea un mare interes: să impună oameni care să îl voteze pe el pe locul 1 la Camera Deputaților și pe colegul (amicul) său Gheorghe Ștefănache pe prima poziție la Senat.
Și așa a ieșit: Bogdan Rodeanu este pe locul 1 în lista USR Galați, pentru Camera Deptaților, iar Gheorghe Ștefănache este prima poziție a USR Galați în lista pentru Senat.
E greu de crezut că USR va obține, la Galați, și un post de senator, căci pentru treaba asta trebuie să scoți un scor bun (undeva la 12%) și în județ, nu numai în municipiu.
Or USR abia dacă are 6% în Galați.
L-am sunat pe președintele organizației municipale a USR Galați, Daniel Zinica, ca să îl întrebăm cum a fost posibil ca un domn venit de la Forța Dreptei (Marius Celmare) să obțină de trei ori mai voturi decât el, la alegerile interne unde se stabileau candidații care să îl revoteze pe Rodeanu?
Daniel Zinica a fost rezervat în declarații și nu a dorit să dezvolte subiectul, deși l-am rugat să ne explice ce înseamnă celebra metodă „Autobuzul”, des invocată de membrii USR căzuți în dizgrația conducerii partidului.
L-am sunat și pe președintele Forța Dreptei Galați, Petrișor Potec, să îl întrebăm despre trădarea lui Marius Celmare, să înțelegem de ce a plecat acesta la USR Galați.
Și Petrișor Potec ne-a răspuns la telefon, dar nu a considerat o mare pierdere plecarea lui Marius Celmare.
Potec nu l-a vorbit de rău pe trădătorul Marius Celmare, dar ne-a dat de înțeles că Forța Dreptei oricum nu stătea în acest membru de partid.
Dar întrebarea rămâne: cum a fost posibil ca un individ venit de o lună de zile în USR Galați, de la Forța Dreptei, să obțină 94 de voturi și să se claseze pe locul al 4-lea în alegerile interne (după Daniela Ancuța Șarpe – 105 voturi, Bogdan Rodeanu – 99 de voturi și Radu Frâncu – 97 de voturi).
Iar președintele organizației USR Galați, Daniel Zinica, să ia numai 31 de voturi?
Înseamnă că în tot acest timp USR Galați a avut un președinte slab la organizația municipală, nedorit de membri?
Sau că scrutinul prin care Marius Celmare a luat 94 de voturi a fost viciat prin metoda „Autobuzul” pentru ca actualul deputat Bogdan Rodeanu să obțină nr. 1 în listă pentru un nou mandat de parlamentar de Galați?