Șapte imagini cât o mie de procese-verbale. Cum taie Primăria copaci verzi cu Garda de Mediu stând de șase

In Actual, Local, Mediu, Sistemul

Deși Garda de Mediu este condusă de liberali, Primăria pesedizată a Galațiului va avea în continuare verde să taie discreționar copacii orașului.

Un exemplu recent pe care l-am putut documenta arată cum un ditamai copacul verde a fost tăiat pe baza unei false raportări că ar fi uscat.

Iar Garda de Mediu, la conducerea căreia a fost instalată cu surle și tobe o gălățeancă, nu doar că nu observă ilegalitatea, dar o mai și acoperă.

Iată încă un motiv ca recent anunțata schimbare a conducerii locale din cealaltă instituție din structura de reprezentare a Ministerului Mediului, Agenția de Mediu, să aibă și un motiv clar: reducerea la tăcere a vocilor instituționale care confirmă ilegalitățile pesediștilor gălățeni, o specie extrem de bine tolerată de opozanții de ieri ajunși astăzi la guvernare.

Scriam nu demult despre cum a fost pusă la conducerea Gărzii Naționale de Mediu gălățeanca Mărioara Artemis Gătej. O comisăreasă de mediu care, până de curând, vreme de aproape un deceniu, s-a prefăcut că lucrează pentru gălățeni în timp ce tot mai mulți dintre copacii Galațiului s-au transformat, fără sancțiuni notabile, în vreascuri. Popular numite găteje.

Află cum, până a fi numită Șefa Gărzii Naționale de Mediu, Mărioara Gătej a lucrat sub acoperire într-un comisariat județean dubios| VIDEO

Propulsată de liberalii gălățeni – atât pe stil nou, cât și pe stil vechi – fără nicio reținere, madam Gătej pare că în continuare nici nu există, având anvergura acțiunilor de protejare a mediului similară cu umbra omului invizibil sau tăria statuii de plastilină.

Între timp, pesediștii care au capturat administrația locală gălățeană fac ce știu ei mai bine.

De exemplu, taie copaci care au rezistat chiar și sălbăticiei comuniștilor sau unui neocomunist ca Eugen Durbacă. Cum ar fi plopul falnic de pe strada Nicolae Bălcescu la nr. 34.

I-au venit de hac chiar înainte de aniversare a 31 de ani de la așa-zisa Revoluție din Decembrie ’89, pe 21 decembrie deja era pus la pământ.

Mulți ne-au spus că interese imobiliare care vizează imbolul de la nr. 34 l-au doborât pe bietul copac. Așa cum au ras și pomișorii sădiți de locatari în grădina blocului alăturat, subiect despre care vom vorbi mai pe larg în viitor.

Interesant este că Primăria nu ne-a răspuns la solicitarea de a ne arăta documentele care fundamentează legal această tăiere, respectiv avizul de la Agenția de Protecția Mediului sau expertiza independentă care să ateste că arborele era bolnav sau uscat.

Nu că Primăria ar avea obiceiul să și răspundă întrebărilor pe care i le formulăm, mai ales de când departamentul de presă, imagine sau ce alte gogoși colorate se făuresc acolo este condus de o fostă șefă de cabinet prefectural, recuperată laolaltă cu fostul șef în clădirea alăturată…

Dar discutăm curând și despre guru și guriștii de presă care dau lecții profanilor în linsul de mâini și înghițitul lacom de sinecuri, deja și acesta este un alt subiect.

Reținem însă că, de la Agenția de Protecția Mediului – condusă de recent instalatul și deja-pe-cale-de-a-fi-mazilit director Bogdan Costin – am primit o lămurire rapidă, în mai puțin de 24 de ore de la solicitare.

Așadar, Agenția de Mediu habar nu avea că Primăria taie un copac, fie el bolnav sau sănătos. Dacă era sănătos, ar fi avut nevoie de avizul instituției de unde se încearcă mazilirea lui Bogdan Costin fiindcă acesta nu răspunde favorabil solicitărilor repetate de a se modifica grav un aviz de mediu la o lucrare terminată de peste un an și jumătate.

Dar și acesta este un alt subiect asupra căruia vom reveni pe larg fiindcă este vorba de o lipsa unui proces-verbal de recepție care ar fi trebuit să justifice plata a nu mai puțin de 2,5 milioane de euro către vestita firmă Tancrad!

Deocamdată, ne uităm atent la răspunsul trimis de Garda de Mediu, altă instituție deconcentrată și deconcertant de absentă din domeniul în care ar fi trebuit să vegheze, Protecția Mediului.

Ca niciunde în lumea civilizată, Mediul are la noi două instituții parelele și, la fel ca sugaciul cu două nașe care rămâne neînfășat, este protejat de nu poate spune nimeni nici câți copaci există în Galați, darămite câți dispar făcă ca cineva să bage de seamă din punct de vedere legal.

Agenția de Mediu dă avize, măsoară noxele și face constatările în vederea elaborării strategiilor, Garda de Mediu ar trebui să facă controale și să împartă amenzi descurajante celor care încalcă legea în domeniu.

De fapt, la Galați cel puțin, Garda de Mediu pare un biet gard după care se ascund niște funcționari aparent prea fricoși vizavi de puterea locală sau prea umili ori pur și simplu dezinteresați să controleze ceva, luând de bun mai degrabă ce li se dă gata consemnat – cearșafuri de documente măsluite sau nerelevante, numai bune de pus pe țambalul plângerilor repetate venite din partea societății civile.

Vedeți în adresa de mai jos că se susține că arborele a fost tăiat pe 18 decembrie. Deși noi am fost anunțați imediat cum a ajuns la pământ și ne-am dus să-l filmăm/pozăm câteva ore mai târziu, pe 21 decembrie.

Oare acest decalaj o fi deliberat creat, ca să se justifice de ce la data controlului mai erau la fața locului doar „crengi și coji”?

De fapt, arborele a fost tăiat pe 21 decembrie, noi am sesizat oficial în dimineața zilei de 22, dar răspunsul de la Garda de Mediu este trimis abia pe 28 decembrie. Nu pe 23, de exemplu, cum ni l-a trimis Agenția de Mediu condusă de incomodul director Costin, ai cărui subordonați au găsit la fața locului inclusiv trunchiul, cum îl vedeți și la noi.

Dovezile luate părtinitor, de la părțile interesate

Evident, ca întotdeauna, Garda de Mediu nu ne pune la dispoziție documentele pe baza cărora își fundamentează certitudinea de legalitate. Eventual ne trimite să le obținem de la Primărie știindu-se că aceata face urechea tocă și nu ne răspunde solicitărilor de informații publice.

Așa lucrează Garda de Mediu – de unde a avansat Gătej cu ajutorul liberalilor gălățeni, în frunte cu Victor Paul Dobre, dar și cu George Cătălin Stângă când vine vorba de așezările cu mâna de pioni în posturi-cheie – instituția care nu vede apele reziduale netratate scurse direct în Dunăre de Apă Canal, care dă o amendă la 9 copaci în parcul Eminescu și un avertisment la alți cam tot atâția retezați pe strada Gării.

E mai grav! Nici măcar amendă nu s-a dat pentru copacii tăiați aiurea pe str. Gării. Ce spune directorul Gospodărire Urbană, Dragoș Magearu | DOCUMENTE

Practic, mai degrabă se iau de bune rapoartele și fotografiile puse la dispoziție fix de părțile interesate să doboare nu acest copac, dar, dacă se poate, toți copacii din Galați. Gospodărire Urbană ca să-și încaseze tarifele de tăiere, iar Primăria ca să-i valorifice prin Ecosalul unde nu intră nici musca fără știrea PSD și a lui Pucheanu, darămite Curtea de Conturi în control…

Iată cum arată de aproape un copac pretins uscat, uitați-vă cu atenție cum, într-o zi cu uscăciune ca cea în care am făcut noi pozele, cât de umed este trunchiul în secțiune.

Dar dacă te uiți așa, mai dintr-o parte, cum probabil s-au uitat comisarii Gărzii de Mediu care niciodată nu văd nimic – nici la Spicu, nici pe Basarabiei, nici prin parcuri sau pe străzile cu șantiere interminabile unde, odată cu liniile de tramvai sau piatra cubică din granit dispar și arborii – într-adevăr, s-ar putea să nu observi decât niște crenguțe irelevante.

Cu așa o poză, dintr-un așa unghi, da, s-ar putea susține că falnicul arbore era doar un copac uscat… Deși parcă nici așa nu prea pare, nu?

Deși cam verzi, elastice și cu frunze sub care au fost anul trecut verzi ca să poată ajunge acum, evident, uscate. Nu vi se pare?

Păi, haideți să vedem cum arăta copacul într-o filmare pe care noi o deținem, din 30 aprilie 2020, și din care am extras următoarea captură foto.

Și, atenție, vorbim aici abia de începutul perioadei de înfrunzire la plop.

Dar, ca să vedeți cam câtă umbră ținea un astfel de copac, iată și o captură de pe Google Street View, din octombrie 2019. Și ar fi cam prea de tot ca un așa copac să se usuce atât de repede dacă 1. nu este ajutat sau 2. nu cumva e declarat în fals uscat, post-tăiere, când de fapt el era verde și bine-merci înainte.

Dar, între noi fie vorba, dacă ați vrea să recuperați o clădire veche și, eventual, să-i faceți intrare prin lateral, eventual și cu niște locuri de parcare, nu vi s-ar părea normal să scăpați de copacul care vă ia priveliștea și doi metru pătrați foarte valoroși cât timp nu sunt la doi metri sub nivelul solului?…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu