Noul stadion de fotbal al lui Pucheanu va fi gata fix a doua zi după aeroportul promis de Fotea, la Braniștea, adică niciodată.
Un stadion nou de fotbal, modern, costă între 2.500 și 3.000 de euro/locul. Așadar, dacă stadionul de la Galați va avea 30.000 de locuri, calculul este simplu: 2.500 euro x 30.000 locuri = 75.000.000 de euro.
Primarul Pucheanu a precizat că, în opinia lui, viitorul stadion de fotbal de la Galați ar trebui să aibă 25.000 de locuri. Asta înseamnă 62,5 milioane de euro, fără a mai pune la socoteală și costurile cu demolarea actualului stadion Dunărea, abandonat în paragină.
Compania Națională de Investiții (CNI) este entitatea care a construit, în ultimii 15 ani, stadioane în România, de la Arena Națională până la noile arene din Ghencea (CSA Steaua) și Giulești (Rapid).
Problema este că pe lista de așteptare a CNI, pe lângă săli de sport, bazine de înot și alte proiecte aflate în întârziere, figurează (au fost promise) și 4 stadioane în alte municipii din țară, după cum urmează:
1. Noul stadion Dinamo
Noua arenă a lui Dinamo București, care va costa 700 de milioane de lei (140 de milioane de euro) și ar trebui să aibă o capacitate de 25.059 de locuri, a fost proiectată ca o arenă ultra modernă, clasa 4 în regulamentul UEFA, adică un stadion care respectă cele mai înalte standarde, potrivit Ora de Sibiu. Proiectul bate însă pasul pe loc, asta deși Compania Națională de Investiții (instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice) a semnat încă din data de 18 iulie 2018 contractul privind întocmirea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate la obiectivul de investiții “Stadion Nou pentru Clubul Sportiv Dinamo București” din Șoseaua Ștefan cel Mare, Nr. 7 – 9, sector 2, București.
2. Stadionul Gheorghe Hagi din Constanța
Vechiul stadion Farul a fost demolat, în 2023, iar în locul său ar trebui construită o nouă arenă, în valoare de 100 de milioane de euro. Pe lângă terenul de fotbal, arena din Constanța va avea și o pistă modernă de atletism cu 6 culoare, iar complexul sportiv va include și terenuri de antrenament, sală de mese, sală de forță, precum și alte facilități. Proiectul este însă înghețat, din lipsă de fonduri, banii guvernamentali promiși prin CNI nefiind alocați nici în acest an 2024.
3. Noul stadion municipal din Botoșani
Botoșaniul, care încă mai are echipă de fotbal în Liga 1, a început deja demersurile pentru construirea unui nou stadion, de 12.000 de locuri. Noul stadion ar urma să coste 160 de milioane de lei (32 de milioane de euro) și va fi unul modern, de categoria 1 pe baza criteriilor stabilite de Federația Română de Fotbal (FRF). Nu sunt bani însă nici pentru stadionul de la Botoșani, asta deși autoritățile de acolo au făcut tot ce a depins de ele pentru a porni acest proiect, inclusiv o machetă. La un moment dat se vorbea că stadionul va fi construit din fonduri nerambursabile, însă această variantă a picat.
4. Brașov Arena
În 2014, adică acum 10 ani, Guvernul României anunța, conform Digi24.ro, că a alocat banii necesari pentru construirea unui nou stadion de fotbal la Brașov, în valoare de 40 de milioane de euro, și că lucrările vor fi gata în 3 ani, adică în 2017. Suntem în 2024, iar lucrările tot nu au început la Brașov Arena, evident, din lipsă de bani. Acum două luni, în noiembrie 2023, Consiliul Local Brașov a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru un stadion cu o capacitate de 9.716 locuri, ceea ce înseamnă că demersurile pentru noul stadion din Brașov sunt tot în punctul în care erau în urmă cu 10 ani.
Iar această listă ar putea continua cu stadioanele promise la Hunedoara și Pitești.
*********************
Și în timp ce alții se chinuie de 10 ani să construiască un stadion (cazul Brașovului), primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, vine acum cu tupeu și promite că va face un stadion nou-nouț pe locul unde se află astăzi ruinele „Dunărea”. Pucheanu va cheltui o sumă importantă de bani din bugetul Galațiului pentru a face studiul de fezabilitate, deși în sinea lui știe că acest studiu va fi inutil.
Să fim serioși: pe Pucheanu îl interesează doar să aibă un proiect pe care să îl poată flutura în campania electorală, să îi amețească pe gălățeni că, iată, el a început deja să lucreze la noul stadion de fotbal al Galațiului. Pucheanu nu s-a interesat în prealabil la CNI dacă Galațiul ar avea șanse să intre măcar pe lunga listă de așteptare cu un astfel de obiectiv de cel puțin 62 de milioane de euro, ci a aruncat fumigena că, gata, el comandă studiul de fezabilitate, ca și cum acest pas ar însemna demararea lucrărilor.
În realitate, în acest moment sunt zero șanse ca Galațiul să primească finanțare pentru un nou stadion de fotbal, atâta timp cât pe listă există alte 4 stadioane care de ani de zile așteaptă bani de la guvern pentru a începe lucrările mult promise.