Statistică dură: Galațiul, locul 5 la șomaj, imediat după Teleorman – mai bine stă și Vasluiul! Iar pensionarii au depășit angajații | GRAFIC

In Actual, Economic, Local, National, NePriveste

Un top al județelor a fost alcătuit pe baza salariului net, șomajului și numărului de pensionari pe cap de salariat.

Topul, elaborat de jurnaliștii de la HotNews, are la bază datele valabile la jumătatea acestui an, potrivit Institutului Național de Statistică.

Conform aprecierii jurnaliștilor, sunt județe în care salariul net este mic, șomajul e mare, iar numărul de pensionari ce revin unui salariat este ridicat, iar aceste județe au fost denumite vulnerabile. Pentru că ele invită să îți cauți rostul în altă parte, unde condițiile de pe piața muncii sunt mai bune.

La un capăt al topului stă Capitala iar la celălalt este Teleorman. Galațiul, prin agregarea celor trei indicatori, se află doar pe locul 21 din 42 (vedeți că numerotarea este decalată cu un rând – cineva a început-o, din greșeală, de la rubricația tabelului).

Însă, când vine vorba de rata șomajului, deși este un județ de unde s-a plecat mai mult decât din alte județe, tot au rămas mulți locuitori fără locuri de muncă. Astfel, Galațiul, cu o rată alarmantă de 5,7%, se află pe un foarte rușinos loc 5 – după Dolj, Buzău, Mehedinți și Teleorman.

Spre comparație, Vasluiul se află doar pe locul 7, cu 5,2% rata șomajului, în urma Oltului, care are 5,4%.

Tot ca o comparație, Brăila și Vrancea, județe învecinate, sunt abia pe locul 14, cu 3,7% șomeri înregistrați dintre persoanele ce ar putea activa pe piața muncii. Iar Tulcea, alt județ vecin și defavorizat de poziția geografică și accesul dificil în lipsa unui pod peste Dunăre, stă și mai bine, cu doar 3,3% rată a șomajului.

De altfel, culorile din tabelul de mai jos reprezintă „starea” fiecărui județ, unde verde înseamnă că situația e de bine, iar cu cât culoarea alunecă prin galben către roșu, lucrurile se înrăutățesc.
Tabelul rezultat prin agregarea datelor INS privind salariul net, rata șomajului și numărul de pensionari per angajat, conform HotNews

Ca metodă de lucru, explică jurnaliștii HotNews, fiecărui indicator dintre cei trei – salariu net, rata șomajului și număr de pensionari pe cap de salariat – i-a fost alocat un punctaj.

De exemplu, județul cu salariul cel mai mic a primit un punct, iar cel cu salariul cel mai ridicat a fost notat cu 42 de puncte. La rata șomajului, pentru șomajul cel mai mic s-au acordat 42 de puncte, iar acolo unde șomajul a fost cel mai mare s-a acordat un punct. Cât privește numărul de pensionari/salariat, s-a dat un punct acolo unde valoarea a fost minimă și 42 de puncte județului cu cel mai mare număr de pensionari per angajat.

În final, prin agregarea datelor, s-a calculat scorul final.

Tot jurnaliștii de la HotNews observă că rezultatele calculelor lor sunt în linie cu rezultatele unui studiu mult mai complex efectuat de Banca Mondială, studiu numit ”România Metropolitană” și care poate fi citit aici.

Foto deschidere: Tudor Neacșu / Viața liberă

Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu