Consilierii locali sunt chemați să voteze încă o dată ieșirea din asocierea de termoficare a lui Marius Stan. Deși se pare că au mai votat același lucru și acum șapte ani! Sau nu?!
Chiar dacă ar fi imperios necesar, cu siguranță Prefectura, reprezentantul în teritoriu al unui guvern majoritar liberal, vă garantăm că nu va cerceta legalitatea și dedesubturile acestei tărășenii. Fiindcă probabil această decizie pune batista pe țambalul unor posibile fapte penale și penalizări financiare cât mai multe sedii de partide la un loc…
Pe ordinea de zi a ședinței de mâine, joi, 28 ianuarie, apare un proiect de hotărâre privind retragerea municipiului Galați din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional de Termoficare Galați”.
Foarte ciudat este că, la începutul lui 2013, Galațiul pare să mai fi ieșit o dată din această asociere!
Sau cel puțin așa se stipula într-o solicitare de schimbare a clasei de licențiere adresată de Calorgal SA Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSCUP).
Scurt istoric al gogoașei regionale de termoficare umflată de Marius Stan și dezumflată de Ionuț Pucheanu pe banii gălățenilor
În 2012, când fostul operator de termoficare, Apaterm SA, a dat faliment, era nevoie de
- apă caldă și căldură în casele, școlile, grădinițele și spitalele gălățenilor, dar și ca
- termoficarea să nu fie scăpată din mâinile politrucilor, să producă în continuare bani și pentru clientela/clientelele de partid/-e, la fel ca și alte servicii locale de interes public din Galați: apa și canalizarea, transportul public, salubrizarea, spațiile verzi și administrarea domeniului public, piețele, asistența socială etc.
Astfel, în loc să se liciteze încredințarea termoficării unui operator privat, s-a mers pe soluția „la vremuri noi, tot noi” și s-a înființat Calorgal SA Galați, o companie tot cu acționariat al municipalității, la fel ca și defunctul falimentat Apaterm.
Doar că, pentru a se eluda prevederile legale care spun că orice serviciu public comunitar trebuie scos la licitație cu excepția cazului când există un operator regional pentru acesta, s-a inventat Calorgal SA cu acționariat multiplu ce includea, atenție!, nu doar Galațiul.
Cu 930.925 de lei (vreo 210 mii de euro) s-au făcut acționari:
- Municipiul Galați – 360.000 acțiuni (96,678%)
- Municipiul Tecuci – 11.370 acțiuni (3,053%)
- Comuna Șendreni – 1.000 acțiuni (0,269%)
O tâmpenie în binecunoscutul stil neocomunist – fiindcă Tecuciul nu mai avea încălzire centralizată de aproape 15 ani la acel moment, iar Șendreniul nu avea de gând nici canalizare să-și monteze, darămite conducte izolate, cu schimbătoare de căldură, pentru termoficare.
Dar astfel, în ianuarie 2013, de ziua Unirii Principatelor Române, s-a putut obține licența de operare a termoficării, clasa 2. Deci regională.
La ce le trebuia? Ca să se poată încredința direct, fără licitație, serviciul de termoficare. Căci dacă ar fi fost doar operator municipal, ar fi trebuit scoasă opararea căldurii și a apei calde la licitație și să câștige cine nu trebuie, vreun operator privat, mai ieftin și mai corect, cum au Ploieștiul, Alba Iulia, dar și Iașiul sau Suceava.
Doar că, la numai câteva luni de la licențierea ca operator regional, Calorgal solicită ANRSCUP, în ședința de licențiere din 5 aprilie 2013, declasarea.
Date fiind probabil și costurile ridicate de păstrare a licenței, dar și situația de facto, aceea că niciodată nu a existat (și nici nu este fizic posibilă decât cu pierderi uriașe) o uniune de țevi între Galați, respectiv comuna învecinată – Șendreni, și Tecuciul aflat la aproape 90 km, Calorgal cere retrogradarea licenței la clasa 3, adică „municipală”.
Aceasta înseamnă că, în Consiliul Local se votase ieșirea din falsa uniune termoenergetică cu Șendreniul și Tecuciul. Sau altfel cum de cerea Calorgal să revină la statutul de oprator municipal?
Ori totul era de fapt un fals grosolan, o încercare de menținere cu orice preț a sistemului comunistoid al economiei de stat, mai ales cea din domeniul utilităților publice, fie și prin falsa „uniune”, pe hârtie, a unei comune care n-are nicio treabă cu termoficarea și a unui orășel care și-a închis-o de mult cu ditamai municipiul în care jumătate din agentul termic se pierdea pe drumul de la Electrocentrale la schimbătoarele de căldură și apoi către consumatori?
La ANRSC stau arhivate urmele unei complicități liberale?
Foarte interesant este că, în perioada 1 februarie 2013 – 20 iunie 2015, director coordonator la ANRSC, Regiunea 2 Sud-Est, Agenția Teritorială Galați era actualul deputat, șef al filialei PNL Galați, George Cătălin Stângă.
Noi i-am adresat întrebări d-lui deputat, ne-a spus că vine miercuri în Galați, întrebările au rămas nerăspunse în mesagerie.
Am fi vrut să aflăm, între altele, dacă s-a făcut vreo analiză, în instituția pe care o conducea la nivel regional, vizavi de condițiile îndeplinite de Calorgal conform obligațiilor legale pentru a i se putea concesiona operarea serviciului public de termoficare fără licitație, prin încredințare directă, ca și cum realmente ar fi vreun operator regional, nu doar niște țevi trase din pix, pe hârtie.
Am fi vrut să aflăm dacă Calorgalului i s-a aprobat solicitarea din 5 aprilie 2013 de a redeveni doar operator municipal și, dacă da, cum de a rămas totuși tot regional de trebuie astăzi Galațiul să se retragă dintr-o asociere care, de facto, n-a existat decât în acte.
Dar, mai ales, am fi vrut să știm de câte ori au fost supuse aprobării ANRSC prețurile si condițiile de furnizare de agent termic și apă caldă ce trebuiau practicate de Calorgal și dacă personal își amintește să fi avut obiecții sau corecții față de acestea.
Fiindcă, să nu uităm, la cum se jonglau prețurile gigacaloriei de la sezon la sezon și la ce șemecherii se făceau cu subvențiile primite din bani publici de Calorgal, numai a lucruri cinstite și curate nu mirosea în țevile urmașului Apaterm…
Ce încearcă să acopere decizia de retragere din asocierea falsă, pe hârtie?
Decizia pe care ar trebui s-o ia consilierii locali vizavi de retragerea municipiului Galați din asocierea de termoficare cu Tecuciul și Șendreniul ar trebui să fie una care să NU acopere eventualele deturnări de bani publici sau alte infracțiuni comise sub umbrela unui sistem declarat ca funcțional, dar care – în realitate – nici nu putea exista.
Fiindcă cine știe ce se încearcă să se facă pierdut, ce acte, situații, deconturi și sume pierdute în neant se vor trece sub tăcere.
Această ieșire din fantomatica asociere – cu aparența unei tentative de ștergere a urmelor – nu ar trebui aprobată în lipsa unui audit dacă actualii consilieri chiar vor ca adevărul și responsabilitatea să se instaureze în comunitate.
Cine știe ce sume s-au decontat pe fantasmagoricele țevi de agent termic care nu au existat niciodată între Galați și Șendreni, cu atât mai puțin până la Tecuci.
Să nu uităm că, la un moment dat, în vara lui 2018, s-a dat Hotărârea de Guvern nr. 661/2018 pentru „alocarea sumei de 456 mii lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2018 pentru plata drepturilor prevăzute (…) privind aplicarea (…) unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective (…) la Societatea CALORGAL – S.A. Galați”.
Practic, un fel de ajutor de stat pentru a se acoperi salariile compensatorii ale celor disponibilizați în grup de la Calorgal SA.
Dar și „reorganizarea” care a dus la disponibilizări s-a făcut tot din bani publici!
Unii cetățeni au primit ajutoare de 3.000 de lei per apartament de la Primărie ca să-și schimbe branșarea la sistemul centralizat cu o soluție individuală, cu centrală pe gaz.
O fi în regulă că s-au dat de două ori bani publici, de la stat, o dată pentru a forța scoaterea de pe piață a Calorgal și a doua oară pentru a contracara efectele sociale ale acestei măsuri?
În cei 8 ani de existență ai ADI Termoficare cu Șendreniul și Galațiul, ce bani publici s-au scurs pe releația cu cele două localități care n-au chiar nicio treabă sau țeavă cu încălzirea în sistem centralizat, cine a primit salarii-sinecuri în această asociere, în ce cuantumuri?
Dar investiții câte s-or fi derulat, ce bani publici s-or fi îngropat prin țevi aiurea? Și asta doar pentru ca imediat ce Pucheanu i-a urmat la Primărie lui Marius Stan, să fie aproape totul anulat de măsura hei-rupistă a subvenționării de centrale individuale, o soluție mult mai poluantă și extrem de periculoasă, care nu face cinste unui oraș mare și civilizat din Uniunea Europeană?
Fără răspunsuri certe la enigmele care apasă istoria „marelui operator regional” Calorgal, fără clarificarea dedesubturilor și mașinațiunilor financiare făcute în toți cei 8 ani de „uniune” termică cu – auzi ce parteneri! – Tecuciul și Șendreniul, este posibil ca și decizia de retragere din Serviciul Regional de Termoficare să se circumscrie aceleiași sfere, una plină de suspiciuni ce frizează penalul.
O sferă ca un cartof fierbinte pentru instituțiile de control, în care plutesc mirosind a corupție toate deciziile majore ale Consiliului Local legate de această societate, de la înființare și până acum.