Galațiul a fost lăsat încă o dată cu buza umflată de Guvernul României când s-a făcut schema împărțirii banilor dați de Uniunea Europeană (UE) pentru sprijinirea celor 6 județe din România care vor face „tranziția justă” la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Galațiul va primi numai 84,6 milioane de euro pentru dezvoltarea IMM-urilor, ocupând astfel doar locul 5 din 6 în ceea ce privește sumele alocate fiecărui județ. Distanța este imensă până la locul 1 ocupat de Gorj, care va primi cu 100 de milioane de euro mai mult decât Galațiul.
Propaganda PSD-istă din Galați, cu sprijinul trompetelor media care au contracte de promovare cu CJ Galați, pe bani publici, a prezentat însă drept un succes această neașteptat de mică alocare de fonduri.
Fosta consilieră județeană PSD Galați, Andreea Anamaria Naggar (foto deschidere), ajunsă între timp secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a făcut, zilele trecute, turul televiziunilor/ gazetelor locale pentru a prezenta „extraordinara” veste potrivit căreia IMM-urile din Galați vor putea accesa fonduri în valoare de 84,6 milioane de euro.
Ce nu a spus d-na secretar de stat Naggar este că suma stabilită pentru Galați de către Ministerul Investițiilor la care lucrează și dumneaei ocupă abia locul 5 din 6 în clasamentul județelor incluse în Programul de Tranziție Justă.
Și nu a subliniat nici faptul că diferența este enormă între locul 1 (Gorj) și locul 5 ocupat de Galați, de peste 100 de milioane de euro:
1. Gorj – 184,9 milioane de euro
2. Dolj – 136,6 milioane de euro
3. Hunedoara – 132 milioane de euro
4. Prahova – 104,5 milioane de euro
5. Galați – 84,6 milioane de euro
6. Mureș – 83,9 milioane de euro.
Sumele de mai sus vor putea fi accesate de firmele din cele 6 județe (în limita fondurilor prezentate) care vor depune proiecte viabile, în perioada 20 decembrie 2023 – 20 martie 2024.
Întreprinzătorii din Galați interesați să aplice pentru a obține astfel de finanțări pot găsi mai multe informații în acest link către site-ul MIPE.
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) din Galați vor putea primi sume nerambursabile cuprinse între 200.000 euro si 8 milioane de euro pentru lucrări de construire, extindere a spațiilor de producție sau prestare de servicii.
De asemenea, din suma totală de 84,6 milioane de euro alocată firmelor din Galați se vor putea accesa fonduri pentru achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, precum si achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale sau programe informatice.
Secretarul de stat Andreea Anamaria Naggar s-a lăudat în ziarele locale că suma de 84,6 milioane de euro va sprijini puternic mediul de afaceri din Galați.
„Înainte de elaborarea ghidurilor am organizat întâlniri de lucru cu autoritățile locale, cu mediul de afaceri si reprezentanți ai societății civile în fiecare județ vizat de Programul Tranziție Justă.
În cadrul acestor întâlniri am discutat despre nevoile de finanțare, domeniile cele mai relevante ce necesită finanțare, astfel încât lansarea acestor apeluri să răspundă cât mai fidel nevoilor sectorului antreprenorial.
Pentru județul Galați, acest apel de proiecte va aduce o finanțare de 84.633.938 de euro, menită să sprijine investițiile în economia județului Galați, în servicii de ocupare, în reconversie profesională, dar și în energie verde”,
a precizat Andreea Anamaria Naggar.
Ce nu a spus însă Andreea Naggar este cum de Galațiul a obținut o sumă de numai 84,6 milioane de euro, cu numai 700.000 de euro mai mult decât ultimul județ clasat – Mureș – și cu peste 100 de milioane de euro mai puțin decât județul Gorj, aflat pe locul 1 în ceea ce privește sumele nerambursabile care urmează să fie primite, începând cu anul 2024.