Galațiul a căzut pe locul 33 în Top 40 cele mai atractive orașe pentru investitori. Până și Slatina este înaintea Galațiului!

In Actual, Economic

Galațiul se prăbușește cu fiecare zi și asta ar trebui să ne dea de gândit tuturor. Nu se întâmplă nimic bun în Galați, în afară de schimbarea unor borduri și organizarea unor spectacole jenante din care câștigă niște firme care probabil întorc un comision de 15%.

Galațiul a decăzut pe un loc umilitor în Top 40 cele mai atractive orașe din România, întocmit de revista Forbes. Concret, Galațiul ocupă locul 33 în clasamentul celor 40 de orașe pe care le-a analizat Forbes. În urmă cu 7-8 ani, Galațiul era în primele 10 de orașe din România, dar astfel de statistici nu au darul să încălzească pe nimeni. Prezentul este cel care contează!

Viitorul sună foarte rău pentru Galați. În Top 40 al celor mai atractive orașe pentru investitori, Galațiul a ajuns pe locul 33 din 40. Altfel spus, Galațiul e la retrogradare. Mai grav este că nu sunt indicii/speranțe că Galațiul își va reveni într-un timp rezonabil. După cum se vede, investitorii ocolesc Galațiul, iar autoritățile locale nu sunt capabile să îi facă pe oamenii de afaceri să aducă bani în Galați. Rușinea e deja prea mare: în Top 40, Galațiul este depășit până și de Slatina (70.295 de locuitori) sau de Miercurea-Ciuc (40.029 de locuitori), conform clasamentului întocmit de Forbes.

Iată mai jos primele 20 de locuri din Top 40 realizat de cei de la revista Forbes, top care are ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și listafirme.ro.

Topul celor mai atractive orașe pentru investitori

Locul 1: București, să nu ne pierdem cu firea! Capitala rămâne cel mai bun oraș pentru afaceri din România pentru al doilea an consecutiv, însă mărimea și gloria trecutului nu mai reprezintă garanții ale succesului.

Locul 2: Timișoara, între intenții și oportunități. Fostul lider al topului anual al Forbes România își păstrează, pentru al doilea an consecutiv, poziția a doua în clasamentul general.

Locul 3: Cluj-Napoca, ritm alert. Orașul cu cea mai dinamică evoluție în ultimul deceniu revine pe podium în ierarhia Forbes România și amenință tot mai mult poziția de lider.

Locul 4: Brașov, o respirație proaspătă. Chiar și fără autostrada care să îl lege de Capitală, orașul de sub Tâmpa avansează și intră în premieră între primele cinci cele mai atractive pentru afaceri.

Locul 5: Arad, o poziție strategică. Mica Viena de pe Mureș se apropie tot mai mult de Mica Viena de pe Bega în clasamentul anual al Forbes România.

Locul 6: Constanța, steaua mării. După ce anul trecut ajungea în premieră pe podium, Constanța iese din top cinci și înregistrează cea mai slabă performanță de la realizarea topului Forbes România.

Locul 7: Alba-Iulia, marele câștigător. În pragul centenarului, orașul Marii Unirii a înregistrat, în urma unei strategii „smart”, cel mai important salt de la vârful clasamentului Forbes România.

Locul 8: Oradea, încet, dar sigur. Orașul de pe Crișul Repede nu se grăbește, dar își continuă nestingherit ascesiunea în ierarhia anuală a Forbes România.

Locul 9: Sibiu, o prezență (tot mai) obișnuită. Pentru al doilea an consecutiv, orașul care l-a propulsat pe Klaus Iohannis președinte al țării se află între cele mai bune zece orașe pentru afaceri.

Locul 10: Iași. Capitala economică a Moldovei intră în premieră în topul celor mai bune orașe pentru afaceri, dar este încă departe de a-și atinge potențialul.

Locul 11: Pitești, nimeni nu depășește Dacia. Exporturile din județul Argeș au fost de 6 miliarde de euro, anul trecut, reprezentând aproape 9,6% din totalul exporturilor făcute la nivelul României. Ponderea aceasta este în ușoară scădere, cu 0,4 puncte procentuale, față de anul precedent, deși valoarea a crescut cu 3,8%.

Locul 12: Reșița, noua și vechea destinație industrială. Caraș – Severin este singurul județ din România care nu are nicio companie în Top Forbes 500 companii din România, ediția 2017, deși Reșița este recunoscută drept un vechi centru industrial. Companiile multinaționale au ocupat locul fostelor fabrici comuniste, fiind atrase de locurile industriale ușor de adaptat nevoilor lor și de poziționarea la granița de Vest a țării.

Locul 13: Suceava, turism, industrie, eco-city și unire. La începutul acestui an, cea mai cunoscută afacere românească din județul Suceava, înghețata Betty Ice, fondată și deținută de Vasile Armean, a devenit pe gustul Unilever South Central Europe.

Locul 14: Zalău, dependent de Silcotub. Județul combinatului Silcotub, Sălaj, reușește, anul acesta, să intre în Top Forbes 40 de orașe de business, prin municipiul Zalău. Producătorul de țevi de oțel Silcotub Zalău, parte a gigantului Tenaris, rămâne cel mai mare business din județ, cu toate că, anul trecut, afacerile i s-au redus cu 28%, până la 1,2 miliarde de lei.

Locul 15: Ploiești, multă energie pentru (mai) nimic. Orașul aurului negru a înregistrat una dintre cele mai dramatice căderi în topul anual al Forbes România  și a ieșit din top 10.

Locul 16: Târgu-Mureș, antreprenori, plus giganți. Afacerile producătorului de cabluri Romcab continuă să fie într-o situație și mai dificilă, după răsunătoarea insolvență de anul trecut.

Locul 17: Giurgiu, o poziționare spectaculoasă. Cel mai mare business din județ este Volvo România, care a ales să-și controleze de-aici businessul din țara noastră, având doar operațiuni de comerț.

Locul 18: Slatina, industrie, industrie, industrie. Printr-o conjunctură favorabilă, municipiul Slatina intră între primele 20 din Top 40 Forbes orașe pentru business, deși județul Olt este puțin cunoscut pentru efervescența în business, fiind dominat de câțiva giganți.

Locul 19: Târgu-Jiu, tot mai puțină energie. Complexul energetic Oltenia rămâne cel mai mare business din județul Gorj, deși se află în declin.

Locul 20: Miercurea-Ciuc, de unde izvorăsc afacerile. Îmbuteliatorul de apă Romaqua rămâne cel mai mare business din Harghita.

Susține Alternativa

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu