Galați și Brăila – două orașe îmbătrânite și depopulate masiv, care nu mai pot avea un viitor comun. Studiu ReThink: „Galațiul și Brăila aveau aproape 600.000 de locuitori la începutul anilor ’90. Astăzi, adună mai puțin de 400.000”

In Actual, Blocuitorii, Local

Galațiul și Brăila nu mai pot avea un viitor comun, potrivit studiului „România în 2023 – spre o nouă realitate demografică”, realizat de Think Tank-ul ReThink și dat publicității vineri, 3 noiembrie 2023. Mult visata zonă metropolitană Galați-Brăila este tot mai îndepărtată, în opinia autorilor acestui studiu, în primul rând din cauza declinului demografic înregistrat în ultimii 10 ani de cele două municipii.

Autorii studiului ReThink ating mai multe teme care țin de evoluția demografică a unor județe/municipii din România, de educație și de migrația internațională.

Puteți citi studiul în întregime AICI.

La pagina 16, autorii analizează situația municipiilor Galați și Brăila despre care s-a tot spus de-a lungul vremurilor că ar putea forma un pol de dezvoltare economică, o zonă metropolitană de succes.

De exemplu, în Brăila numărul deceselor a ajuns să fie de două ori mai mare decât numărul de nașteri, fapt care a condus, în ultimii 10 ani, la o prăbușire demografică a muncipiului vecin și prieten de dincolo de Dig. În plus, fenomenul de depopulare masivă a continuat să se manifeste în Brăila.

„Există și orașe bine poziționate în ierarhia urbană anterioară Revoluției (înainte de 1990 – n.red.) care au intrat într-un declin demografic rapid. Un exemplu este Brăila, oraș în care numărul deceselor a ajuns să fie dublul celui de nașteri. Raportul decese/nașteri de peste 2:1 este neobișnuit pentru un oraș care imediat după 1990 depășea 200.000 de locuitori.

Îmbătrânirea populației și momentum-ul demografic negativ au făcut ca în Brăila să se nască, în ultimii 10 ani, la fel de mulți copii ca în Suceava, oraș care în 1992 avea mai puțin de jumătate din populația municipiului de pe Dunăre”,

se precizează în studiul „România în 2023 – spre o nouă realitate demografică”, realizat de Think Tank-ul ReThink.

Nu numai Brăila, ci și Galațiul a înregistrat o depopulare accentuată, în ultimii 10-15 ani, autorii studiului ajungând la concluzia că, ținând cont și de noua realitate demografică, cele două orașe vecine nu mai pot avea un viitor împreună.

Mai mult, Brăila este cel mai mare oraș fără universitate publică majoră, în timp ce universitatea de stat din Galați are căutare doar în rândul tinerilor din județ, nereușind să atragă absolvenți și din alte regiuni ale țării.

„Brăila este situată într-o regiune care se confruntă cu un declin demografic generalizat. Alături de Galați, reprezintă și o oportunitate pierdută de a forma un pol economic, în condițiile în care cele două orașe (separate de doar 20 de km) cumulau aproape 600.000 de locuitori la începutul anilor 90. Astăzi, adună mai puțin de 400.000.

În afara falimentului industriei comuniste (și a încetării activității la colosul industrial Sidex), rolul universităților ar trebui menționat: Brăila este cel mai mare oraș fără universitate publică majoră, iar universitatea din Galați este destinația principală doar a tinerilor din județ, având un bazin de recrutare limitat”,

mai precizează autorii studiului.


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu