A doua seară de Danube Rock a marcat, la Galați, apogeul formațiilor Estului muzical românesc | GALERIE FOTO & VIDEO

In Actual, ArteFapte, Divertismind, Local

Specificul incontestabil al muzicii rock de la estul spațiului românesc a fost marcat la Danube Rock 2021 fără precedent, comparativ cu celelalte ediții.

În a doua seară a festivalului, maximul de apreciere l-au strâns cele trei formații venite din Basarabia: veteranii, tinerii promițători și regii neîncoronați ai rockului alternativ de limbă română.

Formațiile Cuibul, Lupii lui Calancea și Alternosfera au dat recitaluri la care fanii au ovaționat în extaz.

Cuibul, cea mai veche formație încă activă din spațiul moldovean de peste Prut, a avut un program care a inclus și piese din prima lor perioadă de activitate, cea din anii ’90, dar și din ultimii ani, evident cu Lidia Scarlat la voce. Practic, a fost un mixt de funk rock cu accente etno și metal, dar și rock progresiv, cu detalii psihedelice bazate pe inflexiunile ample ale vocalistei.

Cuibul este o formație care ar merita invitații mai dese din partea organizatorilor de festivaluri din România.

Și cu toate acestea, de doi ani, n-au mai avut nicio trecere dincoace de Prut. Păcat! Cel puțin pe partea instrumentală au ce arăta foarte multor trupe românești. Experiența de decenii a lui Igor Dingă, care este și producătorul celor de la Zdob și Zdub, copii lui de suflet, ar putea induce un respect pentru rigoare multor tineri muzicieni români.

Lupii lui (Alex) Calancea sunt ceea ce se poate numi copilul-minune al rockului basarabean.

Deși activează de aproape șapte ani, încă experimentează diverse direcții în rock, pendulând de la funkul cu influențe etno, în stilul celor de la Zdob și Zdub, trecând prin rock-n-roll și etno punk până la pop-rock-ul baladesc specific spațiului slav.

Dincolo de expresivitatea dramatică a solistului vocal al trupei, o notă aparte o reprezintă, evident, liderul acesteia, basistul Alex Calancea. Acesta a dat câteva solouri generoase, cel puțin unul de mare virtuozitate în care, cu basul pe genunchi, cânta ca la țambal.

Iată unul dintre momentele cele mai spectaculoase din concert, interpretarea piesei Purtata fetelor de la Căpâlna, cu surorile Osoianu, în back grounde vocals înregistrat.

O imagine inedită a adus interpretarea ultimei piese din programul lupilor, o baladă romantică, Cât trăim pe acest pământ, la care fanii au făcut atmosferă cu lanternele telefoanelor.

Alternosfera au încheiat seara a doua a festivalului de rock de la Galați. În ciuda unor vizibile probleme ale vocii, însuși Marcel (Bostan) mărturisind că este răgușit, piesele – parte noi, parte consacrate – ale liderilor rockului alternativ românesc în general au reprezentat concluzia de forță a celei de a doua seri de Danube Rock.

Dezamăgitor totuși, cel puțin la primele două piese, Shazam-ul recunoștea melodiile. Formația probabil n-a vrut să riște dezacorduri prea mari, mai ales că era vorba de piese relativ noi.

Bineînțeles, din recital nu a lipsit Închisoare Albă, dar cântată mai jos în gamă, din cauza vocii răgușite a lui Marcel.

De altfel, Alternosfera a fost și prima formație din acest festival cerută cu insistență la bis.

Păcat că, la acest festival – în mare parte o reeditare a Living Rock-ului de la Tuzla, petrecut acum o lună – recitalurile formațiilor au fost în varianta scurtă, de maxim 45 de minute, în ciuda onorariului generos pus la bătaie de Primăria Galați.


Dacă vrei să sprijini financiar publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu