Galați = Cluj: Pucheanu a spart pe festivaluri cam cât a dat Boc pentru Untold!

Clujul are Untold, Constanța are Neversea, Iașul are Afterhills iar Galațiul îl are pe Pucheanu.

Cele trei festivaluri EDM (electronic dance music) amintite mai sus au ceva în comun: sunt făcute din banii privaților, primăriile din Cluj-Napoca, Constanța și Iași doar contribuind logistic (și cu sufletul) la buna desfășurare a acestor manifestări.

E adevărat însă că, în 2015, la prima ediție a Untold, Primăria Cluj-Napoca a alocat, prin pixul primarului Emil Boc, suma de 450.000 de euro pentru ca Untold să poată deveni realitate, fapt care a atras atenția celor de la Curtea de Conturi.

Prin urmare, în 2016 și 2017, Primăria Cluj-Napoca nu a mai contribuit financiar la Untold 2 și Untold 3, festivalul fiind organizat doar din bani privați.

La fel au stat lucrurile și cu festivalurile Neversea (Constanța) și Afterhills (Iași), ambele apărute în 2017, unde banii au venit de la firme private și sponsori, unii adevărați coloși, cum ar fi, de exemplu, Orange.

La Galați, după cum am explicat deja în acest articol, Primăria Galați a cheltuit pe festivaluri suma de 476.000 de euro, numai de când Ionuț Pucheanu a câștigat alegerile pentru funcția de primar. Cam cât a dat Emil Boc, la Cluj, pentru Untold 1.

Numai că, încă de la prima ediție (2015), festivalul Untold a generat venituri totale estimate la 20 de milioane de euro (bilete, cazarea turiștilor, banii cheltuiți de aceștia în cele 4 zile de festival), pe când la Galați nu s-a întâmplat nimic în urma celor 8 festivaluri (evenimente) organizate de Primăria Galați.

Așadar, putem spune că a făcut și Ionuț Pucheanu un Untold, dar unul din bucăți (8 la număr), care nu a produs nici măcar o ceapă degerată și care a atras fix zero turiști în oraș.

Radio Galați Media SRL, campioană la organizat festivaluri din bani publici

În realitate, aceste festivaluri organizate de Primăria Galați (Festivalul Scrumbiei, Zilele Dunării, Poveste de Iarnă etc) nu reprezintă decât un excelent prilej pentru ca anumite firme să pună mâna pe niște contracte dolofane din bani publici.

Și nu, nu facem trimitere neapărat la Radio Galați Media SRL, care a câștigat 3 din cele 8 contracte pentru festivalurile plătite de Primăria Galați, în perioada august 2016-august 2017.

Ar fi cazul ca Galațiul să intre în rândul orașelor mari din România și să înceteze cu alocarea de bani publici pentru diverse concerte, festivaluri, evenimente.

De distracția gălățenilor ar trebui să se ocupe operatorii privați, care să aducă formații pe banii lor, să organizeze așa cum trebuie spectacolele, intrarea să se facă pe bază de bilet (pe bani, adică, nu gratis de la primărie) și totul să fie făcut în clasica cheie a profitului.

Galațiul nu poate ieși din izolare decât dacă devine interesant, prizabil și pentru românii de dincolo de Șendreni sau Smârdan. Or până acum, la festivalurile în care s-au băgat bani publici, în Galați nu a venit nici măcar un turist curios să vadă ce și cum. Spre comparație, la Untold 2016 au fost 300.000 de spectatori plătitori de bilete.

În concluzie, dacă vom continua să ne învârtim în bula noastră, să facem festivaluri (din bani publici) atractive doar pentru noi, gălățenii, atunci ne vom zbate pe mai departe în sărăcie și anonimat.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version