Cum ne vom aminti de prima și poate singura mare bătălie dată la Galați contra bolșevicilor

In Actual, Local

Monumentul Apărătorilor Orașului Galați care se va inaugura mâine nu este doar o reclădire a unui obiectiv distrus pe nedrept, dar mai ales relipirea unei pagini din cartea de istorie a României, ruptă mișelește de interese politice.

Sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 11:00, va fi inaugurat Monumentul Apărătorii orașului Galați, o reclădire fidelă a celui distrus în 1962 la insistențele sovieticilor.

Celebrând luptele din 7-9 (20-22 după noul calendar) ianuarie 1918, arcul omagial străjuit de acvilă va aminti, la fix 100 de ani, de Bătălia pentru Galați, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri.

Istoria redescoperirii istoriei

Colecționarul și pasionatul de fotografie Costel Gheorghiu, redevelopând cadre de-ale marelui fotograf gălățean George Maksay păstrate în arhiva Muzeului de Istorie, a dat peste imaginea de mai sus, înfățișând Monumentul. De atunci, a tot insistat pe lângă autoritățile gălățene ca acesta să fie reclădit și demersurilor sale s-au alăturat și cei de la Asociația Renașterea Galațiului, entitatea juridică organizată de cei mai activi membri ai grupului Vechiul Galați în Imagini.

Dintre oamenii politici, surprinzător, prima mână de ajutor consistentă a venit de la controversatul pesedist Nicolae Bacalbașa, la vremea inițierii demersurilor președinte al Consiliului Județului.

Astfel, a fost readusă în atenție inclusiv bătălia comemorată de edificiu, un eveniment istoric foarte detaliat relatat de istoricul Constantin Kiriţescu în „Istoria Războiului pentru Întregirea României 1916-1919”, ed. A II-a, editura Casei Şcoalelor, Bucureşti, 1925. Dar, din păcate, Kirițescu a fost interzis după venirea comuniștilor și inclusiv astăzi manualele de istorie amintesc fugitiv și neclar bătălia de la Galați.

Un român a ținut piept la șase bolșevici

”În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. (…)

În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române – marina, trupele terestre, aviația – caz unic pentru o bătălie desfășurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.

În anul 1923, Societatea Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare din Galaţi, propune Primăriei ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris și amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban (actuală I. L. Caragiale)”

se arată într-un comunicat al Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” transmis redacției Alternativa – Jurnalism fără mogul, partener media al acestei lăudabile inaugurări-rememorare.

 

Trupele ruse bolșevizate care au ales să dezerteze și să atace Galațiul, aflat în spatele frontului, erau diviziile a 9-a și a 10-a din Corpul Siberian, o unitate militară rusă de elită. Fiecare divizie număra câte 5-6 mii de soldați și, în total, dispuneau de aproximativ 90 de tunuri, artilerie ușoară de tranșee, sute de mitraliere etc.

Apărătorii români le-au ținut piept eroic, inclusiv în atacuri la baionetă, dar și cu ajutorul a trei avioane de bombardament trimise după două zile de lupte.

Amănunte incredibile găsiți despre aceste lupte aici, într-un articol consistent și documentat de pe România Digitală. Din 26 de eroi români, zece au fost gălățeni, iar numele lor le veți putea citi, de mâine, săpate în piatra monumentului.

Programul manifestărilor

Consiliul Judeţean Galaţi, prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, a finanţat refacerea Monumentului Apărătorii orașului Galați, 7/20 – 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale (fostă Balaban), se mai arată în comunicat.
Programul manifestărilor prilejuite cu ocazia inaugurării Monumentului Apărătorii orașului Galați:
11,00 – 11,05 – Întâmpinarea oficialităților şi intonarea Imnului de Stat al României (Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi)
11,05 – 11,10 – Dezvelirea Monumentului Apărătorii oraşului Galaţi;
11,10 – 11,20 – Slujba religioasă;
11,20 – 11,35 – Alocuţiuni referitoare la însemnătatea evenimentelor de la Galați din 7/20-9/22 ianuarie 1918;
11,35 – 11,45 – Decernare plachete, medalii şi insigne omagiale;
11,45 – 11,55 – Scurt recital prezentat de rapsozi populari din Cahul (Republica Moldova);
11,55 – 12,00 – Moment liric susținut de actorul Vlad Vasiliu;
12,00 – 12,20 – Demonstraţii de reconstituire istorico-militară (Asociaţia „Tradiţia Militară” București, Asociaţia Culturală „Tomis” Constanța şi Asociaţia „Deutsches Freikorps” București):  – prezentarea echipamentului, drapelului şi armamentului de epocă;  – mânuiri de armă și ceremonia de depunere a Jurământului Militar conform Regulamentelor din anul 1918;  – scurtă simulare de bătălie;
12,20 – 12,25 – Executarea a trei salve de infanterie şi depunerea buchetelor de flori la Monumentul Apărătorii oraşului Galaţi;
12,25 – 12,45 – Paradă militară.
(Sursa foto: George Maksay, negative pe plăci din arhiva Muzeului de Istorie Galați și redevelopate de Costel Gheorghiu)
E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu