Deși cică ar fi fost implementată cu 10 ani în urmă, abia acum a finalizat Ministerul Mediului reprezentarea virtuală a calității aerului. Galațiul este analizat din părți – alea mai avantajoase.

Pe www.calitateaer.ro se pot afla, în timp real, parametrii de calitate a aerului, monitorizați în cele peste 100 stații de pe toată suprafața României care alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului.

Galațiul are și el cinci puncte de măsurare, patru în municipiul reședință de județ și unul în Tecuci.

În ciuda reputației de oraș roșu, nu Galațiul avea o asemenea culoare pe vreunul dintre stegulețele de calitate a aerului. Ci, ați ghicit, Teleormanul. Chiar în Alexandria, lângă Agenția de Protecția Mediului, ieri, 2 august, era singurul loc din România unde atmosfera părea a fi irespirabilă.

Probabil că, oricât ai da cu parfum de trandafiri peste rahat, esența nu se schimbă…

Cele mai poluate orașe mari din România

Puteți verifica și singuri dacă nu ne credeți pe cuvânt: cele mai poluate orașe dintre primele 10-12 ale României sunt, ați ghicit, Galațiul și Brăila. Cel puțin la capitolul particule în suspensie – adică praf, zgură și ce-o mai pluti prin atmosferă – suntem campioni.

Nici Bucureștiul, cât e el de populat, vânturat și frecat de automobile, construcții în plină desfășurare, Gline și alte gunoaie nu e atât de viciat ca cele două orașe de la malul Dunării de Jos.

Ce este foarte interesant: dacă priviți harta calității aerului în zona municipiului Galați, veți observa că dispozitivele de analiză sunt puse… strategic.

Unul este montat prin zona dintre Arcașilor și strada Soarelui, vizavi de Aleea Meteo, cam pe strada Zimbrului colț cu Traian. Noi am stricat benzina aproape o oră prin zonă și tot n-am dat de el. Poate-l recunoaște cineva în poză și ne duce și pe noi de mână. Să vedem pe viu cum se măsoară aerul rarefiat din zonele de fițe…

Altul pare a fi undeva în cimitirul Cătușa, nici pe acela nu l-am găsit. Deh, ghinion printre morminte!

Un altul, din poză, pare a fi pe Brăilei între Spitalul Județean și Neacșu, dar nu reușim să ne dăm seama în ce locație exact. Din nou, nostra culpa și facem apel la voi, cititorii, cel puțin la fel de descurcăreți ca și noi.

Sursa foto: www.calitateaer.ro (click pe sonda marcată pe hartă și intrați pe Info)

În schimb, pe cel din preajma P-urilor, de la „poalele” hotlului Alex l-am găsit. Priviți!

Nu, nu este într-o pădure, vedeți din al doilea cadru că, printre crengi, dacă vă zgâiți cu răbdare, se poate întrezări firma de la poarta hotelului. Da, dacă vi se pare că a fost pus într-o zonă cât mai ferită, să nu-l deranjeze vreun fir de noxă, praf sau fum de grătar, nu greșiți. Așa ni se pare și nouă.

Strategia fumului în ochi și a senzorilor prin părțile strategic alese

Adică oare de ce ar face cineva o analiză a aerului în Galați punând sonde fix în alte locuri decât cele în care se revarsă mai abitir fumul și pulberile din Combinat? Adică zonele cartierelor muncitorești Țiglina IV, Siderurgiștilor Vest, Micro 13 și 14, Aviației…

Păi poate fiindcă – așa cum încearcă să demonstreze și în instanță, ca să nu mai plătească taxă de poluare – ArcelorMittal s-o fi transformat în pulverizator de esențe florale și aer de munte puternic ozonat.

Dar nu și atunci când cred ei că nu se prinde nimeni. După cum se poate observa și în filmul de mai jos, făcut luna trecută – duminică, 2 iulie.