Gălățenii nu vor mai putea ieși la pensie cu 2 ani mai devreme, pe motiv că au locuit într-o zonă poluată. Coaliția PSD-PNL a anulat acest drept dobândit inclusiv de gălățeni, în noua lege a pensiilor care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024

In Actual, ClientiCaptivi, Local

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, nu le va mai permite românilor care au locuit în medii poluate să se pensioneze cu 2 ani mai devreme. Hotârărea se va aplica, evident, și locuitorilor din municipiul Galați, care în prezent pot solicita pensionarea cu doi ani mai repede decât alți cetățeni, pe motiv că au trăit cel puțin 30 de ani într-o zonă poluată de combinatul siderurgic, în cazul lor.

Inițial, în Legea nr. 263/2010, art. 65, alin. (5), a fost prevăzut faptul că numai românii din trei localități (Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna) se pot pensiona cu doi ani mai devreme decât vârsta standard, pe motiv că au locuit în zone poluate.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km. în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”,

s-a specificat în Legea nr. 263/2010, art. 65, alin. (5) – vezi foto mai jos.

Însă, pe măsură ce anii au trecut, tot mai mulți parlamentari s-au gândit să speculeze în scop electoral această lege și să adauge și zonele din care ei proveneau pe lista localităților care beneficiau de reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare.

De exemplu, în septembrie 2020, adică în precedenta legislatură, senatorul PNL Galați George Stângă a făcut ditamai circul (vezi foto mai jos) că el se tot zbate să pună și Galațiul pe această listă a așezărilor poluate, dar „dușmanii” de la PSD, alături de care guvernează bine-mersi în prezent, se opun inițiativei lui.

Așa s-a ajuns ca până în acest moment, martie 2024, lista să crească de la trei localități mari și late (Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna), la nu mai puțin de 143 de localități, cele mai multe fiind în jud. Hunedoara (21) și jud. Gorj (18), căci s-au luat în considerare și comunele situate la mai puțin de 8 km. distanță de zonele-mamă afectate de poluare.

De asemenea, la textul de lege inițial, cel din anul 2010, au tot fost adăugate și alte surse de poluare, așa încât la această oră legea prevede următoarele:

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurării benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, pe o rază de 8 kilometri în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”.

Din păcate, noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2024, nu va mai cuprinde aceste favoruri acordate locuitorilor din zonele considerate ca fiind poluate.

Coaliția PSD-PNL a decis să elimine aceste prevederi din lege, motivând că trebuie stopat fenomenul ieșirilor anticipate la pensie.

Acum nu l-am mai văzut pe senatorul PNL Galați George Stângă să ia atitudine public față de faptul că gălățenilor li se taie acest drept dobândit tot prin lege.

De data asta, Stângă a votat pentru tăiere, căci și PNL a ridicat mâna la vot, alături de PSD, pentru ca românii din zonele poluate să nu mai poată ieși cu 2 ani mai devreme la pensie.

Cei de la PSD și PNL i-au sancționat astfel de cei 200.000 de români care, potrivit ziarului Adevărul, ar fi putut să iasă cu 2 ani mai devreme la pensie față de vârsta normală de pensionare, dar în cazul pensionarilor speciali, care se pensionează chiar și cu 16 ani mai devreme decât românii de rând (49 de ani, față de 65 de ani – vârsta normală), nu au avut curaj să ia măsuri ferme, să le taie beneficiile nesimțite.

În loc să elimine imediat – nu treptat, până în anul 2060 – pensionările speciale la 49-50 de ani, Coaliția PSD-PNL a preferat să îi taie de pe listă pe românii, deci și pe gălățeni, care au locuit cel puțin 30 de ani în localități unde gradul de poluare a fost mare.


Fărămogul.ro are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Ca o ironie, persoanele care își vor depune dosarul de pensie până pe 31 august 2024 vor putea beneficia de reducerea de 2 ani.

Iar de a doua zi, 1 septembrie 2024, când noua lege a pensiilor va intra în vigoare, cetățenilor care au trăit și ei tot peste 30 de ani în același oraș poluat nu vor mai beneficia de reducerea de 2 ani a vârstei de pensionare, așa că se vor pensiona la vârsta standard: 65 de ani – bărbații și 63 de ani – femeile.

Sursa foto: Wall-Street


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu