Caiacistul Valerică Rîmbu va stabili astăzi un record personal, dar și național – va fi primul român care a mers cu caiacul de la izvoarele Dunării, de la Donaueschingen din Pădurea Neagră până la Sulina, la Marea Neagră. Drumul lui a început cu o săritură în fântâna considerată simbolic izvorul Dunării-Donauquelle, și se va termina la cheul din fața Palatului Comisiei Europene, de la Sulina.
Sosirea în orașul lui de reședință, Galați, a fost salutată duminică cu bucurie de prieteni, rude și canotori caiaciști din mai multe municipii, inclusiv de la Iași. Fostul mecanic șef din flota de transport a Navrom a fost însoțit pe porțiunea de Dunăre de la Brăila la Galați de susținători și prieteni caiaciști din București, Galați și Iași. Valerică Rîmbu intră astfel în etapa finală a tentativei sale de record național, de a fi primul român care vâslește în caiac de la izvoarele Dunării, din Germania, până la vărsarea Dunării în Marea Neagră, la Sulina.
Valerică RÎMBU a făcut parte din grupul de asistență care a însoțit până la intrarea în România, la Moldova Nouă, pe celălalt român care încearcă stabilirea unui record – Avram Iancu, care înoată de două luni în Dunăre, fără costum de protecție.
După 60 de zile petrecute pe Dunăre alături de Avram Iancu, Valerică Rîmbu a pornit singur către Sulina, țintind, ca și Avram Iancu, stabilirea recordului de lungime a unui traseu străbătut pe Dunăre, dar în caiac.
După cum a decurs până în acest moment cursa sa în caiac, Valerică Rîmbu va sosi luni seara în punctual final al croazierei dunărene, la Sulina. Prin sosirea în punctul terminus al cursei dunărene în caiac, Valerică Rîmbu va deveni primul român care a mers cu caiacul de la izvoare, de la Donaueschingen din Pădurea Neagră până la Sulina, la Marea Neagră.
Valerică Rîmbu nu este un începător în ale întrecerilor cu ambarcațiunile. În iunie a câștigat Premiul cel mare (caiacul in valoare de o mie de euro) al întrecerii celei de-a treia ediții a concursului Bicaz Kayak Fest 2017.
Valerică Rîmbu este un caiacist al unei performanțe unice și pentru că este primul navigator în caiac căruia i s-a permis (ca însoțitor al înotătorului Avram Iancu) să parcurgă în ambarcațiune porțiunea Dunării dintre Donauquelle și Ingolstadt.
Este varianta de Galați a acestei aventuri istorice, de performanță excepțională, căreia – absolut normal – Primăria Pucheanu i-a întors spatele. După modelul cursei de canotci organizată de Patzaichin între Galați și Brăila, sosirea lui Valerică Râmbu în Galați, la Scările Monumentale („la Elice” este și vulgar și jalnic să-i spunem locului, adică o denumire extrasă de la un monument comunist stupid, născut dintr-o elice rebutată și plantată nesimțit în fața statuii marelui om de stat – apropo de Centenar – IC Brătianu) a fost ignorată total de nulitățile administrative din Primăria Galați.
Pentru ca disprețul administrativ să fie total, sosirea performerului și temerarului gălățean Valerică Râmbu a avut loc în smârcurile din dreptul pontonului misterios care malformează de câțiva ani perspectiva asupra Dunării. Și mai mult, mica festivitate organizată de prietenii și rudele caiacistului Rîmbu a avut loc printre gardurile tip jandarmerie ce blocau accesul la scările spre Dunăre, cu pavele sparte și desprinse, și a fost „odorizată” cu pestilență, emanată de gura veche de deversare și de două scurgeri de dejecții, provenite de la localurile tip kitsch care malformează Scările, cum este Captain Jack. Soția caiacistului recordmen Rîmbu a povestit ce umilințe a îndurat la Primăria Galați, unde a așteptat ore în șir să coboare un băgător de seamă de seamă din Primărie, pentru a cere acordul de amenajare a unui mic debarcader la Dunăre, specializat pentru cursele cu caiacul.
Răspunsul a fost de tipul „să crape și caiaciștii!”, adică nu se poate! Nici nu e de mirare, privind la câte bălării de administrație au crescut pe maidanul total numit Galați.