Regulile ar trebui să fie clare: nu ai voie te arunci în apă ca să prinzi crucea de Bobotează dacă nu ești echipat doar în slip/șort.
Pe vremuri, adică acum 10-15 ani, când Dunărea era rece ca gheața, cum se spune, temerarii de Bobotează se aruncau în apă doar în slip ca să prindă crucea din lemn, conform tradiției.
Acum, în anul 2023, tot de Bobotează, un „curajos” al neamului gălățean s-a prezentat la competiție echipat cu un costum făcut cel mai probabil din neopren, ca să se protejeze de apa care nici măcar nu era atât de rece cum era odinioară.
Un costum din neopren îi ajută pe înotători să obțină performanțe superioare, să aibă un avantaj clar față de ceilalți concurenți.
Astfel de costume de baie sunt realizate dintr-un material impermeabil care nu permite absorbţia apei.
Datorită acestui lucru, înotătorul devine mai uşor în apă, ceea ce este un avantaj la competiţii.
În plus, aceste costume de baie au de multe ori au o croială de compresie care reduce oscilaţia musculară şi vibrarea pielii, conferind înotătorilor o formă mai hidrodinamică.
Potrivit specialiștilor, capacitatea de compresie a acestor costume de baie îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în organism, având ca rezultat o performanţă mai mare a înotătorului.
Cel care a prins crucea de Bobotează (nici nu contează numele său, că noi vorbim aici de un principiu nu despre persoane) a fost echipat cu un costum special (vezi foto deschidere) care cu siguranță i-a adus un avantaj.
Iar avantajul luat de câștigător poate fi argumentat foarte simplu.
În poza de mai jos se vede clar cum înotătorul în costum special sare abia al treilea de pe punte.
Și cu toate astea el ajunge primul la crucea din lemn.
Cum a fost posibil așa ceva?
Te pomenești că o fi un soi de David Popovici încă nedescoperit, că l-o fi ajutat Sf. Duh, că costumul ăla special sigur nu l-a ajutat 🙂
Da, oameni buni, câștigătorul a purtat costumul ăla doar ca să nu se ude la umeri și la coate.
Sursa foto deschidere: Sorin Pană/Facebook
Sursa foto interior: Costel Fotea/Facebook