Cum a ajuns Primăria să-și selecteze fotograful pe baza unui concurs de… legislație

In ImpoziTaxe, Local

Fiindcă nu știu să folosească legislația eficient, edilii au ales locul 1 cu un singur concurent.

Concursul pentru ocuparea postului de fotograf la Departamentul de presă a pus Primăria în fața propriei incapacități de a-și da posibilitatea unei alegeri.

Fiindcă nu știu, nu pot sau nu vor să folosească posibilitățile oferite de legislație, cei care ne administrează taxele și impozitele ajung adesea să ne cheltuie banii pe opțiuni unicat. În cazul de față, vorbim despre un angajat care va face poze mai bune sau mai rele, cum se va pricepe și el. Fiindcă la concurs nu s-a mai ajuns la o departajare prin probă practică între fotografii candidați. A avut grijă competența Primăriei să nu se ajungă acolo.

Primăria se laudă cu legi pe care nici ea nu le stăpânește

Nouă, la Alternativa – Jurnalism fără mogul, nu ne place să lăsăm lucrurile în coadă de pește. Măcar acolo unde mai știm și noi una-alta. Cum ar fi, de exemplu, concursul amintit mai sus.

Dănuț Onofrei, foto Facebook

La acesta, doi fotografi cu oarece renume în oraș, Marian Calestru și Daniel Lare, au pierdut pe baza unei probe de… legislație în fața unui cvasi-necunoscut, fotograful Dănuț Onofrei. Acesta este mai cunoscut pentru activitățile sale din trecut, cele de comunicator neoficial, pe Facebook, pentru candidatul independent Constantin Telegan și apoi pentru UNPR-ul lui Marius Stan.

În anunțul de concurs pentru postul de fotograf la Departamentul de Presă, Primăria Galați spune că se vor respecta condițiile Hotărârii de Guvern nr. 286/2011. Dornici să lucrăm cu materialul clientului, ne-am uitat și noi ce spune HG-ul care aprobă un Regulament-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale.

De exemplu, la articolul 3, alineatul 1, spune hotărârea de guvern că, pentru organizarea acestor concursuri, „ordonatorii principali de credite pot emite norme interne”. Iar mai departe, în anexa-regulament propriu-zisă, se spune la art. 4, alin. 2:

„Condițiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească persoana care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se stabilesc pe baza fișei postului.”

Întrebare: are fotograful Primăriei între atribuțiile din fișa postului alcătuirea, analizarea sau propunerea spre rezoluție a unei petiții sau a unei inițiative de demitere a primarului sau a unei propuneri de angajare pe durată determinată sau a unui raport vizavi de loialitatea comportamentului vreunui coleg angajat contractual? Că astea au fost subiectele la proba scrisă în urma căreia doi dintre candidați au fost respinși fără a mai ajunge să arate măcar că știu cum se ține în mână un aparat foto.

„Competența” lui Boc rămasă moștenire habarniștilor din administrație

Mai departe, la alin. 3, se stabilește că:

„Bibliografia poate cuprinde acte normative, lucrări, articole de specialitate sau surse de informare și documentare expres indicate, cu relevanță pentru funcția contractuală vacantă sau temporar vacantă pentru care se organizează concursul.”

De observat că întâlnim în paragraful de mai sus un cuvânt care nu are ce căuta în mod normal într-un text de lege: „poate”. Dar, deh, și Boc ăsta era profesor de drept constituțional la Facultatea de Economie și la cea de Științe Politice. Cam cum era profesorul de informatică la Drept, care ne învăța word și excel…

Și, totuși, nu putea Primăria – în baza acestei prevederi – să ceară  un ajutor specializat de la un profesor de fotografie, de la o catedră de Jurnalism, de la cineva care are de-a face cu meseria asta? Nu putea măcar să apelezea la o bibliografie de specialitate, la niște cursuri, manuale sau articole despre fotojurnalism, ilustrație foto, editare video etc.?

Sincer, noi, în acest caz, n-avem nimic personal cu niciunul dintre candidați. Dacă e să facem o apreciere chiar cinică, pe cât de bun va fi fotograful Primăriei, pe-atât de puține ocazii de comentat și miștocăreală vom avea noi, cei din presă. Înțelegeți, deci…

Pe de altă parte, dacă o așa mână proastă au ăștia din Primărie încât ajung să aleagă între un singur fotograf și el însuși – fiindcă ceilalți au fost goniți cu tone de legislație irelevantă înainte de a pune măcar demonstrativ mâna pe o sculă – vă dați seama ce se întâmplă în alte cazuri muuult mai importante?

Vă dați seama cum ajung edilii ăștia, tot pe banii noștri, să selecteze ofertele de la o licitație pe milioane de euro chiar și atunci când ar vrea să nu le dea cu virgulă?…

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu