Fotea se laudă că a cumpărat primul în Galați ce Universitatea are de 15 ani. Și la un preț mult mai mic!

In Actual, ImpoziTaxe, Local, Sanatate, Sistemul

Nu că suntem noi mai deștepți, dar poate stăm mai mult timp să studiem problemele. Documentându-ne despre aparatul Real Time PCR, am observat că astfel de sisteme pot exista și în alte instituții decât cele medicale.

Practic, astfel de aparate se folosesc oriunde acolo unde este nevoie de o cercetare biologică la nivel molecular, respectiv o replicare a unei secvențe din lanțul de acid (dezoxi)ribonucleic – ADN sau ARN.

Adică, mai exact, astfel de aparate sunt necesare inclusiv în direcții de sănătate publică, de sănătatea alimentelor, dar și în cercetările judiciare, ba și, evident, în instituții de învățământ.

Practic, aparatul care se folosește pentru testarea necesară depistării coronavirusului poate fi disponibil din încă cel puțin alte patru tipuri de instituții cel puțin, chiar în România.

Cum Universitatea „Dunărea de Jos” are și Facultate de Știința și Ingineria Alimentelor, am căutat să vedem dacă nu găsim cumva unul și la ei. Cum instituțiile nu prea comunică noaptea – când reușim și noi să scriem după ce terminăm muncile care ne asigură traiul zilnic – am pornit într-o documentare digitală și am descoperit un raport de cercetare din 2016.

În „Evaluarea supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din specii amenințate critic, lansați în Dunărea inferioară”, la paginile 15-17 se descrie analiza ADN-ului prin PCR (Polymerase Chain Reaction – reacție de polimerizare în lanț) / secvențiere directă, știut fiind că ADN-ul, respectiv ARN-ul sunt practic niște polimeri naturali, ai organismelor vii.

Reacţia PCR reprezintă o tehnică ce permite amplificarea unor fragmente specifice de ADN, aflate în concentraţie foarte mică într-o probă. Din studiul publicat pe una din secțiunile științifice ale site-ului universității de stat din Galați, am aflat că amplificările PCR au fost realizate într-un termociclator GeneAmp PCR System 9700, fabricat de Applied Biosystems, o corporație din Statele Unite ale Americii.

Contactați prin e-mail în seara zilei de miercuri (18 martie), după ora 22, cei de la Universitate ne-au răspuns foarte promp, cam după 12 ore. Deși răspunsul oficial, scris, încă nu ne-a parvenit, telefonic, prin grija Departamentului de Comunicare și a prorectorului Silvius Stanciu personal, am aflat că aparatul despre care am citit noi în studiul cu sturionii nu mai face parte din dotarea Universității.

Universitatea nu a avut doar un aparat Real Time PCR, ci două!

În schimb, au un alt aparat Real Time PCR în funcțiune, un Opticon 2 CFD 3220, fabricat de o altă firmă americană, Bio Rad, parte a Life Science Group. Aparatul are 96 de locașe pentru probe și a costat 111.000 de lei în 2006, la cursul de atunci vreo 31-32 de mii de euro, aproximativ prețul la care am estimat noi un aparat Real Time PCR în articolul precedent. Pe Costel Fotea l-a costat zilele acestea 71 de mii de euro unul și are doar 12 locașe pentru tratat în cicluri termice probe simultane…

Achiziții la preț de urgență: Atenție, procurori! La Galați, combaterea COVID-19 ar putea fi infestată de coruptoviruși | VIDEO

 

Mai mult – ciudată coincidență – abia astăzi, vineri, 20 martie, la două zile după ce am formulat noi, cei de la Alternativa fără mogul solicitarea de informații publice, Universitatea „Dunărea de Jos” va ține o conferință de presă.

Se va anunța, din câte ni s-a spus, că instituția se oferă să ajute autoritățile cu aparatul de care am vorbit mai sus, dar și cu noua rețetă de dezinfectant pe care au pus-o la punct, inclusiv cu un spațiu și ceva personal pentru producerea unor cantități semnificative de soluții biocide.

Baronetul gălățean: Cultul personalității lui Costel continuă endemic. Fotea vinde votul consilierilor din pădurea dominată de PSD

Totodată, după ce Costel Fotea, marele manager de județ a rașchetat 71 de mii de euro de la buget pe un aparat Real Time PCR franțuzesc cu doar 12 probe simultane, ni se va prezenta și Real Time PCR-ul Universității. Acesta, din câte am înțeles de la prorectorul Stanciu, va fi pus la dispoziție pentru uzul instituțiilor medicale angrenate în combaterea coronavirusului dacă autoritățile o vor cere.

Ca să mai dăm un indiciu de posibilă economie la buget, am studiat și problema asta cu dezinfectanții. Astăzi după amiază, în toate căsuțele poștale ale presei gălățene (mai puțin a noastră, cei care scriem de broșurile de campanie electorală mascată a lui Fotea) s-au îndesat mesaje stufoase cu o nouă ctitorie pe bani mulți a genialului conducător de județ.

„Parteneriat între Consiliul Judeţean Galaţi şi Universitatea “Dunărea de Jos” pentru producerea de dezinfectanţi pe bază de alcool. Se vor produce dezinfectanţi pentru uz individual pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

“Vom colabora cu Universitatea <Dunărea de Jos> pentru a produce la Galaţi dezinfectanţi pentru uz individual, pe baza unei formule care a fost realizată de către cadrele didactice ale instituţiei de învăţământ superior. Universitatea <Dunărea de Jos> dispune de infrastructura necesară pentru producerea acestor dezinfectanţi, precum şi de profesori specializaţi în acest domeniu. Consiliul Judeţean Galaţi a alocat fonduri pentru achiziţionarea materiilor prime necesare, iar în funcţie de nevoile ulterioare vom suplimenta această sumă”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Consiliul Judeţean Galaţi a alocat 100.000 de lei: 10.000 lei pentru realizarea testelor şi 90.000 de lei după omologarea, respectiv certificarea produsului de către  autorităţile competente. 

Fostule „managier” de spital în Tg. Bujor, avem producător local de dezinfectanți, inclusiv certificați de Ministerul Sănătății. Ai auzit dumneata de Grande Gloria (ex-Asil) și linia sa de dezinfectanți Hygenium? Noi am vorbit ieri seară (joi, 19 martie) chiar cu d-l Ali Yildirir, președintele grupului Grande Gloria, și poate ar trebui să-l suni și dumneata, ditamai „președintele de județ”. Să vezi dacă are omul nevoie de vreun ajutor, de niște contracte pentru materie primă, de vreun suport logistic sau financiar, chestii din astea de care face statul ca să-și ajute antreprenorii…

Păi, se compară puterea de producție a unei Universități cu niscaiva laboratoare și câțiva asistenți mai îndemânatici la pus mâna pe aparate și dispozitive vizavi de un ditamai producătorul, cu hală, detașamente de muncitori, utilaje, tot tacâmul?

Dacă vrei să faci ceva util societății, fă, domnule Fotea, pentru producătorul care dă și de mâncare câtorva zeci de muncitori. Că la Galați, cu producătorul lângă noi și exporturile cică blocate, nu se mai găsesc nici măcar șervețele antibacteriene, bre nea’ Fotea, dă-o dracu’!

Că rețete, certificare, utilaje și spații de producție au ei, la companie, la Grande Gloria. Nu degeaba sunt un mare distribuitor pe piața externă, italiană de exemplu. Poate nu trebuie să reinventezi dumneata, un fost inginer care a ajuns astăzi să dea lecții și ordine medicilor, apa caldă. Nici măcar la Universitatea „Dunărea de Jos”… 


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

6 commentsOn Fotea se laudă că a cumpărat primul în Galați ce Universitatea are de 15 ani. Și la un preț mult mai mic!

  • Costel Fotea e la fel de hot ca toata lumea. Nu il pupa decat sagetile lui.
    M am documentat si eu, si aparatul pcr real time cumparat e supraevaluat.
    Am gasit unul cu 36 de lacasuri la pretul de 35.000 euro si domnul Costel Fotea cumpara unu cu 12 lacasuri la pretul de 70.000 euro (aproximativ)
    Rusine sa ii fie lui Costel Fotea. Rusine.

  • Bine ca faceti lobby turcului care intr-o saptamana a crescut pretul de 5 ori la silutiile dezinfectante

    • Uite un babalau ce se da multilateral dezvoltat compara un aparat din 2006 cu unul din 2020 si nu stie prostul ca daca-l pui sa in fata aparatului sta ca proasta la poarta noua. Boule in pretul aparatului sunt incluse și unele dotări fara de care nu functioneaza si instruirea personalului plus mentenanță. Cat ai primit de la turcul care vinde de 5 ori mai scump?

      • Mihai ANGHELUȚĂ, Jr.

        @Mine fără minte: Iată, că Universitatea, după solicitarea noastră de informații publice, a ieșit public, a invitat jurnaliști să-l filmeze și a anunțat că-l pune la dispoziția autorităților, aparatul fiind bun-bunuț, în perfectă stare de funcționare și perfect compatibil cu ceea ce se utilizează în mod curent. Așa încât, înainte să scuipi insulte, pune mâna și mai citește măcar o lectură ușoară, un prospect, ceva, că nu degeaba am dat linkurile din articol.

  • despre WC-uri (turcesti), nimic?

    Dupa gandirea autorului atot-stiutor, am fi putu ramane la nivelul Greciei antice. Aveam case, cal, filosofie, medicina… Ce naiba atata progres, aparatura, cercetari?

    Ce mi-e 2006, ce mi-e 2020…

    PS Cat ti-a dat turcul? E din diferenta din 25 lei/litru de acum o luna si 130 cat e in prezent? Asa-ti castigi banu’? Speculand nevoile din momentul unei crize? Nemernicule.

    • Mihai ANGHELUȚĂ, Jr.

      Eu l-am dat că exemplu ca producător, ca deținător de spații și dotare folosibile în timp de criză. Nu i-am dat ca exemplu preturile. Oricum, pe biocidele/dezinfectanții produși de Universitate nu ne putem baza câteva luni de acum înainte, iar apoi producția la Universitate, într-un laborator doar, va fi insignifiantă. Deci, înainte de a comenta, poate citiți articolul și, dacă nu trebuie să vă scremeți din străfundul resurselor mentale (ca să fiu în ton cu titlul postării dumitale), poate reușiți să și înțelegeți ce citiți.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu