Infectări multiple la o direcție din subordinea Consiliului Județean. În jurul cazului se umblă cu mare atenție, într-o liniște suspectă

In Actual, Local, Sanatate, Sistemul

În ciuda ratei mari de infectări, autoritățile gălățene par să trateze cu superficialitate amenințarea coronavirusului.

De cinci zile, ne chinuim să aflăm date concrete, oficiale, despre o explozie de cazuri la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

Încă de vineri, ora 11, am trimis o solicitare Direcției de Sănătate Publică (DSP) să ne spună „dacă, actualmente, în Galați, mai există vreun focar «instituționalizat» de coronavirus” întrucât „avem semnale că cel puțin într-una dintre instituții ar exista focar care nu știm ce motive nu a fost declarat”.

În paralel, am verificat și la Prefectură, poate știu ei ceva și nu au apucat să transmită public.

Prefectul ne-a răspuns că are ceva date dar a cerut DSP să facă o verificare și să întocmească un raport.

Proceduri de țară estică din secolul trecut la salarii actualizate la nivel de Occident

Tot vineri, după ora 15, am sunat-o pe Liliana Iordăchescu, psiholog, purtătoare de cuvânt a DSP, să aflăm cum rămâne cu răspunsul la e-mailul nostru pe care avusesem grijă să-l marcăm ca urgent.

Atunci am aflat că procedura în această instituție – unde salariile sunt de secol 21 și țară vestică – este una din secolul trecut într-o țară estică.

Mai exact, e-mailurile se printează la secretariat și apoi sunt duse la mapa doamnei purtătoare de cuvânt până în ora 10. Cum al nostru ajunsese după ora 11, „deci, de-acum luni mai vedem…”, ni s-a transmis.

Luni, 5 octombrie, ni s-a redactat un răspuns în care ne sunt enumerate ca focare cele două licee fruntașe ale Galațiului, colegiile naționale „Vasile Alecsandri” și „Costache Negri”, dar și Centrul Maternal din cadrul DGASPC, cu două beneficiare și o îngrijitoare afectate. Iar răspunsul în sine ne-a fost remis abia pe 6 octombrie, după prânz, adică la 24 de ore după ce a fost întocmit.

Asta ca să înțelegeți cum funcționează instituțiile plătite din banii noștri chiar și în vremuri și în situații în care măsurile luate și transparența acestora ar trebui să se reflecte public în timp real.

Revenind la cazurile de infectare cu coronavirus din DGASPC, instituție din subordinea Consiliului Județean Galați (CJG), lucrurile nu par să stea într-atât de „nevinovat” cum le prezintă DSP.

Din informațiile noastre reiese că în centrul maternal, cel din Țiglina I, vizavi de sediul Inspectoratului Județean de Poliție, ar fi cinci cazuri și toate în rândul personalului, iar în cealaltă clădire, din aceeași curte, a sediului propriu-zis al DGASPC, ar fi chiar șapte cazuri în rândul personalului.

Mai precis, o persoană de la primiri dosare s-ar fi infectat inițial si apoi s-a infectat două persoane de la Resurse Umane, una de la Salarizare, IT-istul instituției și doi șoferi, unul fiind chiar cel de pe mașina eternei directoare Emilia Manon Cristoloveanu, doi sau trei dintre acești angajați ajungând să fie internați în spital.

Directoarea Cristoloveanu și tradiția mușamalizărilor în DGASPC

Contactată telefonic, directoarea Cristoloveanu ne-a trimis, cum se spune, la plimbare, să aflăm de la DSP ce înseamnă focar, de parcă terminologia face diferența.

Manon Cristoloveanu, de la DGASPC, alături de șeful ei, Costel Fotea de la CJG, pozând ca două pete negre pe un fundal cel puțin contrastant. Sursa foto: contul de Facebook al Emiliei Manon Cristoloveanu.

„Centrul Maternal este închis, este izolat, este deja oficial”,

ne-a precizat directoarea Cristoloveanu făcând referire la centrul din curtea instituției (foto la finalul articolului), din Țiglina I, deși, până la ora apariției acestui articol, după cum se poate observa, niciun comunicat care să ateste acest lucru nu a fost dat publicității.

Mai mult, când am cerut relații despre un al doilea focar, în sediul central al DGASPC, și am început să enumerăm cei 7 angajați despre care avem informații că s-ar fi infectat, incluzând șoferii din care unul de pe mașina conducerii, d-na directoare nu a negat lista infectărilor dar ne-a trimis la DSP ca să aflăm care este definiția focarului.

Ne-a fost clar că lucrurile s-au pus de acord între cele două instituții, de vineri, 2 octombrie, de când am semnalat noi problema și până ieri, marți, 6 octombrie, în sensul că se va nega existența unui focar pe principiul că deși sunt mai mult de 3 persoane infectate, mai trebuie să se demonstreze și contactul între ele.

Ca și cum, într-o instituție publică cu toate birourile în aceeași clădire, nu „se cam vede toată lumea cu toată lumea”, după cum ne-au precizat sursele noastre.

De fapt, instituția condusă de directoarea Cristoloveanu nici nu ar fi la prima mușamalizare de fapte grave petrecute într-una dintre cele mai importante direcții din subordinea Consiliului Județului.

Citește cum au ajuns Copiii lui Manon, mai rău ca în anii ’90? Declarațiile halucinante ale unui director de la Protecția Copilului trădează haosul din sistem | AUDIO

Erori grave în sistem, rezultate pe măsură

Scopul nostru nu este acela de a pune anatema pe o instituție sau alta în contextul infectărilor cu virusul SARS-COV2, ci de a atrage atenția asupra unui mod de lucru, iresponsabil după părerea noastră.

Și, eventual, fiindcă știm că multă lume accesează serviciul pentru persoane cu dizabilități al DGASPC, să vă sfătuim, dacă se poate, să amânați vreo două săptămâni drumurile pe acolo și interacțiunea cu angajații imnstituției.

Dacă, înainte sau în loc de instituțiile abilitate, au ajuns să ni se plângă nouă angajații, înseamnă că lucrurile sunt extrem de grave.

Am aflat astfel că inclusiv asigurarea materialelor de protecție sanitară este deficitară în instituție, nu doar atitudinea conducerii față de implicații. Dacă, înainte de instituțiile abilitate, au ajuns să ni se plângă nouă angajații, înseamnă că lucrurile sunt grave.

Măștile au fost asigurate timp de câteva luni din donații și abia de pe la mijlocul verii s-a încheiat un contract cu un furnizor și s-au adus cantități semnificative în magazia instituției. Doar că stocul este ținut sub cheie de către conducere și trebuie făcute referate de necesitate de către angajați pentru a beneficia de ele în loc să fie distribuite pe baze regulate, pe norme de ore lucrate.

Mai mult, abia acum, în octombrie, sosesc în magazia instituției dezinfectanții pentru lunile august și septembrie, iar lungile perioade de lipsă au fost „acoperite” cu soluție de clor parfumat.

Angajații, deși nu au curajul s-o spună deschis, simt că domnesc haosul și bunul plac și sunt disperați că, nedeclarându-se focarele atunci când este cazul, riscă să se infecteze în masă fiindcă nici măsurile de precauție nu sunt luate în conformitate, adică izolare, muncă de la domiciliu unde se poate, minimizarea situațiilor de interacțiune directă între angajați etc.

Pe de altă parte, DSP contribuie din plin la o asemenea tratare cu superficialitate a situației, fiind de notorietate faptul că departamentul epidemiologic al instituție se află sub conducerea doctoriței Mariana Ioan, factotumul care încasează anual 110 mii de euro de la stat pentru anchete epidemiologice de a căror urmă nu a dat nici ministrul Sănătății.

Citește despre România normală? Epidemiologul câștigă 110 mii de euro anual de la stat, dar anchetele epidemiologice nu există nici în spital | VIDEO


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu