Directorul comercial al Piețe Galați, Costel Gafton (foto stânga) pare hotărât să își satisfacă poftele din bani publici. Au chef alde Gafton și ceilalți pesediști din conducerea Piețe Galați să îl aducă pe chef Cătălin Scărlătescu (foto dreapta) la Galați să le gătească scoici? Se rezolvă imediat, dar contra sumei de 50.000 de lei (10.000 de euro). Banii au fost alocați din bugetul societății pentru a-i putea convinge pe chefii Scărlătescu, Rizea și Gheorg să vină până la Galați ca să le gătească ceva bun. Evident, vor putea mânca și simplii gălățeni ce va găti Scărlătescu, dar o vor face pe banii lor, că doar nu au ajuns să se tragă de șireturi cu Costel Gafton, finul primarului Ionuț Pucheanu.
Oficial, damblaua lui Gafton de a-i aduce la Galați pe chef Cătălin Scărlătescu și pe ceilalți doi chefi mai mici, Cătălin Rizea și Gheorg, se numește „Live Traditional Cooking Show”, eveniment ajuns la a doua ediție, care se va desfășura în acest weekend în Piața Centrală.
Toată treaba asta cu „live cooking” – de parcă ar exista și play-back cooking – va costa 50.000 de lei, fără TVA, bani alocați din bugetul Piețe Galați, o societate comercială de interes local unde gălățenii sunt 100% acționari prin intermediul Consiliului Local (CL) Galați.
În 2022, la prima ediție a acestui așa-zis show culinar a venit să gătească chef Nicolai Tand, iar bugetul a fost de 40.000 de lei. Asta înseamnă că în acest an (2023) bugetul evenimentului a crescut cu 25%, la 50.000 de lei (vezi foto mai jos).
Și în 2023, la fel ca anul trecut, Piețe Galați a atribuit aceleiași firme contractul privind organizarea acestui eveniment culinar, este vorba despre Autentic Technology & Events SRL Brașov.
Ce se va întâmpla de acești bani?
Păi, v-am zis: în fiecare zi, de vineri până duminică, timp de 2-3 ore, în Piața Centrală, va găti unul dintre cei 3 chefi amintiți mai sus: Rizea, Gheorg și Scărlătescu.
Apoi, în completare, vor mai cânta niște tarafuri, cam ca la Festivalul Scrumbiei cu penibilul Mircea Dinescu pe faleză, și cu asta, basta.
Cei trei chefi își vor încasa banii, că doar nu s-au tâmpit să vină să gătească gratis, să își strice ei weekendul în cătunul părăsit pe nume Galați.
Iar gălățenii dornici să se afume pe muzică lăutărească pot veni și ei să îl filmeze pe Scărlătescu cum mânuiește tigaia, ba chiar pot să și mănânce o coajă de scoică, dacă au ceva bani în buzunar. Dacă nu își permit, asta e: pot face cel mult un live pe Facebook, ca să creadă prietenii lor că o duc de la excelent în sus.
Cui folosește șușaneaua de 50.000 de lei a directorului Gafton?
Întrebarea logică și de bun simț este cui folosește acest eveniment organizat de Piețe Galați, cu excepția pesediștilor din conducerea societății, în frunte cu finul Gafton și directorul general Dumitru Poalelungi?
Ce beneficii aduce acest eveniment Galațiului, raportat la suma de 50.000 de lei, fără TVA, care urmează să fie cheltuită din bugetul societății de interes local?
Vor veni cumva în Galați zeci, poate chiar sute de turiști atrași de acest eveniment culinar din Piața Centrală? Vor face cumva comercianții mai multă vânzare în cele trei zile de „live cooking” sau totul se va reduce doar la o șușanea cu mult fum și mâncare scumpă?
Ce bine este să fii director la stat, în Galați! Dacă vrea mușchiu’ lu’ matale, poți să aduci bucătari care apar la televizor ca să gătească în fața ta cam tot ce-ți poftește inima, fără să dai vreun leu din banii tăi.