Semne bune în noul an universitar la „Dunărea de Jos” din Galați. Rectorul: „Pentru prima dată, după mulți ani, când avem o creștere a numărului de cursanți”

Deschiderea anului universitar la Universitatea Dunărea de Jos din Galați s-a lăsat cu vești bune. După mulți ani, tendința de scădere a numărului de studenți a fost stopată.

Mai mult, numărul de cursanți a crescut, ceea ce reprezintă un lucru îmbucurător pentru dezvoltarea Galațiului, care poate spera la un motor academic performant pe viitor și, în același timp, un model de dezvoltare în general, de reconstruire pornind de la avantajele existente.

Festivitatea organizată de cea mai veche universitate a Galațiului a fost și un prilej de subliniere a meritelor acestei instituții pentru istoria închegată și premizele de dezvoltare energică a comunității de la Dunărea de Jos.

Fiindcă oricât de vitrege ar fi vremurile, spiritul uman trebuie să răzbată iar optimismul este cheia, festivitatea a debutat cu un mini-recital al Corului Facultății de Artă care, pe lângă imnul României și cel al studenților de pretutindeni, Gaudeamus, i-a delectat pe invitați, profesori și studenți cu câteva piese de virtuozitate vocală, de inspirație folclorică.

Autoritățile, începând cu prefectul interimar Paul Cristea și continuând cu primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, au subliniat rolul și semnificația mediului academic performant de la „Dunărea de Jos” în ansamblul comunității locale.

ÎPS dr. Casian Crăciun a evidențiat contribuția universitarilor gălățeni la susținerea „celuilalt plămân” al regiunii Dunărea de Jos, Brăila, iar Luminița Mihailov, șefa Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est a ținut să-și declare și pe mai departe sprijinul instituțional pentru una dintre cele mai active „echipe câștigătoare” de fonduri europene, cea a universității-fanion a Galațiului.

Universitatea-fanion a Galațiului, un motor din ce în ce mai puternic al comunității

În ciuda condițiilor restrictive impuse de pandemie în ultimii doi ani universitari, rectorul Universității „Dunărea de Jos” a insistat să marcheze premizele trendului ascendent căruia i se circumscrie instituția pe care o conduce de aproape jumătate de mandat.

„Începem acest an universitar cu vești bune, în sensul că, pentru prima dată, după mulți ani, tendința de scădere a numărului de studenți a fost stopată.

Este pentru prima dată când avem o creștere a numărului de cursanți ai universității noastre. Este dovada clară că suntem o instituție foarte serioasă, competentă, ceea ce se observă, de altfel, și din ranking-urile internaționale.

Au fost făcute eforturi importante pentru dezvoltarea instituțională, a resurselor umane și materiale din universitate, iar rezultatele au început să apară ne îndreptățesc să confirmăm studenților noștri că au ales o universitate de prestigiu, care le va asigura un parcurs profesional de excepție.

Cele 14 facultăți, cu peste 100 de specializări în derulare, care vor continua să se dezvolte într-o armonie în care solidaritatea academică va reuși să păstreze poziția de onoare a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, consolidând poziția acesteia de promotor al dezvoltării educaționale și de cercetare la nivel regional, național și internațional.

Sperăm ca cei mai mulți dintre tinerii formați la universitatea noastră să rămână în România, pentru a asigura viitorul acestei țări. Le urez tuturor studenților și colegilor mei un an universitar plin de realizări!”,

a declarat, în deschidere, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, președintele Senatului a ținut să facă urări de început de an.

„Mulțumesc bobocilor pentru încrederea acordată, îi asigur că își vor petrece cei mai frumoși ani ai vieții într-o universitate modernă, cu o tradiție de peste 70 de ani. Corpul profesoral al Universității noastre este unul de elită și îmi place să spun că noi, cadrele didactice suntem pescari de oameni: aruncăm plasele adânc, cu har, pricepere și înțelepciune, competență și construim destine. Le urez studenților multă sănătate, sete de cunoaștere, curaj și să pătrundă cât mai ușor în lumea fascinantă a cunoașterii prin ușile lăsate întredeschise de profesorii lor. Colegilor le urez energie, răbdare și satisfacții alături de studenții lor. Vivat, crescat, floreat!”,

a spus președintele Senatului Universității Dunărea de Jos din Galați, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău.

Universitatea „Dunărea de Jos”, o casă mare și primitoare care se extinde și în vecini

Trebuie menționat că, dincolo de serviciile educaționale, Universitatea gălățeană se dorește un spațiu cât mai plăcut pentru studenții săi și, în același timp, o punte atât între comunitatea locală și vecini, dar și între miezul de cunoaștere academic și paleta largă de nevoi ale societății.

Rectorul Puiu Lucian Georgescu a amintit și faptul că studenții vor avea o iarnă călduroasă în cămine fiindcă, pentru prima oară în istoria sa, sistemul de încălzire centralizată al campusului a fost renovat, curând urmând să se finalizeze înlocuirea întregii rețele.

Pe de altă parte, studenții fără posibilități materiale adecvate vor primi din acest an echipamente de lucru online, fiind achiziționate peste 700 de tablete care le vor fi distribuite până în noiembrie.

Ca dovadă a impactului regional tot mai ridicat pe care îl are instituția academică gălățeană, o nouă filială se va deschide la Buzău, iar în Vrancea sunt deja făcute discuțiile de principiu cu autoritățile în vederea obținerii unui sprijin imobiliar care să ajute pornirea unei filiale și în județul vecin.

În același timp, extensiile de peste granițe ale Universității „Dunărea de Jos” se dovedesc a fi în continuare oferte educaționale de succes, rectorul Georgescu arătându-se foarte încântat de reușita primei promoții de medici ai extensiunii Facultății de Medicină și Farmacie de la Enna, din Italia, după ce, acum doi ani, primii asistenți medicali generaliști au plecat pe propria cale profesională, în serviciul societății. Totodată, extensiunea din Republica Moldova, de la Cahul, este în continuare o alternativă educațională atractivă pentru studenții de peste Prut care vor să beneficieze de avantajele studiului la o universitate românească cu tradiție.

Mai jos, un film complet al festivității sobre dar entuziaste prilejuite de deschiderea anului universitar 2021-2022 la „Dunărea de Jos”.


(P)


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version