Festivalurile Clujului aduc enorm de mulți bani la buget, improvizațiile festivaliere de la Galați toacă cu spor banii bugetului local

In ArteFapte, Divertismind

La Cluj, un festival s-a încheiat (Electric Castle), altul e gata să înceapă (Untold). Festivalurile Untold şi Electric Castle au pus, încă de la prima ediţie, numele Clujului pe harta lumii. Artiştii de top invitaţi să cânte şi să mixeze la cele două festivaluri clujene, unii aflaţi în premieră în România, au atras anual sute de mii de participanţi din ţară şi din străinătate. Aceștia au băgat mulți bani în conturile hotelierilor şi a clujenilor care şi-au închiriat locuinţele, a transportatorilor publici şi privaţi, a celor ce deţin baruri, restaurante şi magazine, donaţii pentru recondiţionarea Castelului Banffy din Bonţida sau campanii umanitare derulate de cei de la Untold. Sumele generate de Untold și Electric Castele pentru oraş sunt de circa 20 respectiv 9 milioane de euro și urcă festivalurile clujene în topul entertainment-ul românesc (cotă de piaţă de 7-10 %). Nu există studii și statistici pentru Galați, dar calcule sumare arată proporțiile dezastrului: în fiecare an de divertisment electoral pentru cumpărat bunăvoință și voturi, la Galați ies din bugetul local între 1,5 și 2 milioane de euro iar șușele și improvizațiile de divertisment nu atrag turiști și nu generează venituri mediului de afaceri – exceptând clienții specializați în parandărături pentru munca de Partid

Câţi bani au adus cele două festivaluri Clujului

Untold a generat în 2017 cheltuieli ale participanților cu cazarea între 18,8 și 25,6 milioane de lei, în timp ce EC a determinat în același an cheltuieli ale participanților cu acest tip de servicii cuprinse între 8,5 și 10,5 milioane lei.

Untold a generat în 2017 cheltuieli ale participanților, altele decât cele cu biletul de intrare și cazarea, între 63,4 și 65,1 milioane de lei, în timp ce EC a determinat în același an cheltuieli omoloage între 29,8 și 30,4 milioane lei.

Peste 210.000 de persoane au participat la ediţia din 2018 Electric Castle, iar pe scene festivalului din curtea Castelului Banffy au urcat peste 300 de artişti, între care Jessie J, Damian Marley, JP Cooper, Wolf Alice, Icona Pop, etc.

Untold 2018 va avea loc în perioada 2-5 august la Cluj-Napoca, având invitați peste 200 dintre cei mai populari artiști din lume, precum: Black Eyed Peas, The Chainsmokers, The Prodigy, Jason Derulo, Armin van Buuren, Diplo, Kygo, Steve Aoki, Tiesto, Paul Kalkbrenner, Solomun, Parov Stellar, Foreign Beggars, Stavroz, NU, LUM și mulți alții

Am descoperit la fața locului amploarea și strălucirea unui astfel de festival

explorând frenezia Festivalului Electric Castle de la Bonțida.

Coadă la peroanele de plecare (non stop, aflux de tineri la Iulius Mall din Cluj),  dirijare a circulației de către poliție, pe mai multe rute, pentru evitarea blocajelor, marcare a participanților cu cipuri de credit, organizare de excelență, dotări de înaltă tehnologie, nu mai puțin de 9 scene surprinzătoare și futuriste, geometrie a rutelor de intrare-ieșire optimizate – toate acestea au determinat festivalierii să trăiască festivalul până în ultima clipă, înainte de o pauză de un an până la ediția viitoare. Ultimele beat-uri s-au auzit la ora 10:00, participanții grăbindu-se să prindă autobuzele ce îi așteptau pe cei mai fideli fani ai festivalului.

Ce se întâmplă la Cluj nu se poate concepe la Galați, Clujul surclasează și Bucureștiul la atmosferă festivalieră de top

Galațiul este undeva într-o mocirlă a șușelor divertismentului, care nu reușesc să atragă decât niște fundamentaliști ai credinței că și pe malul Dunării se poate crea o atmosferă non conformistă ca la Bonțida. Majoritatea inițiativelor privind divertismentul popular trec prin filtrul loviturilor electorale administrate dușmanilor politici. „Ce putem noi face cu bugetul local este incomparabil cu ce fac privații la Cluj!” par să spună șmecherașii care călăresc bugetul local al Municipiului Galați. Gale de box, reprize de K1, șușe și spectacole grotești la Festivalul Scrumbiei, improvizații de 1 Mai, bâlciuri de Ziua Copilului la Sala Sporturilor, însăilări și sifonări jegoase de Ziua Marinei, de Moş Nicolae, Crăciun şi Revelion. Chiar dacă n-a mai fost buget de iluminat festiv, factura tot a urcat în fiecare an cam la 1,5 milioane de euro pe an, exclusiv din bani publici.

A mai salvat ceva din această reputație a manelismului de administrație niște ediții de Danube Rock Festival Galați

Chiar dacă a ajuns la a cincea ediție, cu o varietate de trupe cunoscute muzicii rock, atât din țară, cât și din străinătate, Festivalul de Rock Dnubian rămâne în subsolul formulelor festivaliere de gen, fiind aceeași formulă de sifonare a banilor de la buget prin intermediul agenților de la Teatrul Muzical Leonard și de la Radio Pro FM Galați. Rețeta este de aproximativ 115 – 120 mii de euro extrași anual din bugetul local. A electrizat sau nu publicul gălățean – fie Dan Helciug (prezentatorul festivalului încă de la prima ediție), fie artiștii invitați (Celelalte Cuvinte, Kempes, Alex Calancea Band & Guz – Lupii (Moldova), Project Renegade (Grecia), T.H.D. (Ucraina), The Overalls (Austria), Riot Monk, Busola (Moldova), Le Basour (Italia), And The Kid (Croația), Florin Chiriac and the Hippie Band, Cotton Pickers (Serbia) – fondul festivalier précis nu a electrocutat publicul.

Indiferent dacă a fost Stadionul Portul Roșu sau Stadionul Dunărea, ambele incinte au oferit paragină și disconfort și puține resurse de atracție pentru viitoarele ediții.  

Pret bilet abonament la Danube Rock Festival Galați – 97 lei/3 zile; Preț bilet – 54 lei/zi; Preț bilet redus – 32.4 lei/zi; Preț bilet grupuri organizate – 21.6 lei/zi
Electric Castle pune în vânzare bilete de acces pentru o singură zi, la prețuri de 149 (prima zi) sau 189 de lei (pentru restul zilelor din festival). Abonamentele rămân în vânzare la prețul de 469 de lei.

În timp ce la Cluj se introduc reteţele Untold şi Electric Castle în studii universitare, la Galați se continuă cu divertismentul clientelar

Un profesor de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a publicat recent rezultatele unei analize aprofundate privind impactul local al festivalurilor  Untold şi Electric Castle în 2017. Pe lângă cele spuse mai sus, sunt analizate și cuantificate sistemele  de plată utilizate. La EC și Untold se folosește Festipay, un sistem implementat în această vară într-o formulă integrată cu sistemul de acces, pus la dispoziție de Banca Transilvania.

Pentru acest eveniment, participanții vor avea la dispoziție o brățară din țesut textil cu un chip RFID integrat. Organizatorii festivalului Untold, au pregătit peste 80.000 brățări de acces cu sistemul de plată integrat. În perimetrul festivalului, vor exista 80 de puncte de încărcare a brățărilor, iar pentru a evita cozile și aglomerările, organizatorii recomandă participanților încărcarea brățărilor înainte de festival, după parcurgerea procesului de check-in online.

Aceste chestii de tip SF n-au nicio treabă cu „managerii distracției poporale” de la Galați

Studiu de caz aplicat pe „Zilele Dunării 2018”. „Zilele Dunării 2018” au fost organizate de firma lui Traian Sandu pentru o „tragere” de la bugetul local de 300.000 de lei, timp de patru zile (sună ca dracu Ziua Dunării întinsă pe patru zile!?).  Și ce dacă? Au fost momente și mai penibile la „Crăciunul Inimilor”, „Revelionul Pensionarilor”, ce mai contează că se face pe banii publici  „Summer Parade”, minicroazierele pe Dunăre, concert susţinut de orchestra, soliştii, corul şi corpul de balet al Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”, spectacol de sunet şi lumini, „Flash mob”, în Grădina Publică, „Street Sport”, etc.

De tot râsul a fost organizarea la Galați a Zilei Irlandei

Nu Dragobete, nu Mărţişor, dar la maximum cu organizarea de către Primărie a St.Patrick’s Day – Ziua Irlandei. Un regal de tocat bani. Spiriduşi verzi irlandezi cu baloane, jocuri şi cadouri, show de muzică şi dansuri tradiţionale irlandeze,  “magie verde”, jocuri de lasere, cimpoaie acompaniate de platane, pentru numai 10.000 de euro. A urmat superimprovizațiile ticluite de familia Pâslaru, care a deturnat/devalizat de la bugetul local în conturile televiziunii de partid un fleac de circa 92.000 euro/festival.

Vreo 200 000 de euro s-au extras și pentru o improvizație festivalieră numită „Dunărea noastră”. Pe ce? Un banner gigant (286 de metri lungime) având ca temă Dunărea şi ţinuturile pe care le străbate de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, trei seri de spectacole live cu DJ Vali Bărbulescu, Anda Adam, DJ Project, 3 SudEst, DJ Liviu Hodor, CRBL, Vama, Vasile Şeicaru, Compact, Voltaj, două spectacole pirotehnice, un turneu de tenis, un concurs de fotografie, dar şi un eveniment VIP la bordul unei nave.

Ce fac Primăria Pucheanu și Consiliul Județului Fotea la ora Festivalurilor Electric Castle/Untold (rețetă comercială de 30 milioane de euro)?

Evident, niște șușe danubiene. Primarul Ionuț Pucheanu anunță vernisajul expoziției temporare “Urmele trecutului”, în care vor putea fi văzute 46 de fosile reprezentând specii de moluște fosilizate, din patrimoniul științific al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați. Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, face în parteneriat cu filiala locală a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, la Complexul de Agrement Zătun, primul Concurs Naţional de Pescuit Sportiv destinat persoanelor nevăzătoare. Gusturile și aspirațiile nu se discută, dar orișicât! Excepțional!, Galații vor deveni capitala pescuitului pentru nevăzători. Ăsta da senzațional național!


Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să mai existe și în Galați jurnaliști care spun lucrurilor pe nume, așa poți să ajuți Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue!

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu