dar este de fapt o atribuire directă de funcție – sinecură, hotărâtă deja la Partid. Nu vine cu argumente, cu demonstarații de ineficiență, cu acte de corupție, cu acuzații de comoditate, cu incompatibilități de viziune. Am spus viziune? Greșit! Galații și Primăria Pucheanu nu de viziune au nevoie, ci de un nou „suflu”. Păziți, începe epoca concursurilor! Toți oamenii PSD dau concursuri stabilite la ședința municipalei. „Până atunci însă, va fi împuternicit altcineva, că nu putem bloca tot” zice Pucheanu. Până atunci, să amintim totuși ce are în adevăratul CV noul director executiv de urbanism Teodora Voicilă. Domn Primar Pucheanu, da un concurs de director executiv când spălați în public?
Nu am încetat timp de vreo cinci ani să cerem cu hotărâre ieşirea din funcţie a cetăţencei nefericite care ocupa biroul arhitectului şef al municipiului. Da, despre Teodora Voicilă a fost vorba, o funcţionară ce a gestionat cu mare abilitate, din birourile Primăriei, un dezastru edilitar, urbanistic, arhitectural, cadastral şi estetic absolut. Sunt enorm de multe argumente pentru a face demonstrația. E suficient să readucem în atenția publică câteva, fundamentale, esențiale, capitale, care s-au adăugat cu siguranță la dosarul depopulării accentuate a municipiului, care au dat nota de paragină și vulgar a municipiului din ultimii cinci ani.
Dezbaterea despre strategia de dezvoltare a municipiului și cea despre direcțiile în care va fi condus Planul de Urbanism General au fost niște mascarade și făcături grosolane. Singura strategie urmărită de Teodora Voicilă a fost cea a destructurării urbane, și a ratării proiectelor fundamentale. A fost o persoană inertă, comodă, docilă, un simplu funcționar care nu avea nimic de spus în ce privește viziunea de perspectivă a municipiului.
Nu a participat la nici o dezbatere despre Zona Metropolitană, nu a propus nici o restructurare durabilă, a lăsat la voia întâmplării anveloparea coordonată a blocurilor, fiind fondatoarea stilului „papagal”, care bagă în ridicol ambițiile primarului Pucheanu, de a anvelopa (sifona) fondurile europene pentru izolarea termică a blocurilor.
A ratat pietonalizarea Falezei Superioare, de vineri până duminică, a întors decisiv orașul cu spatele la Dunăre, a ratat pietonalizarea străzii Domnească, prin plantarea imbecilă a clădirii Primăriei într-o zonă de arhitectură veche. În loc să deschidă mintea Primarilor și a consilierilor spre cumpărarea de spații publice necesare măririi spațiilor verzi publice, bine dozate teritorial, a consimțit să se vândă în draci terenuri și să fie ocupate masiv cele existente (vezi Faleza Inferioară, cu hambarele – saloane de nunți de lângă bac sau cele de la Scările monumentale).
A început mandatul cu o afirmație derutantă-instituția intrării în legalitate după comiterea de abuzuri în urbanism nu mai există!, și încheie mandatul cu o sumedenie de astfel de intrări în legalitate horror (cea mai recentă oroare este vila de la bloc a clientului politic Marian Alexandru, director la Calorgal, care a ocupat cu șandramale tot spațiul verde din jurul blocul unde locuiește).
Planul urbanistic zonal de restructurare urbană pentru cartierul Ţiglina II a atins paroxismul duplicității în funcție. Oficial, arhitectul șef se prefăcea că va preface din temelii urbanismul, propunând spaţii pietonale, carosabile, parcări, parcuri, scuaruri, zone verzi şi crearea unei ambianțe urbane atrăgătoare, asanarea, reconversia şi reabilitarea spațiilor nefolosite sau neutilizate, redimensionarea sau reconfigurarea tramei stradale şi pietonale, realizarea de noi artere de circulaţie carosabile şi pietonale, reglementarea unui sistem de sensuri unice, unde este cazul, precum şi crearea de noi parcări sau redimensionarea celor existente.
anveloparea blocurilor, gama coloristică pentru faţade şi refacerea elementelor decorative. Evident, nu a produs nimic din ceea ce presupune un oraș european de secolul 21.
Nu i-a păsat, nu l-a salvat. Și-a salvat doar familia, făcând traficul de influență perfect: ea la Comisia de Urbanism, unde aprobă proiectele de urbanism, soțul la Eumetria SRL, care le realizează pentru diverși clienți. Până și mamuții Dedeman sau Nepi au trecut cu greu de filiera Voicilă, au apelat la firma soțului arhitectei-șefe, ca să fie siguri că PUZ-urile lor vor fi aprobate fără să li se ceară o lungă serie de modificări.
cum este și amplasarea dezastru a clădirii primăriei pe strada Domnească, ce va atrage trafic și va face imposibil de realizat alt proiect vital- Domnească pietonal. A ratat deja încă o redesenare vitală pentru dezvoltarea durabilă a municipiului – introducerea în subteran a circulației la Scările Monumentale, amenajarea unei piețe cu continuitate și cu deschidere tip amfiteatru grec sau roman, către Dunăre.
A acceptat cu inconștiență construcția în interiorul orașului a supermarketurilor, distrugând spații verzi esențiale, cum ar fi fost cel de pe locul buncărului cenușiu Kaufland sau a permis sistematizarea selectivă (interesată?), la marketul Penny, de pe str. Crizantemelor, unde a distrus grav ambientul și circulația fluentă, făcând uitată o prevedere din proiect-construcția unei insule de girație cu dimensiuni corespunzătoare. Am alertat atunci comunitatea că „Arhitecta Voicilă n-a făcut nici măcar mărgica giratorie în Noul Galați în delir”, preferând să lase la voia Domnului (sau a ÎPS) o intersecție de referință a municipiului, cu o biserică – casă mortuară ca un moț, urât, kitsch bisericesc de excelență, o catastrofă a urbanismului.
„Beneficiarul S.c. Rewe projektentwicklung România S.R.L., solicită realizarea unui supermarket „Penny market Galați”, pe terenul proprietate, pe un teren de 4 521mp, etc. În vederea fluidizării traficului se propune a se realiza un sens giratoriu pe str. Crizantemelor și modernizarea acestei străzi (în urma modernizării se va ajunge de la un carosabil cu lățimea de 10 m la un carosabil cu lățimea de 12 m). Aceste propuneri sunt rezultate și preluate din studiul de circulație anexat, și avizate de comisia de siguranță a circulației din cadrul P.M.G. Elaboratorul şi beneficiarul documentaţiei de urbanism răspund pentru exactitatea datelor şi verificarea înscrisurilor cuprinse în documentaţia P.U.D.”
A răspuns madam arhitect șef? Nu! Și azi este acolo ce a fost, ba chiar mai puțin decât atât: casă mortuară, discontinuitate de trotuare, treceri de pietoni în curbă sau deloc, alei pline de băltoace, bălării în calea elevilor, grilaje de fier rupte și haotice, haite de câini și mult rahat de câine. Este imaginea Noului Galați în delir.
Împreună cu Dragu Togan și cu Ionel Burtea, a contribuit la crearea unei situații de un absurd țipător: Primăria hărțuiește și astăzi o familie cu cinci copii și o amenință cu demolarea casei! S-au scurs 13 ani de când Familia Fotache este plimbată, batjocorită, ironizată, amenințată, amânată, ignorată, înjurată, și cinci ani de când Teodora Voicilă se dovedește incapabilă să rezolve convenabil o dilemă fără ieșire, deși coordonează o sumedenie de tâmpiței de Primărie.
Dilema Voicilă persistă – cere familiei Fotache acte pentru intrare în legalitate, deși chiar ea a declarat la începutul mandatului că intrarea în legalitate este ilegală și vede că nu se poate aproba concesionare teren de casă pe teren pentru… grădinărit.