Două exemple ne arată că orașul ăsta nu este cu totul pierdut. Doar că salvarea se pare că va veni tot de la cetățenii de rând, în niciun caz de la autorități.
Tot zice lumea că nu vedem când se fac și fapte bune, iată însă că acestea ne trimit la o comparație cu delăsarea autorităților, cele care se mai și plâng prin diverși reprezentanți – în special aleși – că gălățenii sunt prost crescuți și nu le merită eforturile.
Primul exemplu vine de acum câteva zile când un cetățean a postat pe Facebook cum și-a luat inima în dinți și s-a dus la melteanul din fața sa să-i întoarcă chiștocul de pe asfalt.
Aflat la semafor, în Țiglina, direcția către Palatul de Justiție, gălățeanul cu imaginile de mai jos a observat că din mașina din fața sa zboară un muc de țigară. Drept urmare, l-a stins și apoi i l-a înapoiat șoferului pe geamul deschis, să-l pună în scrumieră unde îi este locul.
Pe de altă parte, noi nu putem să nu observăm că, în urma așa-zisei modernizări a scuarelor comandată pe bani grei de primarul Pucheanu, situația s-a întors în timp cu ani buni și au dispărut coșurile de gunoi. Mai țineți minte coșurile acelea amplasate la semafor pentru ca șoferii să-și golească scrumierele? Acelea erau pentru ca, în timpul de așteptare, dacă tot te-ai căznit să ajungi primul pe „cea mai dinspre axul drumului bandă”, ia, vitezomane, și varsă aici, măcar să ai o ocupație cât timp te agiți așteptând să se facă verde.
Nu zicem că era vreo inovație absolut necesară, dar dacă tot pretinde că încropelile sale sunt modernizări, de ce „a dat Primăria timpul înapoi”?
Doua scurte din traficul Galatiului, Martie 2019
Publicată de Miron Marius pe Marţi, 2 aprilie 2019
O altă faptă plină de civism a observat-o un prieten de-al nostru chiar ieri, în stația de autobuz de la „Trei Star” (Brăilei către Potcoava, după intersecția cu Roșiori).
Un coș de gunoi fusese aruncat de vreun meltean pe stradă și șoferii preferau să ocolească banda în loc să-l ridice și să-l pună, de exemplu, pe trotuar.
S-a găsit totuși un șofer, probabil mai grăbit decât toți ceilalți la un loc cum îi știm noi pe băieții cu livrări. Un tinerel de la Burger King a găsit răgazul să facă el ce atâtor altora înaintea sa nici că le-a păsat. Scuze pentru calitatea imaginii, tocmai pleca autobuzul din care s-a pozat ce vedeți mai jos.
Și atunci nu putem să nu ne amintim cum au lăsat cei de la Electrica un stâlp în mijlocul trotuarului zile întregi, iar autoritățile – atât de grijulii să nu parcheze lumea pe trotuare nici acolo unde este loc berechet – nu s-au sinchisit că ditamai stâlpul de iluminat stă barieră pe trotuarul nordic al ditamai bulevardului Marea Unire.
Poate vă amintiți, pe 1 aprilie s-a petrecut un accident pe Faleza Superioară, mai sus de „Pescarul” – se pare că unei șoferițe i s-a făcut rău la volan, a intrat într-un stâlp de pe marginea drumului și, din cauză că airbagurile nu s-au deschis, s-a lovit destul de rău și a fost transportată la spital.
La fața locului, cei mai vocali și grijulii cu locul accidentului nu erau nici aparținătorii, nici poliția, ci cei de la Electrica, care se îngrijeau – vezi Doamne! – să nu cumva să ne cadă stâlpul în cap când facem poze.
În ziua respectivă am și urcat un video pe You Tube, dar nu am insistat fiindcă, deh, e un banal accident în fond și bine că n-a fost lovit vreun pieton și nu s-a întâmplat altceva mai grav.
Dar punem acum filmul ca să îi observați pe „tovarășii” de la Electrica Distribuție cât de grijulii își flutură ei salopetele albastre imaculate de atâta treabă câtă au.
Ei bine, după cinci zile, adică ieri, 5 aprilie, pe la prânz, situația la fața locului arăta tot așa. Și sunt șanse ca și peste weekend să rămână neschimbată. Noi le-am spus despre asta unor polițiști de la rutieră când am avut ocazia, dar nu știm dacă au apucat să le transmită celor de la Electrica să-și ia stâlpul de acolo.
Cum au făcut, de exemplu, când un autocamion a rupt un stâlp la Uzina de Apă și, fiindcă amenința bunătate de gard al Apă Canal, s-a ridicat de la fața locului în câteva ore!
Iar dacă s-or fi învrednicit să-l ridice de acolo, stați să vedeți în cât timp îl vor pune la loc și-l vor mai și conecta la rețea…
Oricum, la cum arată situația și la ce viteză maximă este permisă în zonă – 70 km/h – dacă tot vreți să mai faceți vreo cheltuială să mănânce și conturile firmelor de casă niște zeci de mii de euro, n-ați vrea să puneți un parapet metalic pentru siguranța celor de pe trotuar? Aici poate chiar ar merita investit într-un gard…
Citește în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.