Universitatea Dunărea de Jos din Galați (UDJG) se confruntă cu un nou caz de corupție care, evident, nu poate decât să macine și mai tare imaginea acestei instituții de învățământ superior. Și acest nou scandal de corupție a avut loc tot în curtea Facultății de Medicină și Farmacie, cea care aduce cei mai mulți bani la bugetul Universității, din taxele colectate de la studenți. Iată însă că Facultatea de Medicină și Farmacie aduce mulți bani nu numai la bugetul UDJG, ci și în buzunarele de popă de țară ale cadrelor universitare înregimentate aici, profesori universitari care, deși au salarii mari, nu se dau în lături să ia șpagă cu tupeu, ca ultimii paznici cu 8 clase.
După scandalul cu puii de sturion (un proiect european în valoare de 7,3 milioane de lei, care a fost derulat în mod defectuos), asupra căruia vom reveni cât de curând, iată că Universitatea Dunărea de Jos din Galați este lovită de un nou caz care îi afectează prestigiul academic.
Aflată din data de 6 ianuarie 2025 sub monitorizarea Ministerului Educației, care timp de 1 an va supraveghea modul de desfășurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, Universitatea Dunărea de Jos se confruntă și cu un nou scandal de corupție, după cel din noiembrie 2021 de la stomatologie (culmea, tot la examenul de rezidențiat).
Fără Mogul are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro
RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100
DNA Galați a anunțat astăzi, 17 ianuarie 2025, că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 16 ianuarie 2025, faţă de inculpata Olimpia Buzia Dumitriu (69 de ani, foto), profesor universitar doctor în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, preşedinte al comisiei de examinare pentru obţinerea titlului de farmacist specialist şi coordonator al grupei de rezidenţiat în specializarea Farmacie Generală.
Concret, procurorii DNA Galați o acuză pe Olimpia Buzia că ar fi „vândut” subiectele la rezidențiat unor cursanți, pentru suma de 9.200 de euro.
„Din cercetări au rezultat date și probe care conturează faptul că, în contextul examenului de rezidențiat ce urma să se desfășoare în luna noiembrie 2024, inculpata, în calitățile menționate, ar fi acceptat la data de 10 octombrie 2024, promisiunea oferirii sumei de 9.200 de euro de la o rezidentă farmacistă și candidată la examen, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, facilitând candidaților înscriși la examen promovarea în mod fraudulos, respectiv obținerea titlului de specialist farmacist, prin remiterea subiectelor de examen.
În acest sens, la data de 15 octombrie 2024, inculpata ar fi furnizat în avans, aceleiași rezidente candidate la examen, subiectele, pentru a le distribui celorlalți rezidenți care ar fi oferit bani în scopul fraudării examenului, în condițiile în care aceste informații nu erau destinate publicității la acea dată.
Astfel, la data de 08 noiembrie 2024, a avut loc examenul de rezidențiat pentru specializarea Farmacie Generală în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, la care au participat 29 de rezidenți farmaciști între care și rezidenta farmacistă menționată anterior, toți fiind declarați admiși, cu medii peste 8.
Totodată, din cercetările efectuate, a rezultat că, pe parcursul desfășurării examenului, candidații rezidenți ar fi fost lăsați de membrii comisiei de examen să utilizeze surse de informare (telefoane mobile, smartwatchuri și notițe în format scris) pentru rezolvarea subiectelor de examen.
În aceste condiții, la data de 16 ianuarie 2025, soțul inculpatei Dumitriu Buzia Olimpia ar fi primit, de la o persoană apropiată rezidentei menționate anterior, suma totală de 9.200 de euro cu titlu de mită, pentru inculpată, în scopul descris anterior”,
susțin procurorii DNA Galați.
Olimpia Buzia Dumitriu a fost, în perioada 2005-2012, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați, fiind susținută politic de PDL și ulterior de PNL.
Potrivit CV-ului său, pe lângă cariera universitară, Olimpia Buzia Dumitriu îndeplinea și funcția de manager general al SC Salviafarm SRL.
Asta înseamnă că prof. univ. dr. Olimpia Buzia avea din ce trăi, că nu era vreo nevoiașă care s-a dedulcit la șpagă pentru că îi chiorăiau mațele de foame.
Despre Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, care mai degrabă este o facultate de ciocli, se spune că aduce cei mai mulți bani în vistieria Universității Dunărea de Jos, din taxele colectate de la studenți.
Iată însă că nu aduce numai bani, ci și scandaluri de corupție, pentru că incluparea profesoarei Olimpia Buzia Dumitriu pentru luare de mită este al doilea caz de acest gen, din 2021 încoace, la examenul de rezidențiat.
UPDATE: Punctul de vedere al Universității Dunărea de Jos din Galați
Conducerea Universității Dunărea de Jos din Galați ne-a transmis punctul său de vedere cu privire la scandalul de corupție de la Facultatea de Medicină și Farmacie, în care este implicată prof. univ. dr. Olimpia Buzia Dumitriu.
„În contextul informațiilor recente furnizate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Galați, referitoare la punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de doamna Olimpia Buzia-Dumitriu, profesor universitar doctor la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, instituția noastră dezavuează și condamnă categoric orice formă de corupție, inclusiv luarea de mită sau utilizarea incorectă a informațiilor confidențiale.
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați subliniază că orice abatere de la normele de etică academică va fi tratată cu maximă seriozitate.
De asemenea, vom aplica cu celeritate toate măsurile ce se impun, conform regulamentelor interne ale UDJG.
Reafirmăm că actele de corupție nu își au locul în mediul universitar, iar respectul față de lege, etică și moralitate reprezintă pilonii fundamentali ai activității noastre.
Mulțumim membrilor comunității academice și publicului larg pentru sprijinul oferit în menținerea integrității și reputației instituției noastre”,
se precizează în comunicatul semnat de rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, prof. univ. dr. Marian Barbu.