Teoria e frumoasă, doar văzută din birourile șefilor Ecosal. De acolo emană diferite strategii în vederea îmbunătățirii procesului de colectare selectivă la nivelul municipiului Galați. În „Informarea” de propagandă, treburile stau cam așa. Trebuie lucrat la nivelul primar, al copiilor, al micilor cetățeni ai municipiului, prin diferite chestii de hei rup de partid, cum ar fi concursul ”Fii activ! Colectează selectiv”, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar Enache PSD.
Toate unitățile școlare din orașul Galați au fost invitate să participe la acest concurs având ca obiective: conștientizarea fenomenului de colectare selectivă în rândul elevilor și recuperarea unei cantități cât mai mari de materiale reciclabile care să nu mai ajungă la Depozitul de deșeuri. Mda! Frumos, mobilizator, aiuritor. Participare slabă și mobilizare dezastru.
Presa a notat la vremea respectivă ratarea țintelor stabilite în astfel de proiecte pilot, altfel necesare și instructive. Explicațiile ratării n-au mai fost emanate de Ecosal, dar nu sunt greu de găsit. Fără să îmbunătățească comunicarea cu cetățenii și fără să ajusteze infrastructura necesară unei colectări exemplare (puncte de colectare reamenajate, rampe de preluare a containerelor, recipiente subterane, eliminarea circulației căruțelor și cărucioarelor pentru furat deșeurile, blocarea accesului hoților către containerele specializate, etc), Ecosal vine cu idei fanteziste: introducerea graduală a colectării selective din ușă în ușă, în cadrul asociațiilor de proprietari din municipiu. Cum? Punând asociațiile de proprietari la treabă. Cică pe baza „experienței și informațiilor acumulate în timpul proiectului pilot desfășurat în cursul anului 2017 în cadrul Asociației de proprietari nr.758”, asociațiile urmând să „îmbunătățească gradul de colectare selectivă și de a da un nou aspect punctelor de colectare selectivă prin exprimarea interesului de a participa la acest program”(!)
„Pentru buna desfășurare a colectării selective, propunem asociațiilor de proprietari din oraș o procedură de aderare la programul de colectare selectivă.
1.Pentru aderarea la programul de colectare selectivă asociația de proprietari va transmite o adresă către S.P. ECOSAL sau un e-mail la adresa: colectare_selectiva@ecosalgl. ro.
2.Asociația de proprietari va întocmi o listă cu numărul total de apartamente, numărul de apartamente locuite, datele de contact ale femeilor de serviciu, șefilor de scară, administratorilor și a președinților de asociații.
3.Asociația va semna un contract prin care vor fi stipulate obligațiile de a promova colectarea selectivă, astfel încât să ajungem la un grad de colectare de minim 50% din apartamentele locuite, de a se implica în proiect cu personalul responsabil de curățenie și de a distribui materialele predate de S.P. ECOSAL .
4.Reprezentanții S.P. ECOSAL vor stabili împreună cu reprezentanții asociației ziua în care se face colectarea selectivă în asociația respectivă, astfel încât să se sincronizeze și cu asociațiile din imediata vecinătate. În cazul în care Asociația de proprietari va solicita, vom introduce două zile de colectare pentru materiale reciclabile. Se vor stabili împreuna cu reprezentanții asociației și zilele pentru colectarea DEE (deșeuri electrice și electrocasnice) și a deșeurilor voluminoase.
5.Activitatea fiecărei asociații va fi monitorizată, in ceea ce privește colectarea selectiva, prin S.P. ECOSAL (!!!)
6.Asociația de proprietari va sesiza Poliția Locală în cazul apariției unor fenomene de vandalism sau sustragere de materiale reciclabile de la punctele de colectare a deșeurilor menajere (??!!!)
Schimbarea sistemului de colectare vizează următoarele obiective:
Punctele de colectare a deșeurilor Ecosal par să fie special concepute pentru a veni în sprijinul hoților de deșeuri. Eliminarea gardurilor și a plaselor este o etapă care le face munca mai lejeră echipajelor de țigani recuperatori. Au unde să-și parcheze atelajele, au spațiu de manevră pentru sacii împuțiți din cărucioare, au loc pentru cai și câini. Fotografiile de față sunt luate la punctul de colectare-preluare-furare din Țiglina III-Flora, între bl A 14 și B6, sâmbătă la ora 5 35. Deși containerele au fost „încarcerate” și „asigurate” cu gratii, grilaje, lacăte și casete de siguranță, totul este vraiște după doar trei luni de la instalare. Nu există gard, grilaje și asigurare, ușile stau deschise pentru că nu mai există nici un lacăt (de remarcat prostia celor care au imaginat astfel de sisteme de siguranță fragile și nepractice), containerele „umede” au guri de acces mari (în poziția închis), parcă special concepute pentru a permite „operatorilor” cu cărucioare și saci să sară înăuntru și să arunce afară, pe asfalt, cu zgomot insuportabil, PET-uri și sticle.
La fel de zgomotoasă este sfărâmarea mobilei și spargerea geamurilor de la ferestrele și ușile dezafectate și aruncate alandala, de obicei dimineața, între cinci și șase, sau seara, pe întuneric, pe la ora stingerii. Containerele mari, pentru plastic-metal și carton-hârtie au gură de acces enormă, ce permite urcarea și aruncarea de deșeuri afară sau au fost „decapsulate” prin forțarea cu ranga și pontoarca a lacătelor și casetelor protectoare.
Sau poate că acesta este de fapt adevăratul „proiect” Ecosal, de cârdășie cu agenții de colectare a firmelor de recuperare, contra unei taxe de stimulare a bunăvoinței și neglijenței. Containerele subterane sunt soluția, dar Ecosal repetă cu obstinație că nu mai este loc în subteran pentru containere, din cauza rețelelor existente. Evident că este o soluție mai scumpă, dar este și durabilă, ar fi imposibil de forțat și devalizat containerele subterane, ușor de montat/preluat. Dacă Ecosal fuge ca dracu de tămâie de această soluție generalizată, nu sunt justificate suspiciunile că furatul și complicitățile din interior sunt obiective de partid, care trebuie păstrate și amplificate?
5. Activitatea fiecărei asociații va fi monitorizată, în ceea ce privește colectarea selectivă, prin S.P. ECOSAL (!!!). De către cine, de muncitorii sictiriți de la Ecosal, care se prefac că încuie containerele, legând ușile cu sârmă?
6. Asociația de proprietari va sesiza Poliția Locală în cazul apariției unor fenomene de vandalism sau sustragere de materiale reciclabile de la punctele de colectare a deșeurilor menajere (??!!!). Care asociații, cele care dorm duse când „operează” hoțiganii de deșeuri? Care Poliție Locală? Cea care dă permis de furat în voie, cu condiția să nu fie distruse grilajele? Sau cea care trântește receptorul în furcă, la apelul făcut sâmbătă la ora 5 45 (0236 316 000), după ce robotul cu vocea catifelată a Aureliei Bogatu mulțumește pentru încrederea de a apela?
Da!