Inaugurarea Monumentului Apărătorilor Galațiului are și ea eroii săi. Niște amărâți angajați la Ecosal au fost trimiși să îndepărteze zăpada din zonă cu sacul, la propriu.
Pentru ca politrucii care vor sforăi din vorbe sâmbătă, 20 ianuarie, să nu se păteze pe luciul pantofilor, doi salahori de la serviciul public de salubritate fugeau miercuri seară printre mașini, cărând nămeții din zona monumentului pe scuarul de pe Brăilei.
La o creștere cu aproape 30% a taxei de habitat de la un an la altul, edilii gălățeni demonstrează o tehnologie de salubrizare mai veche de două mii de ani, înainte de inventarea roabei (atestată prima oară prin 118-150 d.C.). Doi pălmași, cu siguranță trimiși și instruiți de șefii lor, încărcau pe un sac de rafie zăpada din zona monumentului aflat în zona Stirex și apoi o cărau târâș, printre mașinile în viteză, până pe scuarul străzii.
Numitul lui Marius Stan s-a dus cu târnul și la Primărie
Dacă vă amintiți, ECOSAL este acel serviciu public care a achiziționat automăturătoare la dublul prețului de pe piața liberă. Sau autogunoiere cu licitații aranjate la caietul de sarcini. Sau autoturisme cu dedicație pentru șefi într-o procedură de licitație cel puțin dubioasă, așa cum am scris aici, pe Alternativa – Jurnalism fără mogul.
Dacă însă șefilor le cad galoanele să se deplaseze în Dacii, aranjând specificația de achiziție ca să le dea cu virgulă de import, ei nu au însă nicio problemă să-și pună angajații în situații umilitoare, dar și periculoase.
Nu este nicio rușine să lucrezi la Salubritate. În New York, de exemplu, aplicanții așteaptă și 5 până la 8 ani să fie selectați într-o astfel de slujbă relativ bănoasă, dar și foarte respectată în comunitate, autogunoierele fiind respectate în trafic la fel ca ambulanțele, mașinile de poliție sau de pompieri.
În schimb, în orașul european Galați, pe lângă dotarea de toată jena – târnuri de nuiele, echipament rufos și adesea incomplet, autogunoiere mizerabile – angajații ECOSAL trebuie să se mai și expună la diverse pericole. Chiar suntem curioși: ce procedură de lucru respectau asearp cei doi lucrători când alergau printre mașini, traversând cu sacul plin de zăpadă ditamai strada Brăilei? Bineînțeles, șefii lor vor spune că trebuiau să târâie sacul pe la trecerea de pietoni. Și vor spune că bieții măturători care curăță periodic pe marginea străzilor – ca să facă economie de combustibil autogunoierele cu perii – suferă de exces de zel și se expun de capul lor în calea mașinilor.
Și, în general, vor susține că domnul Ionuț Florin Pucheanu – care a condus 4 ani ECOSAL, ba și-a mai și rezervat postul de director pe perioada mandatului de primar – a implementat un mod de lucru atât de corect și eficient că musai trebuia să meargă și la Primărie. Să practice asemenea improvizații primitive și acolo.