Tradiția aviației gălățene, reînviată la Universitatea „Dunărea de Jos”. Proiect ambițios: producție de avioane fără pilot, lansate de pe rampă | FOTO&VIDEO

In Actual, Local, Scoala, Sistemul

La Galați, cercetarea și inovația academică vor să atingă inclusiv norii, la propriu. Și asta a atras atenția unei firme de înaltă specializare.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a încheiat un parteneriat de dezvoltare științifică și cercetare cu BlueSpace Technology, o firmă implicată în multe domenii de pionierat în România.

Acordul semnat pe 1 iulie pune bazele unei colaborări în vederea dezvoltării dar și producției de drone tip avion, cu aripă fixă, așa numitele UAV (Unmannned Aerial Vehicle) – vehicul aerian fără pilot la bord. Practic avioane ușoare fără pilot, rapide și cu autonomie mult mai mare decât dronele construite pe principiul elicopterelor.

Această caracteristică se datorează folosirii portanței formei de aeronavă folosită în deplasare, ceea ce face ca energia necesară zborului să fie de aproape zece ori mai puțină.

Pasiuni comune, aplicații multiple

Universitarii noștri nu sunt la prima experiență „în aer”, inginerul bucureștean Mihai Dragu, doctorand la „Dunărea de Jos” – îndrumător fiindu-i chiar rectorul Lucian Puiu Georgescu – la Inginerie Industrială. Inginerul Dragu este cel care a legat numele instituției academice gălățene de un record mondial. O dronă cu aripă fixă construită de acesta a parcurs 260 km, de la București la Alba Iulia, peste munți, în condiții dificile de zbor din cauza curenților, surclasând precedentul record atins la această categorie, a dronelor civile, de francezi – 134 km, deasupra unui teren plat și cu minime influențe de vânt.

BlueTechnology din București este o firmă de inginerie și consultanță în domenii de vârf, remarcându-se ca furnizori recunoscuți de soluții de securitate IT, ecranare electromagnetică și sisteme cu certificare TEMPEST, inclusiv în domeniul radiocomunicațiilor speciale, multe din contractele lor fiind cu Ministerul Apărării Naționale.

Pintilie Constantin, fondator și CEO al BlueSpace Technology, parafând cu rectorul Lucian Puiu Georgescu un acord ce ar putea da noi aripi ingineriei la Universitatea „Dunărea de Jos”.

În cadrul parteneriatului cu Universitatea „Dunărea de Jos”, analiza perspectivelor abordate și manifestarea interesului pentru oportunitățile oferite de avansul tehnologic, concomitent cu pasiunea pentru știință și cunoaștere, au dus la idetificarea unor multiple subiecte de interes comun. Astfel, s-a semnat un document ca bază de lucru pentru o tematică inovatoare și de actualitate în rândul instituțiilor cu profil tehnic și nu numai.

Cel mai important obiectiv al acordului constă în dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii pentru aeronavele fără pilot, mai ales că paleta domeniilor aplicative a unor astfel de sisteme este vastă și complexă, aceste aeronave robotizate fiind deja regăsite în multiple industrii, la nivel mondial.

Mai exact, astfel de aeronave pot fi folosite inclusiv în programe de cartografiere, monitorizare hidrologică, meteo sau de poluare, în culegerea  de date pentru agricultură și, în general, cam pentru orice presupune vederea de sus a terenurilor sau analiza văzduhului.

Producție în campus, studenți, profesori și doctoranzi implicați într-un proiect de anvergură

Dronele de tipul celor ce se vor studia și apoi fabrica la Galați presupun inclusiv o rampă de lansare pentru a le facilita decolarea cu minim de energie.

Sursa foto, inclusiv deschidere: captură video BCB, You Tube

Problematica a cărei soluționare o presupune demersul comun BlueSpace Technology – Universitatea „Dunărea de Jos” – dincolo de aeronautică și electronică sau IT – implică și studii de rezistența materialelor, mecanica fluidelor, eficientizarea costurilor etc.

Iată de ce, la prezentarea de la semnarea acordului, rectorul „Dunării de Jos”, prof. dr. Lucian Puiu Georgescu, s-a arătat foarte încrezător în mediul dinamic de colaborare ce se va crea în cadrul centrului de studii și producție ce se va deschide în campusul universitar ca urmare a acestui parteneriat cu BlueSpace Technology.

Practic, va rezulta un spațiu de lucru unde vor putea colabora pentru soluții concrete studenți, profesori, doctoranzi, dar și ingineri dintr-o firmă reală, cu pretențiile și provocările supraviețuirii economice într-un domeniu tehnologic de vârf.

La rândul lor, Pintilie Constantin, fondatorul și directorul BlueSpace Technology, însoțit de Cristian Tănasă, directorul științific al firmei, mizează pe aportul rigorii și expertizei academice pentru ca firma pe care o reprezintă să devină lider inclusiv în acest domeniu foarte nou abordat, cel al vehiculelor aeriene fără pilot.

Detalii și explicații de la semnarea acordului puteți urmări în scurtul montaj video de mai jos.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu