Stadionul unde a murit un copil strivit de un gard fusese reabilitat în batjocură, preelectoral. DNA a clasat dosarul | VIDEO&GALERIE FOTO

In BugeTun, Local, Siguranță, Sistemul

Deși cel mai mare stadion al Galațiului apare scriptic ca fiind recent reabilitat, cad gardurile peste participanții la evenimente sportive.

În ciuda condițiilor improprii, ba chiar periculoase pentru activități sportive – după cum s-a văzut la recenta tragedie a copilului ucis de o placă de beton desprinsă din gard – pentru un eveniment ocazional, preelectoral, Primăria Galați a băgat în 2019 peste 100.000 de euro în reparații la stadionul Dunărea.

În mai 2019, în preajma alegerilor europarlamentare, era disperare mare la PSD Galați, unul din fiefurile partidului moștenitor al defunctului Partid Comunist Român.

Sondajele arătau că lumea s-a săturat până și în acest colț de țară de subdezvoltarea și jaful patronate de reprezentanții partidului care au dat Galațiului porecla de „Orașul Roșu”.

Și, ca să-l mulțumească pe baronul gălățean Dan Nica, candidat la un fotoliu de europarlamentar, primarul Ionuț Pucheanu și acoliții săi majoritari din Consiliul Local au pus-o de o paranghelie. Un concert mamut la care, cu o zi înaintea votării, să adune la Galați câți mai mulți tineri din împrejurimile orașului, eventual și din alte județe dacă se poate. Să rupă apoi cabinele de vot cu cât mai multe ștampile în dreptul celor trei trandafiri.

110.000 de euro pe niște spoieli, plus restul până la 300.000 pentru un eșec de zile mari

Pentru aceasta, s-a găsit soluția organizării uriașului concert Forza ZU, o desfășurare de forțe în colaborare cu grupul Intact, al mogulului Dan Voiculescu, sub bagheta DJ-ilor și vedetelor de la radioul cu nume de iaurt vărsat pe jumătate.

La eveniment a fost partener și Consiliul Județean Galați fiindcă celălalt „copil de suflet” al baronului PSD Dan Nica, președintele CJ Galați Costel Fotea, trebuia „să-și aducă și el aportul” cu niște sume de completare la finanțarea megașușei.

Altminteri, cine-l mai propunea candidat la președinția Consiliului Județean dacă PSD Galați, recte baronul Nica, ar fi strâmbat din nas?

Astfel, Consiliul Județean şi-a asumat cazarea artiştilor şi a staff-ului de producţie, atribuind hotelului Vega patru contracte directe, de peste 9.000 de euro, și alți peste 1.000 de euro hotelului Faleza în două contracte atribuite tot direct.

Mai mult, tot Consiliul Județean aparent confiscat pe persoană fizică de Costel Fotea, pupilul politic al baronului Nica, s-a obligat să achiziţioneze şi efectele speciale de scenă (single shot, conffeti metalice, jeturi CO2, maşini flăcări), programul piromuzical (5 minute), videoanimaţiile, versurile pentru karaoke, dar și generatoarele şi combustibilul acestora, echipa de electricieni, cablarea şi conexiunile.

Pe lângă cazarea artiştilor şi a staffului de producţie, tot CJ Galați a decontat și cateringul backstage şi VIP, mesele staffului de producţie, cortul din spatele scenei şi amenajarea acestuia, ecranele LED și signalistica evenimentului.

Cu tot cu pază, ambulanţe şi echipaje de prim-ajutor, stingătoare, manageri și asistenți de producţie, birotică și responsabil PSI plus eventualele cheltuieli neprevăzute, CJ-ul lui Fotea s-a dus la alți 500.000 de lei, pe lângă cei dislocați din banul public de Primăria Galați.

„Se aprobă alocarea sumei de maxim 500.000 de lei în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce revin Municipiului Galaţi – prin Consiliul Local al Municipiului Galaţi, conform Acordului de cooperare”, prevedea hotărârea votată pe 24 aprilie 2019.

Municipalitatea a achiziționat tehnica și deschiderea de scenă, ecranele laterale, plasa cu LED-uri, ecranele din fundalul scenei, dotarea tehnică specificată de producători plus asigurarea gardurilor de protecţie, toaletelor ecologice, containerului şi mobilierului pentru punctul de comandă, tunurile de lumină şi transportul acestora, dar și producţia materialelor publicitare pentru decorarea scenei.

Practic, pe din două, Pucheanu și Fotea au spart 1.000.000 de lei pentru ca tătucul lor Nica să aibă alegerea asigurată într-un nou mandat de europarlamentar. Iar ei să se bucure ulterior de noi nominalizări ale PARTIDULUI SIFONĂRII DISCREȚIONARE a banului public pentru posturile de primar, respectiv președinte de județ.

Mai mult, încă înainte de votul consilierilor, primarul Pucheanu a demarat cheltuirea a alți peste 500.000 de lei (!), pentru reabilitarea stadionului Dunărea.

Peste 110.000 de euro au alocat pesediștii în aprilie 2019 pentru reabilitarea stadionului Dunărea din Galați, ca să organizeze festivalul Forza ZU fix cu o zi înaintea alegerilor europarlamentare.

Colegul meu, Iulian Grosu, a scris aici, pe Alternativa – Jurnalism fără mogul, că se cheltuie o sumă mai mult decât dublă față de cât se cheltuise, de exemplu, la Iași, pentru un eveniment similar.

În total, luând în calcul toate cele descrise mai sus, cei doi vătafi puși de jupânul Dan Nica stăpâni pe tot ce mișcă în municipiul Galați și județul cu același nume, au spart la stadionul Dunărea, din bani publici, pentru o megașușă, peste 300.000 de euro lejer.

Citește despre cum Forza ZU Galați 2019 a costat de 2 ori mai mult decât Forza ZU Iași 2018! Risipă de bani în numele PSD

În treacăt fie spus, socoteala pesediștilor nu a prea ieșit fiindcă acei mulți tineri veniți la Galați la eveniment și rămași peste noapte până în duminica alegerilor au dus scorul electoral în cu totul altă direcție față de cea la care s-a sperat. USR-PLUS a luat atunci cu peste 30% mai multe voturi decât PSD, „oamenii noi” contabilizând aproape dublu la voturi față de cât îi creditau sondajele.

Mai mult, mai bine de jumătate din cele 6 ore ale concertului-festival Forza ZU la care și-a sforțat mușchii PSD au fost dominate de o ploaie torențială care a luat la vale până și rahatul din toaletele publice poziționate la una din intrările stadionului.

Doar pesediștii, neocomuniști cu acte-n regulă, au rămas neclătinați în funcțiile lor, așa cum sunt de 30 de ani la Galați.

ISU se îngrijește de megaconcertul electoral PSD, dar nu vede că se poate muri la activitățile sportive curente

De fapt, confiscarea stadionului municipal Dunărea de către pesediști s-a realizat simbolic încă din 2011 când, prin votul majorității „roșii” din Consiliul Local, majoritate inexpugnabilă de 31 de ani, numele stadionului a fost schimbat, ca nuca-n perete, din „Dunărea” în „Nicolae Rainea”, nume sub care nu-l menționează astăzi nici măcar actele oficiale.

Fostul arbitru era pe atunci consilier local extrem de disciplinat al PSD și a devenit singurul arbitru din lume care dă numele unui stadion, ba, mai mult, încă din timpul vieții…

Una din răspunderile instituționale care ar trebui investigate în cazul morții bietului copil de 10 ani pe terenul de fotbal de la stadionul Dunărea este cea a Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

ISU Galați pare a fi, între altele, una dintre așa-zisele instituții care nu spun nici pâs! în fața pesediștilor.

Ani de zile, ISU mai mult s-au făcut că sancționează, de exemplu, Sala Sporturilor care nici acum nu are autorizație la incendiu, dar funcționează bine-merci cu anunț în acest sens, adică apel la propria răspundere a celor ce au curajul să îi calce pragul.

De altfel, noi am scris aici, pe site-ul ALTERNATIVA – Jurnalism fără mogul, despre cum a închis ISU Galați ochii la ilegalități crase și s-a făcut că dă un număr ridicol de amenzi, de-a lungul timpului, și acelea greu de crezut că nu cumva ne-au fost relatate cu un 0 adăugat din pix la sume, de vreme ce nu prea bat datele din diferite comunicate…

Citește despre Tăcerea suspectă în cazul fostului șef de la ISU. O fi de bine? Binele pe care l-a dorit și el cetățenilor când închidea ochii la ilegalități crase? | FACSIMILE

Și ce controale să facă ISU la obiectivele publice din răspunderea pesediștilor când iată cu ce privire admirativ-umilă îl mângâie din dos ditamai colonelul cercetat penal Ion Toma, șeful ISU Galați, pe președintele-minune Fotea de la CJ Galați?

Foarte preocupați de securitatea participanților la concertul Forza ZU din preziua alegerilor europarlamentare din 2019, reprezentanții acestei instituții de forță – militarizate cică – a statului român indicau Primăriei Galați ce să remedieze pe stadion pentru ca manifestarea să poată avea loc.

Aspectul reiese dintr-un răspuns la o interpelare pe chestiunea spoielii evidente date stadionului în comparație cu suma mai mult decât consistentă achitată din bani publici pentru reabilitare.

Fragment dintr-un răspuns dat de Primăria Galați în august 2019 pentru a justifica așa-zisa reabilitare a stadionului Dunărea

Interesant este cum ISU Galați răspunde prezent foarte „scrofulos la datorie” când vine vorba despre un concert cu evidentă miză electorală, organizat sub egida unor instituții clar acaparate de PSD, ca să justifice oportunitatea unui purcoi de bani publici băgați într-o spoială cu var.

Dar, când vorbim de activitățile curente de la stadionul Dunărea, specifice unei baze sportive, cad gardurile peste participanții la un meci de fotbal și ISU Galați probabil că nu a trecut pe acolo de decenii să vadă cum arată, de exemplu, terenul de antrenament.

Uitați, vă arătăm noi cum se prezintă terenul de antrenament și ce însemna în viziunea organizatorilor că gardul ar fi avut o plasă de protecție – de fapt o plasă care nu are nicio legătură cu gardul, ci cu poarta de fotbal și are rolul de a împiedica mingile să se ducă dincolo de gard.

Poarta de intrare pe terenul de antrenament, cu gazon sintetic
Terenul de antrenament, unde s-a organizat „Cupa Iepurașul”, în cvasiilegalitate
Plasa de oprire a mingilor ca să nu treacă peste gard, în spatele porții, dar la distanță apreciabilă de gard

Din filmul de mai sus puteți vedea traseul urmat de copil, pe lângă plasa din spatele porții, către placa lipsă din gard pe unde probabil că ieșea ca să nu se mai deschidă porțile, părinții fiind ținuți în afara terenului.

Tot din film, se poate observa că plăcile stau pe niște stâlpi de susținere măcinați de vreme, dar și traseul ce trebuia urmat până la toaletă de copil. În cadrele finale, se vede drumul pe care trebuia s-o apuce, să treacă dincolo de service-ul auto aflat de ani buni în curtea bazei sportive și să ajungă tocmai la peste 100 m depărtare, la Fundația Sportul Gălățean, unde este greu de presupus că sediul era deschis ca să poată avea acces la toaletă.

Spunem asta fiindcă în 2019, când am documentat lucrul de mântuială făcut de Primăria Galați sub titulatura de „Reabilitare stadion Dunărea”, sportivi aflați la antrenamente, în plină zi de lucru, nu în weekend, ni s-au plâns că vestiarele sunt închise, evident și toaletele.

Află Ce se chinuie să ascundă Primăria pe Dunărea – locul unde nu s-a lucrat mai nimic, dar s-a plătit cu vârf | GALERIE FOTO

Neregulile abundă, DNA clasează dosarul

O altă instituție care a contribuit la punerea batistei pe țambal și perpetuarea nepăsării vizavi de ruinele numite pompos baza sportivă Dunărea este structura teritorială Galați a Direcției Naționale Anticorupție.

Sesizată vizavi de „o posibilă încălcare a legii, în sensul efectuării unor plăți fără ca anumite lucrări de reparații să se fi făcut fizic”, mai exact „calitatea proastă a lucrărilor efectuate” și „lucrări care nu au fost executate (parțial/total) dar au fost plătite la valoarea din contract”, DNA repartizează dosarul la Galați.

Aici, sub semnătura procuroarei Diana Alexandru – pe parcursul mandatelor căreia (2×3=6 ani, 2012-2018) a fost liniște deplină în investigarea dosarelor de corupție gălățene – și sub bagheta actualei șefe, Mihaela Leu fostă Pucheanu (!), dosarul a fost încadrat dubios la o faptă căreia nu i s-au întrunit elementele constitutive și clasat cu brio.

Din ordonanța de clasare nu reiese că vreun procuror a mers măcar să vadă unde anume se află stadionul Dunărea, darămite să mai și constate dacă este o bază sportivă reabilitată cu peste 100 de mii de euro sau o ruină care poate cădea oricând în capul sportivilor.

Astfel, pe principiul „a furat, dar a și făcut” actualizat la „se moare, dar s-a mai dat și cu var”, tragedia de sâmbătă, 24 mai, va fi trecută la diverse. Decedatul va fi scos vinovat deși niciun minor la 10 ani nu poate purta vreo răspundere, iar tăcerea complice a autorităților va astupa încă o stare de fapt de o gravitate criminală după cum se vede.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu