România și distanța până la țara căreia nu-i tremură chiloții de frică. Slugărnicie mascată la noi și amenințare reală lângă gard la alții | GALERIE FOTO

In Actual, National, NePriveste, Siguranță, Sistemul

Imagini care fac înconjurul lumii arată clar diferența dintre o țară care chiar comdamnă Rusia și una care încă bâjbâie printre semnificații și se bâlbâie în enunțuri.

Oameni de pe toate meridianele globului pot vedea ce atitudine a luat societatea civilă estoniană contra Rusiei, prin demonstrații pașnice dar pline de semnificații clare.

Nimeni nu vede pe glob și foarte puțini observă chiar și în România atitudinea slugarnică a autorităților române vizavi de Rusia.

22 de femei demne și curajoase s-au aliniat în fața ambasadei Rusiei în Estonia, la Tallinn. În lenjerie intimă de la brâu în jos și cu vopsea roșie prelingându-li-se dintre picioare, cu mâinile legate la spate și capetele acoperite cu pungi negre de gunoi, estoniencele au simbolizat atrocitățile trăite de zeci de femei violate de soldați invadatori în Ucraina, mărturii care fac de câteva zile înconjurul presei internaționale.

Protest la Tallinn, Estonia, în fața Ambasadei Rusiei, contra violurilor practicate de soldații invadatori din Ucraina. Captură video: Euronews

La București se pare însă că nu s-a înțeles exact ce amenințare reprezintă Rusia la adresa civilizației și democrației în general.

Conform news.ro, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, crede că afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit cărora Rusia ar putea ataca Polonia şi România, sunt speculaţii și încă nu există dovezi pentru aşa ceva.

Dar, mai grav, este ce a afirmat ditamai Dîncu de la Apărare vizavi de crimele de război reclamate de președintele ucrainean:

„Înţelegem cauza [țării sale] pe care o apără preşedintele Zelenski şi chiar atunci când poate comunică accentuând (s.n.) lucrurile, îl înţelegem pentru că el se luptă pentru apărarea ţării sale şi într-o anumită măsură cu adevărat este şi apărătorul Europei. Dacă lucrurile acestea, aceste crime vor fi dovedite (s.n.), atunci este chiar apărătorul unei civilizaţii, a valorilor unei civilizaţii. Înţelegem acest lucru, nu considerăm că sunt date pentru toate aceste elemente (s.n.). La nivelul posibililor, cum spunem în logică, a logicii posibilului, orice este posibil”,

a spus Vasile Dîncu de la PSD, ministrul Apărării Naționale, pe postul Antena 3 la emisiunea Subiectiv de ieri, 13 aprilie.

Dacă mai țineți minte, Dîncu este acel viteaz ministru al Apărării din România care minimaliza amenințarea rusă în Marea Neagră chiar înainte de capturarea Insulei Șerpilor, când începuseră rușii deja să tragă și în vase comerciale.


Citește și Hal de ministru. Vasile Dîncu de la Apărare n-a văzut atacul la 40 km de malul românesc, dar vede obiective militare în mijlocul unor zone civile, justificând victime nevinovate


În acest context, cu un ministru al Apărării care încă așteaptă dovezi irefutabile pentru crimele de război reclamate de președintele Zelenski dar mai ales vizavi de faptul că în Ucraina se războiesc tirania imperialist-bolșevică cu progresismul pro-european, discursurile președintelui și ale prim-ministrului României, ținute ieri la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, sunt lovite de o inevitabilă doză de ipocrizie hilară.

Încă din anul 2014 (s.n.), ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare. Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse (s.n.) în plan regional”,

declara ieri președintele Iohannis.

Ce a înțeles președintele chipurile tocmai de hăt, încă din 2014, se vede în portul Constanța – nițel mai la vale de unde își ținea el discursul.

Prin cel mai mare port al României zburdă într-o veselie mărfuri ale unor sirieni aflați de peste 5 ani sub sancțiuni internaționale.


Citește despre Indezirabilii și afacerile prin Portul Constanța: Ruta Siria (I) și despre Sancțiuni ignorate în Portul Constanța: Ruta Siria (II)


Mai mult, actualmente, prin portul Constanța, circulă nestingherite vase rusești sau vase sub alt pavilion dar cu mărfuri care au ca destinatari ori expeditori companii rusești.


Află că USR solicită sistarea comerțului cu Rusia și prezintă o analiză a vaselor rusești care trec prin Portul Constanța (DOCUMENTE)


Degringolada din portul Constanța spune multe despre distanța dintre ce afirmă – sau poate chiar crede – că a înțeles tenismenul de mare angajament, golferul entuziast și schiorul plin de abnegație Klaus Iohannis după 2014 (ca în declarația de mai sus) și ce certifică implacabil realitatea din România.

Nici prim-ministrul-general Nicolae Ciucă nu s-a lăsat mai prejos.

Condamnăm ferm invazia masivă din Ucraina, condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor ruseşti asupra civililor (s.n.), încălcând prevederile legilor internaţionale şi ale umanităţii şi deplângem pierderile tragice de vieţi omeneşti, suferinţele enorme şi distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei (s.n.)”,

a spus premierul României.

Și se vede chiar în fața Ambasadei Rusiei cum condamnă România agresiunea invadatorilor conduși de Putin.

De la București la Moscova sunt 1.800 km. De la Tallinn la Kremlin sunt puțin mai mult de jumătate din atât. Și nicio altă țară în linie dreaptă, așa cum România are Republica Moldova și Ucraina între ea și Federația Rusă.

Practic, estonienii au potențialul agresor-invadator dincolo de gard.

Însă la București, Ambasada Rusiei este păzită, mai nou, pe banii contribuabilului român, așa cum se vede mai jos.

Anul trecut nu era așa, arăta pe dinafară cum arată orice ambasadă normală, cum ar fi, de exemplu, cea a Canadei, de lângă ea.

Acum, statul român cu alde Iohannis, Ciucă și Dîncu în frunte, a dispus slugarnicei Jandarmerii Române să facă posturi de pază la gardul ambasadei lui Putin, să nu cumva să le scuipe lumea afișele mincinoase de la avizier, unde se spun povești cu împăratul Roșu sau al rușilor și „operațiunile militare speciale”…

Imaginile de mai sunt sunt cea din mai 2021 de pe Google Street View, iar cele recente sunt capturi video dintr-un material de opinie al lui Mălin Bot, primul – și singurul până acum – jurnalist care a pus în discuție bătaia de joc și degradarea de autoritate pe bani publici de la Ambasada Rusiei.


Vezi PENIBIL: Jandarmeria păzește minciunile lui Putin. Dictatura de la Moscova și cârtițele rusofile


Așadar, la o distanță aproape dublă a României de Moscova – față de cum are Estonia, de exemplu – „tremură chiloții”, cum se spune în popor, de frica rușilor care s-ar putea supăra că nu le păzim gardul.

Mai grav, când un cetățean român are curajul – el, singur, doar un biet unic protestatar – să facă un gest simbolic precum celor al tinerelor estoniene, vin jandarmii să-l intimideze.

Mihail Bumbeș a reprodus simbolic condiția ucrainenilor din Bucea, aceia pentru care așteaptă habarnistul Vasile Dîncu dovezi că au fost legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă și lăsați să zacă cu săptămânile pe străzi. Sau azvârliți în gropi comune multiple, săpate ciorchine și legate între ele, cum tocmai am auzit că au descoperit în această după-amiază anchetatorii ucraineni.

După ce au încercat să-i deturneze protestul, prefăcându-se că-l cred rănit sau anunțând că dacă nu pleacă sună la salvare, jandarmii au încercat să-l intimideze. L-au fotografiat demonstrativ, sperând să-i trezească teama unor viitoare sancțiuni.

Și dacă aveți dubii cam ce ar putea face asemenea angajați ai Jandarmeriei în cazul în care, să presupunem, unul ca Putin ar ajunge Doamne-ferește la Cotroceni, priviți-l pe acest jandarm după ce a văzut că n-are succes cu intimidarea lui Bumbeș.

Respect față de haina militară, față de autoritate într-un stat membru NATO și UE, civilizație cât cuprinde.

Apropo, o mai știți pe aia cu jandarmii care amendau un gălățean cu 15.000 (cincisprezece mii) de lei fiindcă arunca mucul de țigară pe jos?


Citește despre un Abuz al Jandarmeriei Galați. Cum s-a ajuns la o amendă imensă de 15.000 de lei în loc de „avertisment” sau o sancțiune de cel mult 2.900 de lei. Totul a pornit de la un muc de țigară aruncat din mașină


Ei bine, priviți-l pe bravul jandarm din fața Ambasadei Rusiei unde și-a aruncat țigara. Filmul complet al protestului îl găsiți aici.

Așadar, distanța până la țara care, deși stă cu agresorul dincolo de gardul frontierei, dar nu se teme să-și susțină demnitatea opiniei și tăria faptelor e mare. Chiar și fizic – București-Tallinn, prin Ungaria, Polonia, Litauania și Letonia, 2.350 km, o dată și un sfert cât de aici la Moscova.

Iar acolo, la Tallin, nu s-a văzut picior de jandarm (nici nu au așa ceva) sau de polițist la protestele cetățenilor, pașnice de altfel, din fața Ambasadei Rusiei de pe strada Lungă (Pikk).

Protestatar pașnic contra războiului din Ucraina, la ușa Ambasadei Rusiei în Estonia, la Tallinn. „Rușine” scrie pe pancarta de jos

Singura concesie a fost aceea că le-au lăsat în fața ambasadei niște garduri albe, cum vedeți în poza de deschidere a acestui articol (captură video de pe Euronews, No Comment), ca să nu mai lipească cetățenii afișe direct pe geamurile și pereții ambasadei. Dar să le lase mesaje invadatorilor, barbarilor secolului 21, asta nu a îndrăznit nimeni să le-o interzică cetățenilor, ca în România.

Cum spunea miercuri Iohannis la baza de la Mihail Kogălniceanu?

„Dragi militari aliați, prezența dumneavoastră în România are, dincolo de componenta de securitate, și o dimensiune simbolică. Împreună cu colegii voștri, militarii români, protejați și apărați valorile euroatlantice care definesc în mod esențial societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-și decide propria soartă (s.n.).”

Noroc de militarii aliați! Că altfel cine știe ce sluj mai ajungeam noi să facem, ca popor, cu așa conducători. La București, se vede cum condamnă România agresiunea invadatorilor lui Putin: pe banii contribuabililor români, ferește Ambasada Rusiei de proteste.


Dacă totuși te-ai hotărât să dai o mână de ajutor jurnaliștilor de la Alternativa – Jurnalism fără mogul, poți face o donație AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon. Mulțumim oricum, fie doar și pentru lectură!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu