Direcția de Asistență Socială (DAS) din Primăria Galați a bătut ultimul cui la sicriul Alexandrei. DAS a fost ultima verigă în acest caz, instituția care a făcut două anchete sociale în dorul lelii și a concluzionat că totul este în regulă în familia fetei maltratate, punând cruce definitiv cazului

In Actual, Blocuitorii, Local

Este lungă lista instituțiilor care se fac vinovate de moartea Alexandrei Elena Vasilache (foto), fetița de 9 ani ucisă în bătaie de mama ei. Dar ultima verigă în acest caz, instituția care în final a primit sarcina să se ocupe de monitorizarea familiei Alexandrei, a fost Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Galați. Această instituție care a tratat cu dezinteres cazul este cea care a bătut ultimul cui în sicriul Alexandrei. L-ați auzit însă pe primarul Ionuț Pucheanu să spună că va demara vreo anchetă în această „direcție” aflată în subordinea lui?

DGASPC și DAS. Două acronime care multora nu le spun mare lucru. Unii nici nu știu exact ce se ascunde în spatele acestor înșiruiri de consoane sparte de vocala „A”. Sunt direcții, birouri, servicii, instituții, cu ce se ocupă ele exact? Și cine îi trage la răspundere pe șefii DGASPC și DAS atunci când, din cauza sictirului lor generalizat, un copil de 9 ani ajunge să fie omorât în bătaie, după ce a fost supus în mod repatat la abuzuri fizice în familie?

Am putea paria că nimeni, dar absolut nimeni nu îi va trage vreodată la răspundere pe cei de la Directia Generala de Asistență Socială și Protectia Copilului (DGASPC) Galați și din Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați (DAS) pentru că, prin nepăsarea lor, au băgat-o în mormânt pe Alexandra.

DGASPC Galați, o instituție condusă de aceleași și aceleași individe încremenite în funcții (Manon Cristoloveanu și Tania Calcan), a greșit pentru că nu a extras-o la timp pe Alexandra din mediul abuziv în care trăia, cu o mamă care o bătea sistematic.

Această instituție condusă de veșnicele Cristoloveanu și Calcan, care nu dau socoteală absolut nimănui pentru nenorocirile care se produc, de ani de zile, în ograda lor, a avut ocazia și argumentele legale să rupă pisica în două, după ce a aflat că sora mijlocie a Alexandrei, în vârstă de 7 ani, a venit bătută la grădiniță.

În urma anchetei efectuate, DGASPC Galați a constatat că agresiunea a avut loc și că cele trei surori (Alexandra, 9 ani, era cea mai mare dintre ele) nu pot fi în siguranță alături de mama lor care suferă de retard moderat.

Dacă fetele ar fi fost duse într-un centru de plasament, cu siguranță Alexandra trăia și în ziua de azi.

Însă, cei de la DGASPC Galați s-au spălat pe mâini și au stabilit că Alexandra și surorile ei pot rămâne în continuare lângă mama bătăușă.

„În februarie 2023, a existat o sesizare de la grădiniță pentru sora mijlocie a fetiței (Alexandra – n.red.) în care era ridicată suspiciunea unui abuz fizic al mamei asupra fetiței. Mama a explicat atunci că fost un incident izolat, lucru susținut și de ceilalți membrii ai familiei. Deznodământul a fost că, având sprijinul familiei lărgite, fratele mamei și soția acestuia, și la insistențele tuturor membrilor familiei cu care am discutat, copiii au rămas în familie. Rudele, unchiul și mătușa, care au insistat să nu se instituie o măsură de protecție pentru copila mijlocie, în acel caz au primit sfaturi de a se prezenta în instanță și de a deveni reprezentant legal al copilului”,

a precizat Tania Calcan, purtător de cuvânt al DGASPC Galați, citată de Monitorul de Galați.

Cazul familiei Alexandrei a fost apoi predat spre monitorizare către Direcția de Asistență Socială (DAS) a Primăriei Galați, care ar fi urmat să anunțe dacă apăreau probleme.

Aici trebuie subliniat un aspect, și anume că, din momentul în care cazul a plecat de la DGASPC, Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Galați a devenit instituția responsabilă de soarta celor 3 surori bătute.

Din acel moment, DAS Galați a devenit instituția care, legal, trebuia să se ocupe 100% de modul în care evoluează lucrurile în familia Alexandrei, să verifice chiar și timp de 1 an, cât era nevoie, dacă fetele mai sunt bătute sau nu, dacă sunt îngrijite bine etc.

Practic, DAS Galați a fost ultima verigă din lanțul instituțiilor care s-au ocupat de familiei Alexandrei și a fost cea care a decis, în urma a numai două anchete desfășurate în dorul lelii, că totul este ok și că monitorizarea poate fi încheiată.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați, Petrica Pațilea a avut grijă să scoată din culpă DAS Galați, susținând că, vezi Doamne, instituția ar fi făcut nu una, ci două anchete sociale.

De parcă monitorizarea însemna efectuarea unei singure vizite la domiciliul Alexandrei, iar cei de la DAS, în mărinimia lor, s-au sacrificat și au făcut două vizite, nu una.

„Direcția de Asistență Socială a făcut nu una, ci două anchete sociale la domiciliul fetițelor și de fiecare dată s-a constatat că erau bine îngrijite, dezinvolte, comunicau foarte bine. Durata monitorizării depinde foarte mult de elementele care se găsesc la fiecare vizită. Având în vedere că în situația dată, nici la prima, nici la a doua vizită nu s-a constat nici un fel de suspiciune de abuz, de agresiune asupra copiilor, monitorizarea s-a încheiat”,

a declarat Petrica Patilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

Vă dați seama ce anchete sociale au făcut cei de la Direcția de Asistență Socială (DAS) Galați dacă la fața locului s-a constatat că totul este minunat, că Alexandra și surorile ei trăiesc ca în paradis?

Dar de ce nu au făcut și o a treia anchetă, la câteva luni bune după incidentul de la grădiniță? Monitorizarea nu ar fi trebuit să se încheie pe repede înainte, ținând cont de gravitatea acuzațiilor inițiale, și anume că mama își bate fetele până le învinețește.

Publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul va solicita Primăriei Galați și DAS Galați copii (anonimizate) după procesele verbale încheiate în urma celor două anchete sociale efectuate acasă la Alexandra.

De asmenea, vom solicita Primăriei Galați și DAS Galați să ni se comunice datele când au fost efectuate cele două anchete sociale și dacă fetele au fost verificate corporal, pentru a se vedea dacă mai prezintă semne ale unor abuzuri fizice.

Da, DGASPC Galați, prin personajele ticăloase care conduc această instituție, se face vinovată de moartea Alexandrei.

Dar instituția care a bătut ultimul cui în sicriul Alexandrei este Direcția de Asistență Socială (DAS) Galați, din subordinea primarului Ionuț Pucheanu.

DAS Galați a pus, practic, cruce acestui caz și l-a înschis definitiv în momentul în care a concluzionat că totul este „în regulă” și că monitorizarea familiei cu probleme a Alexandrei trebuie să înceteze.

Nu, nu era în regulă, dovadă că DAS Galați nu a sesizat celelate autorități (inclusiv DGASPC) cu privire la faptul că rudele mamei agresive nu au mai vrut să devină reprezentanți legali ai celor trei fetițe.

DAS Galați este o instituție-mamut în cadrul Primăriei Galați, cu o structură stufoasă și mulți angajați. Director executiv al DAS este Nicoleta Daniela Ionescu, care, în anul 2023, a avut un salariu de 9.194 de lei net lunar.


Îți place ce și cum scriem? Atunci donează o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susține publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Soțul directoarei Nicoleta Daniela Ionescu, este vorba despre Bogdan Mitruț Ionescu, a lucrat și el în cadrul DAS Galați, până în anul 2021, când s-a transferat în cadrul Primăriei Galați, pe postul de inspector superior.

Presa locală a încercat să identifice vinovații în cazul morții Alexandrei, însă „a omis” să amintească apăsat că o mare parte din vină, alături de DGASPC Galați, o poartă și Direcția de Asistență Socială (DAS) Galați, din cadrul Primăriei Galați.

Nimeni nu insistat asupra faptului că DAS Galați a fost ultima verigă, instituția-capăt-de-linie care practic a condamnat-o la moarte pe Alexandra.

Dar este de înțeles atitudinea presei locale din Galați față de rolul jucat de DAS Galați în cazul morții Alexandrei.

Dacă presa ar fi indicat-o drept vinovată și pe DAS Galați, ar fi însemnat să îl pună într-o postură delicată chiar pe primarul Ionuț Pucheanu, de la care presa locală încasează bani publici de pe urma contractelor de promovare pe care le are încheiate cu Primăria Galați.

Așa cum la DGASPC Galați s-a declanșat un control venit de la București, tot așa și la DAS ar fi trebuit să fie demarate proceduri interne în cazul morții Alexandrei.

L-ați auzit însă cumva pe primarul Pucheanu să solicite vreo anchetă la această „direcție” care se află în subordinea sa?

Primarul Pucheanu se comportă ca și cum DAS Galați nici nu ar fi fost implicată în vreun fel în cazul Alexandrei, o fată de 9 ani care putea fi salvată dacă instituțiile, inclusiv DAS Galați, și-ar fi făcut treaba și ar fi dat dovadă de empatie față de copila desfigurată în bătaie de propria mamă.

Vom reveni.

Sursa foto: Adevărul


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu